Rychlá recenze Mandriva Linux 2011

Neodolal jsem a ve volné chvíli jsem si stáhl a vyzkoušel nový Mandriva Linux 2011, který není tak francouzský, jak jsme ho znali. Koná se milé překvapení, ruští vývojáři se nezalekli a sentimentem rozhodně netrpí. Mandriva Linux je na první pohled velmi moderní, přitažlivý a elegantní desktop. To býval ale vlastně vždy, takže co je pod kapotou?

Vývoj jsem nesledoval, na notebooku používám starší verzi, takže sděluji pouze své dojmy, které mohou být nepravdivé. Prosím, nekritizujte mě, že jsem něco nezohlednil, prostě jen píšu, co vidím.

Trochu jinačí KDE

Vývojáři změnili některé součásti KDE4, zejména zjednodušili Nautilus.. ech, co to píšu – Dolphin! Vyházeli z Dolphinu technologické pokusy (které se mi líbí, ale jsou naprosto nepoužitelné) jako sémantické pohledy na data a milion a dvě položky. Odstranili hlavní nabídku (!), místo ní bude bezesporu stačit jedno tlačítko vpravo nahoře – tleskám, skvělý nápad.

Dolphin 2011
Dolphin - datová karta

Celé KDE má vyladěný vzhled – byly upraveny ikony, téma vzhledu a přibyly nové prvky. Nelíbí se mi nudné modré pozadí, vždycky jsem měl v oblibě ty francouzské tučňáky. Na druhou stranu je to jedno, beztak si to člověk hned změní. Líbí se i design panelu i nové ikony, je zde znatelný zájem nalézt neutrální vzhled, který nepopudí linuxáky a přitáhne uživatele odjinud (čemuž odpovídá lišta oken, která velmi připomíná tu z Windows – žádné přesouvání křížku doleva ;-)). Chybí extravagance, ale zvolená střídmost mi vyhovuje.

Mandriva Linux 2011

Konečně použitelné widgety

Příliš technicky pojaté widgety se pomalu domestikují a stávají se konečně funkčními miniaplikacemi, které prostě ukazují čas, informace o spojení nebo další informace. Už ani mě nebaví přemýšlet, jak se to pouští, ovládá nebo nastavuje. KDE4 fandím, ale asi bude vždycky potřeba nějaký fork pro lidi. Konečně někoho napadlo umístit na lištu malý odkaz (prostě „ikonu“) se staženými soubory nebo s naposledy otevřenými dokumenty. Jsou po ruce, když už ne na ploše – tu sice nepoužívám, ale hodně lidí ano. Nevím, proč se vývojáři rozhodli jim v tom bránit.

Poslední dokumenty - přístup přes lištu

Nepomuk ožívá

Mně se ta myšlenka líbí, ale realizace je fakt špatná. Nicméně sémantický desktop dostává snad konečně konkrétní smysl a rozměr – widget TimeFrame zobrazuje dokumenty v čase a podle typu. Zatím nemohu ukázat žádná data a prázdné obrázky nemám rád. Jen doufám, že to nebude tak pomalé jako ve starší verzi – Akonadi, Strigi a podobní kouzelníci byli schopní vytěžovat konstantně procesor a všechny závislé programy brzdit (typicky KMail).

Hlavní nabídka – Mandrity

Hlavní nabídka je legrační varianta Unity – obrovská plocha s obrovskými ikonami. Mně to sice moc nesedí, ale jde použít jiný widget. Myslím, že to mnoha lidem bude vyhovovat, lehce se to ovládá a nepotřebuje to 3D akceleraci. 😉

Unity v po mandrivácku
Nabídka aplikací jako v Unity 😉

Programová výbava

Nic extra, Firefox vzhledem ke svému afektovanému a hysterickému vývoji „pouze“ ve verzi 5.0.1, ovšem LibreOffice 3.4.2 (stihli to)! Trochu překvapivě se zde objevují programy jako Choqok (pro společenské sítě), Shotwell (GTK správce fotek), Clementine (založený na starém Amaroku), SMplayer (přehrávač postavený na Mplayeru), Pitivi (střižna videa). Zhruba 60 % je můj osobní výběr na každém distru, takže v tomto u mě Mandriva Linux boduje.

Ovládací centrum Mandriva Linuxu je vzhledově stejné jako v minulých verzích, moc jsem ho nezkoumal. Potěšující jsou ikony pro nastavení tiskáren Lexmark nebo Epson (i když žádnou nemám, na lidi to určitě udělá dojem).

Nastavení prostředí KDE4

Hardware jede

Na notebooku ThinkPad T500 nuda – jede skoro všechno kromě autentizace otiskem prstu a kamery (tu rozjedu), a to jen zkouším live CD. Rozlišení v pořádku, k wifi jsem jen zadal heslo do domácí sítě.

Pořád stejný HardDrake

Správa softwaru

Na rozdíl od Ubuntu není v hlavní nabídce (jejíž widget se jmenuje SimpleWelcome) ikona pro správu softwaru. Přidal jsem si tedy klasický widget „Nabídka spouštěče aplikací“, což je klasické hlavní menu. Těšil jsem se na nový vzhled správce softwaru, ale je to pořád ta stará troska. Tak počkáme na aktualizace. 🙂

Správa softwaru - pořád stejný klasik :-/

Mandriva Linux není ze hry

Každopádně – ano, systém na mě působ dobře a líbí se mi – moc! Používám Mandriva Linux na notebooku a chci ho používat dál. I když se soustředí jen na KDE4 a zcela rezignuje na ostatní prostředí, pořád mě zajímá a budu ho chtít používat (Xfce případně seženu odjinud). Kritické body zatím vždy byly:

  • aktuálnost a rozsah softwaru
  • životnost jednotlivých verzí (poslední dobou je to rychlá smrt)
  • stabilita a vyladěnost prostředí

Nová verze se mi líbí, takže král je mrtev…?

Wifi prostě funguje ihned

12 komentářů u „Rychlá recenze Mandriva Linux 2011“

  1. To že se z Mandrivy 2011.0 stala čistě KDE záležitost je vlastní hřebík do rakve. Sorry, ale už jsem se k ní chtěl obloukem vrátit, leč KDE4 mi dost nevyhovuje, je pěkně integrované, ale možná až moc nabité vlastními aplikacemi, pomalu se vracím do období před pěti lety a XFce je favoritem, poté co se GNOME3 také totálně pokazilo.

  2. Xfce taky používám, skoro bych řekl „výhradně“, ale proti KDE jako takovému nic nemám. Jen některé věci by nemuseli lámat přes koleno. Ti borci to tady udělali dobře, viz Dolphin, najednou se to dá používat…

  3. Gnome distribucí je jako hub po dešti, zatímco těch šitých na míru KDE je málo. Lepší udělat jednu věc pořádně, než honit příliš mnoho zajíců najednou.

  4. Já si naopak myslím, že sázka na KDE Mandrivě jednoznačně prospěla. Sice nejsem fanoušek KDE a asi ho nikdy používat nebudu, ale běžní uživatelé potřebují jedno prostředí, na které se distribuce 100% zaměří. A vzhledem k tomu, že Mandriva je pro běžné uživatele, byl to logický krok. Navíc v GNOME 3 se snaží nabídnout uživatelům stejný komfort bez ohledu, jakou distribuci používají, odstínit je od implementačních detailů dané distribuce co nejvíce, proto si myslím, že i GNOME bude mít v Mandrivě slušnou podporu.

  5. Specializace na KDE je rozhodně krok pozitivním směrem. Mně úplně stačí když budu mít funkční KDE ve kterém všechno jde a ne že budu „žasnout“ nad „širokou nabídkou“ všeho možného přičemž nic pořádně nechodí. Kdo chce jiné prostředí, použije jinou distribuci (nebo někde pokoutně schrastí balíčky do Mandrivy, ale nebude žádat oficiální podporu).

    No. Co se týče předpotopního správce balíčků připravuje se Mandriva Package Manager (balíček MPM), ale zatím je to nějaké takové nehotové.

    Doufám, že východní vítr Mandrivě přinese operativnější reakce na nové verze klíčových programů – např. Firefox, Thunderbird, Chromium, Flashplayer. Jednak je rozčilující, když na windowsech máte Firefox 6 a na Mandrivě 4.x a jednak uživatelé prostě chtějí mít novou verzi bez ohledu na jakékoliv logické argumenty. Takže bych rád viděl v krátké době po vydání balíček mezi aktualizacemi.

  6. Já jsem otisk prstu uchodil ( ThinkPad T42). Uložil jsem dokonce otisky, ale nikde jsem nepřišel na to, kde bych je mohl použít :/

    Ten nový správce se dá doinstalovat, ale je pořád (údajně) neodladěný.

    Sice čtu chválu, ale nemůžu si pomoct, z toho celého cítím pejorativnost 🙂

  7. Hezká recenze, Jarle, kdybych měl víc času na experimenty… Mandrake jsem používal od verze 8.2, v určitých mezidobích jsem jel na Win98 či Fedoře (nepočítám několikadenní zkoušení jiných distribucí), taky jsem se nechal asi na půl roku ukecat na Gentoo. Ale vždy jsem se vracel k Mandrivě.
    Jenomže když mi při povyšování verzí pokaždé něco nejelo, už jsem to nevydržel, a nakonec je ze mě šťastný Debianista s KDE 4. A lepší OS jsem na své staré šunce neprovozoval.

  8. Chtěl jsem tuto novou verzi též vyzkoušet, ale díky mé grafické kartě (ATI Radeon 4650) mám smůlu… :-(( Zůstanou mi po čase jen barevné pruhy na obrazovce a nejde s tím hnout… :-// Škoda…

  9. Moc díky za odkazy, zkusim to ještě jednou s opatřeními co jsou na fóru… :-))

Komentáře nejsou povoleny.