Dobrá zpráva: Na našem internetu už existuje občanská společnost, která se umí ozvat

Donedávna jsme to vnímali jen jako odezvu ze Spojených států – blogeři mající tak mocný názor, že jsou zastrašováni ze strany vládních složek nebo dokážou ovlivnit významné události. A světe, div se, ono to začíná fungovat také u nás. Víte jak?

Facebook to není

Možnost ovlivnit názory velké skupiny lidí poskytuje také Facebook, ale podle mého názoru jde o hromadné reakce a jejich prezentovanou hodnotu považuji za pouze za mediální zkratku. Podpora nějakému názoru na Facebooku není podle mě vypovídající – lidi prostě klikají na to, co všichni a co má vhodný název jako např. „Nemáme rádi Jiřího Paroubka“ nebo „Václav Klaus ukradl v Chile propisku“. Znám hodně lidí, kteří Facebook využívají jako fotoalbum. Neznám skoro nikoho, kdo by se na Facebooku realizoval v oblasti svých názorů nebo postojů. na to jsou jiné nástroje.

Twitter zatím taky ne

Svou identitu a konzistentní postoj si ovšem můžete udržet na Twitteru – a v tomto případě ještě jde o odezvy z jiných zemí (např. Pákistánu, kde zabili bin Ladina, nebo arabských zemí), protože zatím u nás nevím o žádném případu, kdy by status na Twitteru sloužil jako start revoluce nebo jako reportážní médium. Tím myslím skutečné – twíty z konferencí nepočítám. 😉

Sledujte mě na Twitteru: @vlastimilott

Zatím stačí klasické psaní

Ale situace se mění. Paragraf v návrhu zákona o loteriích, který ukládal poskytovatelům internetu povinnost blokovat stránky s reklamou na loterie (i ze zahraničí!) pod pokutou až 10 mil. korun, podle všeho objevila právnička a blogerka Christabel, jež ale zřejmě nedocenila význam. Ten zhodnotila až Lupa, což je ve srovnání s blogem „klasické elektronické médium“, ve srovnání s papírovými novinami ovšem „větší blog o internetu“.

Protest proti blábolu, který mnozí poslanci mysleli vážně a skutečně nepochopili, jak velký je to nesmysl, proběhl v podstatě jen na internetu. Jen? Ano – klasická média, pokud jsem je sledoval, prezentovala informace, které už jsem dlouho znal, nebo neprezentovala nic. Nepřinášela nic nového, což chápu jako doklad toho, že nebylo co, protože e-media problematiku pokryla. Dobrá práce. 🙂

Farského odysea

V pátek 17. června jsem z účtu @liberix poslal tento twít, směřovaný na oficiální účet TOP09 (poslanec Farský z této strany byl zpravodajem novely zákona):

@TOP09cz proč podporujete omezení svobody internetu (zákon o loteriích)? Blokovat reklamu je nesmysl. https://cot.ag/ihKkJz

(Odkaz vede na LinuxEXPRES: Opět hrozí cenzura Internetu)

V té době poslanec Farský ještě zřejmě netušil, jaký nesmysl prezentuje. Tvrdil následující (nechápu, proč se těch odborníků nezeptal předem):

„Pokud jde o konkrétní naplnění zákona, jde o natolik odbornou a složitou problematiku, že ji musí zodpovědět výhradně IT odborníci bez politických návodů. Jednou z variant je například tvorba blacklistu, zda je ale tou správnou cestou, to musí zodpovědět IT odborníci,“ uvedl Farský. Není to podle něj nejlepší řešení, ale zatím nikdo s žádným lepším nepřišel.

A následně po víkendu prohlásil:

„… a opravdu bouře proti zákonu se zvedla hlavně teď o víkendu…“

Zdroj citací: https://zpravy.idnes.cz/padaji-slova-o-cenzure-internetu-bojuje-se-o-miliardy-a-omezeni-sazek-1jb-/domaci.aspx?c=A110620_110049_domaci_kop

Celý víkend jsem přemýšlel, jestli přijde odpověď na twít. Přišla dnes, po čtyřech dnech, „víkendové bouři“ a mediální pračce:

@liberix Souhlas, proto poslanec Farský navrhne, aby se o omezení reklamy a omezení hazardu hlasovalo zvlášť https://ow.ly/5mw1n

Není to happy end, ale happy start

Myslím, že to u nás může být horší, protože některé věci naštěstí fungují. Ani bych to nečekal, po pravdě řečeno. Nebude blokován svobodný přístup k informacím a jsou tady příčetní lidé, jejichž názor je občas i slyšet.

K úspěchu výrazně pomohli také lidé, kteří založili https://www.internetbezcenzury.cz. Všimněte si, že to není Facebook.

Post scriptum

Poslanci návrh na blokování internetu (v odděleném hlasování) nepodpořili. Ani pan Farský.

7 komentářů u „Dobrá zpráva: Na našem internetu už existuje občanská společnost, která se umí ozvat“

  1. O celé věci jsem se dozvěděl na LinuxEXPRESu, ale kdybych nečetl každou zprávičku, kterou Lukáš napíše, dozvěděl bych se o tom až na Twitteru, kde jsem se taky dozvěděl podobnou odpověď od @TOP09cz, jako ty.

  2. Já se nechci poměřovat, kdo to kde zjistil. A nepíšu ani o petici (to je pro Pinkyho). Snažil jsem se napsat, že se důležitá věc odehrála jen v rámci netu, klasická média se vůbec nechytala. A reálný dopad byl významný. Což považuju za skvělé.

  3. vis co mi na tom ucarovalo nejvic? – To, ze nekolik tisic lidi podepsalo petici na intenetu – papirove by to sebrat v tak kratkem case neslo. Poslanci to vzali vazne a to i pres to, ze elekronicka petice z pravniho pohledu neexistuje (staricky pravni rad CR ji jeste nevstrebal).
    Takze si rikam, ze tato zalezitost mi dodava optimismu, ze kdyz si nenechame vsechno jen tak libit a budeme se vyjadrovat, tak se veci mohou zacit menit.

  4. Radši se moc nedojímejme. 😉 Ale jo, to jsem měl na mysli – vyjádřený názor má váhu, není třeba čekat na televizní zprávy a prokazatelně nemá smysl [jen] nadávat v hospodě. 😉 Prostě otevřít hubu.

  5. Podle mě zrovna toto nejni pro naši vládu až tak důležité. Když stávkovali odboráři, celostátně jich bylo něco kolem 140 000, vláda a prezident se jim vysmáli. Zkuste udělat podobnou akci, petici proti nějaké současné reformě a uvidíte jak vás budou brát vážně.

Komentáře nejsou povoleny.