Pracovně v Berlíně

Dostal jsem šanci. Tedy nejen já, ale hlavně Liberix. Dostali jsme nabídku účastnit se porady lidí z několika evropských zemí, kteří realizují projekty z různých grantových programů. Ačkoliv lze najít mnoho argumentů, proč jsou „evropské peníze“ špatné, faktem je, že jsou klíčové pro mnoho organizací. A když se chce, mohou vzniknout věci, které mají význam.

A ono se chce

Možná díky tomu, že umím německy a jmenuju se Ott, jsem si ihned prozuměl s německými kolegy z organizace OpenSaar, kteří připravují projekt FOSS-Mentor a House of open source. A pokud vše půjde dobře, bude Liberix přizván k realizaci.

FOSS-Mentor by mělo být poradenské centrum pro firmy či úřady, které potřebují analyzovat situaci a zvážit nasazení open source nástrojů. V Německu je tato poptávka vysoká a zatím se ji daří uspokojovat jen částečně. Až se projekt rozjede, bude možné jej přenést do jiných zemí (podprogram Transfer of inovation) – včetně České republiky.

House of open source symbolizuje souhrnnou nabídku open source technologií pro business procesy – CRM, ERP, BI, B2B nástroje, různé -flow apod. Tedy žádný Thunderbird nebo OpenOffice.org, nýbrž vyšší liga. Nepůjde o vývoj, ale komplexní nabídku informací – informační servis a konzultace. (Jen doufám, že se vytvoří poptávka a že to bude nějaké firmy zajímat, potenciál je tam velký.)

Třetí projekt by mohl být časově nejblíž – celoevropský systém pro certifikaci dovedností v OpenOffice.org, ne nepodobný INGOTu, kde se již angažujeme. Od něj si také slibuju mnohé, ale stejně jako u všech ostatních platí, že to je záměr – nic z toho zatím není schváleno. Ale pracuje se na tom.

Kromě práce jsme taky byli v turecké restauraci a trochu jsme prošli centrum (měrou odpovídající konci ledna). Ale jinak to bylo pracovní. Praha už – zdá se – nebude stačit…