Účastnil jsem se konference o právu a internetové bezpečnosti

Ve čtvrtek a v pátek (20. a 21. 9. 2012) jsem se zúčastnil konference, kterou pořádal Ústav práva a technologií Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Pozval mě zde působící doktorand Matěj Myška, kterého jsme koncem března pozvali my na workshop OSEPA v Praze. Matěj se zabývá informatikou a právem, konkrétně pak veřejnými licencemi. Těmito tématy se zabývala i celá konference, kterou hodnotím jako velmi povedenou a přínosnou. Celkem dlouho jsem neměl tak dobrý pocit ze stráveného času (a to nejsem právník).

Čtvrtek: První den

První den konference začal vynikající svíčkovou a následnou panelovou diskuzí, která byla velmi atraktivní jak tématem, tak obsazením. Tématem byly Změny v českém autorském právu a hosty byli:

Příspěvky všech zúčastněných považuji za velmi kvalitní a přínosné, ale možná je nadhodnocuji tím, že pro mě byla právnická konference premiérou a podobný průběh je standardem (?). Dr. Polčák je aktivní a komunikativní člověk, což se pozitivně promítá do jeho role moderátora, kterou zvládá s bravurou. Dr. Faladová zprvu věcně, později také s emocemi informovala o připravované novele Autorského zákona. Dr. Adamová srovnávala se slovenským prostředím – na Slovensku např. nejsou licence Creative Commons v souladu s právním řádem, jsou tedy právně neplatné.

Bohatá diskuze se vedla na téma kolektivní správy autorských práv, shodou okolností jsme o tomto tématu publikovali rozsáhlý článek v Open source & praxe, kteréžto výtisky jsem samozřejmě přivezl a byly přítomným k dispozici (což ale na diskuzi pochopitelně žádný vliv nemělo ;-)).

Napíšu to hned: Připravuji článek pro LinuxEXPRES, kde budou jednotlivé výroky uvedeny. Pokud vás tedy zajímá více, sledujte LE.

Po pauze na kafe probíhaly tři workshopy:

  • Aktuální trendy české právní informatiky,
  • eFinance – mimosoudní řešení sporů z elektronických finančních služeb,
  • Jednotný trh duševního vlastnictví

Pátek: Druhý den

Panelová diskuze se zabývala připravovaným zákonem o kybernetické bezpečnosti, účastnili se

  • JUDr. Radim Polčák (organizátor konference)
  • prof. Vladimír Smejkal
  • ředitel Národního bezpečnostního úřadu Ing. Dušan Navrátil
  • náměstkyně ředitele NBÚ JUDr. Zdeňka Jůzlová
  • doc. Václav Račanský z PF MUNI

Opět se jednalo o velmi atraktivní debatu, protože zákon vzniká na zelené louce a zástupci NBU přiznali, že v mnoha ohledech prostě nevědí, jak zvolit „nejlepší řešení“, protože nikdo neví, které to je. Očekávají tedy sérii novelizací, neboť jak situaci glosoval prof. Smejkal:

Dříve se říkalo, že když do parlamentu pustíte koně, vyběhne velbloud. Dneska už to neplatí, vyjede elektrická lokomotiva a ještě pozpátku.

Dále následoval seminář Veřejné licence v českém právu, kde jsem dostal příležitost vystoupit na téma open source. Další témata byla open data (bohužel se z opendata.cz omluvili), European Public License, open access (a repozitář odborných prací na MUNI) nebo FLIP.

Ředitel NBU Navrátil: Cloud je pro mě sprosté slovo.

Dojmy a shrnutí

Moc se mi líbilo, že konference neměla časově nabitý program, přesto se stihla spousta věcí. Začínalo se ve dvanáct registrací, pokračovalo obědem, druhý den se začínalo o půl desáté… Balada. 🙂 Ale i bez těchto „přízemních“ (ale důležitých) detailů mám pocit dobře naplněných dvou dnů – jsem bohatší o dost informací a pár kontaktů.

1 komentář u „Účastnil jsem se konference o právu a internetové bezpečnosti“

Komentáře nejsou povoleny.