Rady pro výběr digitální zrcadlovky od Luboše Čevely

Další, kdo mi poskytl rady ohledně výběru digitální zrcadlovky, byl Lubomír Čevela, dlouholetý spolupracovník LinuxEXPRESu, aktivní fotograf a autor knihy Digitální fotografie v programu GIMP. Luboš vydává články nejen na LinuxEXPRESu, ale také na jiných webech, např. na fotografovani.cz nebo na svém blogu.

Děkuji Lubošovi za cenné zkušenosti a rady – následuje jeho text. Přečtěte si recenzi na jeho knihu a kupte si ji!

Vycházím z předpokladu, že vybíráš DSLR, tedy zrcadlovku klasické konstrukce se sklápěcím zrcátkem. Uvádím to proto, že na trhu je odlišná poměrně mladá generace přístrojů, která sice disponuje stejnými snímacími senzory, jako mají zrcadlovky, ale zrcátko v nich nenajdeš. Ano, myslím nezrcadlovky, nebo bezzrcadlovky – vžitý český název chybí. Typickým zástupcem této skupiny je např. PANASONIC DMC-G1KEG.

Dále předpokládejme, že doma ještě nemáš žádné objektivy, blesky, ani podobné vybavení. U zrcadlovek se totiž uplatňuje velice silné zamčení zákazníka ke značce (vendor lock-in). Každý výrobce má svůj bajonet pro montáž objektivu. Objektivy, určené pro jiný typ bajonetu nelze plnohodnotně používat, ani když si koupíš příslušnou redukci. Jejich elektronika se s tělem jiné značky jednoduše nedomluví. Totéž platí pro blesky a další příslušenství. Proto, pokud máš doma například několik objektivů pro bajonet Canon, bylo by logické zaměřit se pouze na přístroje této značky. Výběrem značky volíš systém složený z těla objektivů, blesku a dalšího příslušenství. Přechod na jiný systém je finančně náročná záležitost.
Na tvých stránkách jsou nejpočetněji zastoupeny cestopisné fotky. Z toho usuzuji, že potřebuješ spíše lehčí „cestovní“ přístroj, poskytující rozumnou obrazovou kvalitu. Nevšiml jsem si u Tebe žádné sportovní fotky, z čehož vyplývá, že by Ti mohla stačí rychlost sériového snímání běžných těl amatérských zrcadlovek (kolem 3 – 4 fps). Na základě těchto informací doporučuji zaměřit se na sestavu složenou z amatérského těla a širokorozsahového „cestovního“ zoomu.

Rozdíly v obrazové kvalitě jsou u těl současných amatérských zrcadlovek poměrně malé. Mnohem větší odlišnosti najdeš v ovládání přístrojů, jejich funkční výbavě a v nabídce příslušenství. Většinový podíl na trhu mají značky Nikon a Canon. Proto u nich budeš mít nejlepší výběr objektivů, blesků a dalšího příslušenství. Výrobci Pentax, Sony, Olympus a Samsung se snaží uvedenému čelit příznivěji nastavenými cenami a různými technickými vylepšeními, mezi něž například patří stabilizace v těle přístrojů. Ta je důležitá, protože nemusíš investovat do dražších stabilizovaných objektivů. Zkusím uvést několik konkrétních modelů zrcadlovek a na nich si přiblížit jejich význačné vlastnosti a odlišnosti. Chtěl bych ještě upozornit, že některé sestavy mírně překračují dvacetitisícový cenový limit.

NIKON D90 + AF-S DX 18-105/3, 5-5,6G ED VR

Tělo D90 je už zhruba dva roky staré, ale v užitných vlastnostech mu kupodivu v mnoha ohledech nestačí ani nedávno vydané přístroje. Jde o tělo střední velikosti, které má poměrně konzervativně rozmístěné ovládací prvky. Tělo 90 se tedy trochu vymyká z mého výběru lehčích cestovních přístrojů. Bylo zařazeno proto, že za rozumné peníze poskytuje opravdu „hodně muziky“. Širokorozsahový zoom 18 – 105 je výborný právě v roli cestovního objektivu. Vycházím z předpokladu, že nebudeš v blízké době investovat do dalšího telezoomu. Pokud je tento předpoklad nesprávný, můžeš tělo D90 doplnit například setovým objektivem AF-S DX 18-55/3, 5-5,6G VR. Totéž platí pro níže uvedený Nikon D3100.

NIKON D3100 + AF-S DX 18-105/3, 5-5,6G ED VR

Tělo D3100 působí jednodušeji oproti téměř profesionálně laděnému D90. Obrazově ale příliš nezaostává a navíc dokáže natáčet Full HD video. V podstatě jde o podobně laděný přístroj jako následující Canon 550D.

CANON EOS 550D + EF-S 18- 135/3,5-5, 6 IS

Má subtilní lehké tělo. Dosud vlastním jeho vzdáleného předchůdce – Canon 350D a potvrzuji známý fakt, že do větších rukou se jeho malý úchop moc nehodí. Přístroj v rámci třídy poskytuje výbornou obrazovou kvalitu fotografií a Full HD videa. Tělo doporučuji doplnit stabilizovaným širokorozsahovým objektivem 18 – 135 IS. Obrazově sice nevyniká, ale jeho značný ohniskový rozsah ho činí ideálním právě na cesty. Pokud oželíš délku ohniska, které činí při přepočtu na ořezový faktor 28,8 – 216 mm, můžeš sáhnout po stabilizovaném setovém objektivu 18 – 55 IS.

SONY SLT-A33Y + 18-55 + 55-200

Vyznačuje se neobvyklou konstrukcí – má pevné polopropustné zrcátko a elektronický hledáček. Jde o malý a velmi lehký přístroj, který je tedy jakýmsi přechodem mezi EVF a pravými zrcadlovkami. Konstrukce mu umožňuje např. kvalitní snímání panoramat z ruky. Jsem konzervativní a dávám přednost klasice, ale rozhodně doporučuji k vyzkoušení.

OLYMPUS E-600 + 14-42/40-150

Za necelých 15 000 Kč získáš maličkou zrcadlovku s dvěma objektivy, které Ti pokryjí přepočtený rozsah 28 – 300 mm. Obrazově je tento systém o fous horší než uvedené Canony nebo Nikony. Jeho půvab spočívá nejen v nízké ceně, ale také v jeho malých rozměrech a nízké hmotnosti. Měl jsem možnost si vyzkoušet starší model E-410, který se včetně obou objektivů vešel do malé brašničky od videokamery. Na cesty téměř ideální. Mezi nevýhody počítám absenci videa a oproti ostatním DSLR větší ořezový faktor 2x. To znamená velice mírně stíženou práci s hloubkou ostrosti.

PENTAX K-R + 18-55 + 55-200

Patří mezi amatérská zrcadlovky s dobrou výbavou a obrazovou kvalitou srovnatelnou s Nikony nebo Canony stejné třídy. Dle mého mínění poskytuje solidní výkon za velmi dobrou cenu. Za cca. 20 000 Kč dostaneš nejen tělo a setový objektiv, ale také další telezoom. Oproti např. modelu K-x má „vychytané“ některé nedostatky např. zobrazení zaostřovacích bodů v hledáčku. Osobně s přístroji této značky nemám moc zkušeností, ale podle svědectví mých přátel bych je rozhodně předem nevyřazoval z výběru.

Jak tedy vybírat

Kdybych neměl zvolený systém a kdybych nyní vybíral pro sebe, zvolil bych Nikon D90 nebo nově uvedený Canon 60D, který se z cenových důvodů nevešel do výběru. Jde o těla poloprofesionální třídy, bez ergonomických či funkčních kompromisů. K oběma tělům bych zvolil základním zoom TAMRON 17-50/2,8 v provedení se stabilizací. Jenže Tvé potřeby se mohou od těch mých značně lišit. Také uvaž základní fakt, že nákupem zrcadlovky Tvé nakupování nekončí, ale naopak začíná. Dříve či později budeš chtít brašnu, další objektivy, výkonnější systémový blesk, stativ a spoustu dalších věcí. Ale to už asi pro Tebe není novinkou. Abych jen neteoretizoval. Pod vánočním stromečkem bych měl letos najít tělo Canon 60D, na které mám v úmyslu přemontovat „nestabilizovanou“ verzi Tamronu 17-50/2,8 z mého starého dobrého Canonu 350D.

Osobně doporučuji zajít do kamenné prodejny a přístroje si nechat předvést. Říká se, že stovky slov nenahradí jeden obrázek a myslím, že ani ani tisíce nenahradí osobní zkušenost. Přístroj by jistě měl by co nejlépe vyhovovat Tvým potřebám a měl by Ti také „sednout“ do rukou. Přiblížím to na jedné příhodě. Před časem jsem vybral pro jednoho známého fotoaparát, který dokonale vyhovoval jeho velice komplikovaným požadavkům. K mému překvapení si dotyčný odnesl z prodejny naprosto odlišný přístroj. Když jsem se ho ptal na důvody, které ho k tomu vedly, odpověděl mi, že mu tak nějak sedl do rukou a že se mu moc líbil. Jeho několik týdnů sestavovaná a mnohokrát měněná výběrová kritéria šla stranou. Kdysi kdosi moudrý řekl, že si nekupujeme jenom fotoaparát, ale také určité množství radosti z nového fotoaparátu. Myslím, že něco na tom bude.

3 komentáře u „Rady pro výběr digitální zrcadlovky od Luboše Čevely“

  1. K tomu Olympu: Mám už rok a půl předcházející model E-510 se dvěma seťáky (u té 600 podobně) a musím říct – nic moc. Co mi nevyhovuje:

    – nízké max iso, špatná světelnost objektivů – fotím často koncerty a je to na zabití (E-600 ISO zvedá, ale viz dále), obrazová kvalita objektivů (subjektivní, nějak jsem to nezkoumal, ale fotím občas i s jinými foťáky) taky nic moc
    – od iso 800 to HROZNĚ ŠUMÍ – E-600 je na tom se šumem prý ještě hůře ( https://forum.digineff.cz/read.php?52,3266055,3266469,report=1 )
    – poměr stran 4:3 – mám prostě raději hned 3:2
    – s hloubkou ostrosti se s těmi seťáky nedá pracovat téměř vůbec
    – elektronický zaostřovací kroužek na těch objektivech je na kokot
    – hrozně malý hledáček

    No a co je fajn:
    – je to fakt malinké, E-600 je ještě menší. Celé léto jsem šmajdal po Evropě a je to důvod, proč ten foťák ještě mám.
    – je to rychlé (bohužel zaostřování v šeru NE), obrovská výdrž na baterky, je to zrcadlovka – všechno se dá nastavit podle gusta
    – dobré ovládání
    – když je dost světla, ten dlouhý objektiv se hodí na sport (horolezectví)

    Já jen abys věděl 😉

Komentáře nejsou povoleny.