Aptana Studio – profesionální nástroj pro vývoj softwaru a webových stránek

V rámci testování softwaru jsem si stáhl IDE Aptana Studio. Jedná se dle mého soudu o minimálně poloprofesionální aplikaci pro vývoj softwaru a webových stránek. Vypadá skvěle, má dostatek funkcí, ale přesto mi absolutně nesedla. Nejsem ale vývojář.

Hledal jsem kvalitní editor, který využiju při své práci, kdy upravuji CSS styly, HTML a PHP soubory. Aptana je robustní nástroj, který k práci přistupuje projektově  – rychlá úprava jednotlivých souborů rozhodně není přímočará  a je patrné, že vše bylo zamýšleno trochu jinak, než jsem zvyklý. Např. Ctrl-n zobrazí okno, kde je nutné vybrat typ projektu (přitom bych chtěl otevřít prázdné okno a bez ptaní). Ctrl-o zobrazuje strukturu dokumentu (outline) – speciálně tohle je dost úchylné.

Editro mi vůbec nesedl. Ačkoliv obsahuje různé vychytávky jako doplňování kódu, inline nápovědu, folding, útržky, šablony a nástroje pro práce nad projektem, nepřišel jsem na to,

  • jak  si uložit záložky na soubory
  • jak vytvořit záložky v textu a přepínat se mezi nimi
  • jak vyhledat další výskyt textu
  • a na další důležité detaily

Takže tento editor mi nesedl, ale bude to tím, že je určený pro programátory, což já nejsem. Nicméně tohle píšu proto, aby si někdo řekl, že jemu tento soft vyhovuje. 🙂 Umí toho fakt hodně.

5 komentářů u „Aptana Studio – profesionální nástroj pro vývoj softwaru a webových stránek“

  1. Aptana sedí nad Eclipse a ta má sama o sobě divné ovládání, zkratky které jsi napsal mají i pro programátora stejně úchylnou funkčnost. Pokud chceš Java background, tak mám starší, ale dobrou zkušennost s NetBeans.
    Já jsem trochu oldschool a oblíbené editory jsou BlueFish/Geany (jen zvýrazňují syntaxi), případně vim, když potřebuji fungovat přes ssh. Za zvážení by mohla stát i Anjuta, ale to už je pro web docela zbytečný kanón na wrabce.

  2. No mně ve skutečnosti vyhovuje medit, ale poslední verze je rozbitá (nefungují v ní žádné klávesovky), tak hledám, jestli je něco lepšího. Geany by šlo, ale nezjistil jsem, jak si vytvořit záložky na soubory, pracuju v podstatě výhradně přes ssh/sftp/ftp a hledat furt soubory mě ubíjí.

  3. Taky používám NetBeans a nic lepšího jsem zatím neobjevil. Sice je to trochu doslova nenažraný program (po otevření mého projektu slupne 1GB RAM), ale to přežuju. Můžete ještě zkusit Sublime Text 2 https://www.sublimetext.com/.

Komentáře nejsou povoleny.