Ombudsman Českých drah: Jen aby to nebyl fake

České dráhy zřídily pozici ombudsmana kvality. „Ombudsman Českých drah“ je jednak hodně škaredý název a jednak hodně nevděčná práce u společnosti, jejíž popularita je mezi „zákazníky“ na bodu mrazu. Zatímco pojmu „ombudsman“ dal rozměr a váhu zesnulý Otakar Motejl, díky kterému víme, co takový člověk dělá, pojmu České dráhy daly rozměr a váhu samotné České dráhy – prostřednictvím svých zaměstnanců. A často je to spíše délka než váha.

Čekej dlouho, času dost. Jsme pyšní, že jsme tak vtipní a že i Českým drahám máme vymyšleny přezdívky. Do nedávna totiž nezbývalo nic jiného než zuřit a bránit se maximálně ironií a vtipem, i když každodenní situace během dojíždění do práce vůbec vtipné nejsou. Všimněte si, že mluvím o dojíždění do práce, zatímco České dráhy zásadně mluví o cestování a zcela ignorují fakt, že drtivá většina lidí vlaky ČD nejezdí na výlety, ale do práce.

Zcela absurdně se jeví inzeráty „Jezdit bez In-karty je jako chytat kapra na kancelářskou sponku“ nebo reklama na lososa v jídelních vozech. V cestujících to budí vcelku oprávněný dojem, že kluci z reklamky vlakem nejezdí, protože by věděli, že v prostředí, kde je problém jít slušně na záchod, si rybu dá snad jen inspektor hygieny ve službě (aby ji podrobil laboratornímu zkoumání) nebo foodblogger (aby pak mohl napsat, že se z ní připosral). In-karta jako taková je vcelku v pořádku, jen kdyby ty slevy byly jasně deklarované a kupování jízdenky přes internet nekopírovalo byrokratický postup c. a k. železniční a přepravní kanceláře.

Dvacet let staré italské křápy vydávané za luxus

 

Přál bych si, aby Petr Fejk, ombudsman kvality Českých drah, dal onomu pojmu správný obsah. Ne kvůli sobě, ale kvůli nám. Přijde mi jako dostatečně schopný manažer, který své schopnosti a možnosti nepřeceňuje (z New Yorku se vrátil sám a uznal, že s českým centrem neuspěl), a toto angažmá tedy přijal v příčetném stavu. Nezbývá tedy, než mu poskytnout námět k práci a hlavně nápravě věcí dnešních. Učiním tak rád.

Slovo fake [fejk] znamená mimo jiné podvod.

Ombudsman kvality

Kdykoliv však nabudete dojmu, že vaše podání nebylo vyřízeno správně a vy se cítíte být poškozeni, neváhejte mne kontaktovat.

PhDr. Petr Fejk
Ombudsman kvality ČD: https://www.cd.cz/infoservis/-9763/

  • e-mail: ombudsman@cd.cz
  • telefon: 972 222 297
  • poštovní adresa: ČD, a.s., Generální ředitelství, nábř. L. Svobody 1222/12, 110 15 Praha 1
  • úřední hodiny kanceláře ombudsmana v ČD centru Praha hl.n.: středa 14:00 – 18:00

6 komentářů u „Ombudsman Českých drah: Jen aby to nebyl fake“

  1. Pěkná slovní hříčka s tím „fejkem“…
    Nicméně kvalit Otakara Motejla v obdobné funkci už nikdo nikdy nedosáhne. V pondělí 9.5. to bude rok, co odešel.

  2. Mně doprava vlakem vyhovuje. Podvozky jsou jistě v dobrém stavu, jak se to píše. Mohl bych si navíc přát, aby na té trati byla dvojkolejka, a aby ji trochu narovnali, aby se pak následně zkrátila doba cestování. Taky by mohli těm spojům, co vozí začátkem a koncem týdne studenty na sever, přidat aspoň jeden vagón navíc – osobní, ne dobytčák. :?) A kdyby se moc kvůli daním nezvýšilo jízdné, tak by to bylo super.

  3. Hříčka s fejkem se objevila už svého času v Comebacku 🙂

    Jinak s veškerou úctou k panu Fejkovi, železničnímu cestujícímu by mnohem více než zavedení úřadu ombudsmana pomohlo aspoň trochu funkční konkurenční prostředí. Vpusťme pana Jančuru a další nadšence na rychlíkové tratě, zařiďme, ať mají konkurenční dopravci na nádražích stejné podmínky jako ČD, neuzavírejme desetileté nevýhodné smlouvy na krajskou dopravu. Pro začátek.

  4. Bezesporu. Souhlasím. Ale myslím, že Fejk je na to malý pán a jeho českodrážní úděl je žehlit provozní průšvihy jiných…

Komentáře nejsou povoleny.