Došly mi volné minuty, ještě že mám VoIP účty

Když jsem si před lety pořídil smartphone HTC Legend, tušil jsem, že to bude výborná hračka a víceúčelový nástroj. Nenapadlo by mě ale, že to bude tak špatný telefon. Vcelku nenáročné požadavky jako rychlé vyhledání člověka (nedejbože, když jeho příjmení začíná háčkem) a zobrazení jeho čísla nebo vyhledání informace během hovoru jsou těžce realizovatelné. Nemluvě o nemožnosti používat displej v rukavicích (obecně řečeno v zimě).

Nedávno, když Vodafone představil nové tarify, jsem zrevidoval své nastavení, zrušil prehistorický datový program „5 MB na den“ a aktivoval progresivní futuristický „25 MB na den“ (cena se navýšila o 8 Kč). Pak jsem zašpekuloval, jestli skutečně potřebuju 125 volných minut. Dospěl jsem k závěru, že je klidně provolám, ale absolutně netuším, kolik mi jich zbývá.

A světě, div se, ona tam je v Samoobsluze volba, kterou když aktivujete, tak se vám po každém hovoru zobrazí zbývající volné minuty (a kolik minut trval ten skončený). Připadal jsem si jak ve špatném snu – proč to sakra není automatické a proč už to dávno nepoužívám?! (Mimochodem – neodpustím si poznamenat, že Samoobsluha je velmi špatně navržená aplikace, což tedy u tak velké firmy nechápu. Blbě se ovládá a často nefunguje a hlásí pitomé chyby typu „nepodařilo se načíst“ nebo „skončilo s chybou“.)

Od té doby  – po zhruba deseti letech – konečně vím, kolik skutečně provolám. Trochu mě rozladilo, že jsem to nevěděl dřív. Tak jsem se rozhodl, že budu za trest náklady u Vodafonu minimalizovat, protože momentálně mě minuta hovoru stojí 4 Kč (už jsem si zvykl, že se nerozlišují sítě ani pásma). Protože mám účet u Faynu, cílevědomě začínám používat volání přes něj, tedy přes VoIP. Volám s ním už nějakou dobu, ale dosud to byl jen doplněk.

V typickém dni jsem stále v dosahu svých wifin, pokud se někam vydám, buď tam je wifi taky, nebo tak jako tak musím zapnout datový přenos (tedy 25 Kč). Hovory kolem 15 minut nebývají výjimkou – v případě Faynu platím na mobil zhruba 2 Kč na minutu, na pevnou linku volám zdarma. (Teď jsem zjistil, že mám nějaký už nenabízený tarif, aktuálně se platí 1,55-0,45 na mobil a 0,39-0,30 na pevnou – bez DPH.) Volat mobilem se prostě nevyplatí.

Skvělé na tom všem je aplikace pro ten „chytrý“ telefon, která umožňuje využívat VoIP účet (můžete jich mít víc). Stačí nějaký datovod a už voláte. Po několik testech jsem spokojen s aplikací CSIPSimple, protože má kvalitní přenos (nevypadává hlas a zvuk je vyhovující) a umožňuje použít více účtů zaráz (využívám). Sice se při hovoru ovládá trochu krkolomně, ale je to jen otázka cviku.

Takže poslední období jsem vyčerpal vše do mrtě a docela hodně jsem volal přes Fayn. Hodlám v tom pokračovat, protože je to zřejmě jediný zbývající důvod, jak dát najevo nespokojenost s cenami a kvalitou služeb velkých operátorů (tedy také Vodafonu).

6 komentářů u „Došly mi volné minuty, ještě že mám VoIP účty“

  1. Fayn mám doma, ve firmě používáme VoIP od Dial Telecom. Domácí faktury jsou kolem 100,— KČ měsíčně (díky spoustě hovorů na SVK [rodina a zákazníci]), firemní kolem 1 100,— měsíčně.
    VoIP je celkově velmi výhodné řešení. Pokud jsem v zahraničí, většinou mohu přes softwarový telefon obtelefonovat české firmy a rodinné příslušníky za české ceny. Kamarádka má sestru v zahraničí, oběma zařídila Fayn a klábosí spolu grátis. Docela nechápu houfné rušení pevných čísel, mezi „pevnými“ čísly jsou velmi výhodné ceny za volání a znám hodně firem, jež přešly k některému VoIP operátorovi a mají vlastní virtuální ústřednu.

  2. Na takove volani je dobry voocall. Navic umi „maskovat“ cislo takze to vypada, ze volas normalne ze sveho mobilu.

  3. To co ty vidis na webu samoobsluhy je jen spicka ledovce. Procesy ktere probihaji za tim bych ti nepral videt, jsou tam integrovany desitky systemu. Co je pro tebe jeden klik je stovka vsemoznych volani, komunikace, prevodu dat a kontrolnich akci. Navic je tam pripojenych dalsich tisic lidi v jednom okamziku. Tohle proste neni jednoducha vec 🙂

    Nejvic volam pres voocall, tento tyden snizili cenu na mobil na 1 kc bez dph po vterinach. Nemaji konkurenci.

Komentáře nejsou povoleny.