13 komentářů u „Jdu na volnou nohu“

  1. Chovat se jako v normální práci, nezvlčit v homeoffice a úplně nejlépe mít pro homeoffice dedikovanou místnost (ideální je bydlet v baráku). Naučit se říkat ne, byť to znamená uniklé zakázky a počítat čas na zakázku dvojnásobný, než je střízlivý odhad (podělat se vždy něco může a taky že podělá, na druhé straně můžeš potěšit klienta předčasným splněním). Psát blog o práci, protože Tě prodá ukázání toho co umíš, udržovat kompaktní portfolio referencí na webu (2 roky stará reference už nikoho nezajímá).
    No hezký je, že Ti tohle vše napsal člověk, který to sám nedodržuje a radši vykonává povolání jako zaměstnanec.

  2. Moc mě nenapadá, co bych konkrétně mohl poradit. Záleží na konkrétní činnosti, které se budeš věnovat. Navíc každý řeší trošku jiné problémy 🙂

    Spíše tedy nadhoď nějaké otázky co se ti honí hlavou, v čem třeba nemáš moc jasno, nebo co tě zajímá. A třeba se rozpoutá nějaká zajímavá diskuze 🙂

    Tobě to říkat nemusím, ale pro osatní které by to mohlo zaujmout ještě dodám, že sám jsem svůj život na volné noze začal mapovat od začátků v týdenních reportech: https://nogol.cz/tag/zivot-na-volne-noze/

  3. Marku, v domácích podmínkách pracuji od roku 2007, vlastní pracovnu sice ještě mám, ale brzy to bude dětský pokoj. Pracuji v kanceláři, kterou mám kousek od bydliště, chci v tom pokračovat, byť to budou nějaké trvalé náklady. S pracovní morálkou problém nemám, problém mám nad prací nepřemýšlet, protože mě baví.
    Se psaním blogu počítám, chci konečně nějak smysluplně využít potenciál tohoto webu.
    Davide, samozřejmě tě sleduju a je to napínavé. 😀 Já mám asi nejméně jasno v povinnostech vůči státu – tedy samy o sobě jsou docela jednoduché, ale mám pocit, že kombinace mých okolností a dalších parametrů to trochu komplikuje.
    Problém – i v Liberixu – mám s cenotvorbou. Chci se od počátku věnovat naplno jazykovým korekturám. Mám nápady na nové věci, ale začnu takto. Udělal jsem si přehled, co se nabízí a za kolik a hledám způsob, jak formulovat svou nabídku, aby byla lepší (ne cenově, kvalitou).

  4. 1. Povinností vůči státu se bát nemusíš, kdybys měl nějaké otázky, kontaktuj mě 🙂
    2. Osvědčilo se: mít zásadní pořádek v konečných cenách, tím u zákazníků budeš vypdat, že víš co děláš. Tzn. sepsat nějaký ceník prací, konzultací, apod. Od toho se potom může odvíjet další jednání.
    3. Office mimo domov – jednoznačně palec nahoru, stanovit si maximální počet pracovních hodin (nejen rodina to ocení).
    4. Sebepropagace. Pokud si myslím, že „to zvládnu sám“, ale nikdy jsem to nedělal (od SEO po média, identity, apod.) – raději si zaplatit profíky s dobrou referencí. A já se potom starám jen o to co umím nejlíp, v čem vydělávám.
    Držím palce!

  5. Vlasto sorry, nevěděl jsem, jak máš vyřešené zázemí a že s prací z homeoffice máš zkušennosti. Můžu se zeptat, co Tě vede na volnou nohu?
    Cenotvorba je trochu bolestivá záležitost. Přiznávám se, že pro svou OSVČ činnost ceny částečně opisuji od konkurence a dost dumpuji, nejsem na tom existenčně závislý. Mimochodem, jsem asi jediný v ČR, který nikde nevyvěsil nabídku služeb s cenami, už jen přísun od kolegů a známých mi dělá pracovní přetlak.
    PS: My jsme teď, i kvůli pracovnímu zázemí, koupili barák; byt 5+1 prostě nebyl reálně sehnatelný (pokud byl, tak za výrazně delší peníze než barák). Máme Němcem; to víš Sudety; dostavěný barák z roku 1900, a makáme jako myši na klíček. Já kancelář, manželka šicí dílnu, proto ty 2 potřebné místnosti, nad standardní byt.

  6. Marthy, strach rozhodně nepociťuji. 🙂 Tvrzení „mít zásadní pořádek v konečných cenách“ beru vážně, ono to taky vážně zní. Jo, souhlasím.
    Maximální počet pracovních hodin… to mám i teď, ale hlavě neporučíš.
    Nedělat, co neumím… no, taky jsem si uvědomil, že s tím mám problém. Za uplynulý měsíc si připadám jak Ferda Mravenec.

    Marku, vede mě k tomu to, že mám nápady, které chci realizovat. A taky to, že v Liberixu není tolik peněz, aby se platil můj celý úvazek. Tzn. částečně budu dělat pro Liberix.
    Taky bych si samozřejmě přál, aby mi zakázky chodily samy. 😀 Ale nehodlám na to spoléhat. 😉

  7. Těžko psát odpovědi bez konkrétních otázek. Nejlepší zdroj pro freelancera je jednoznačně portál navolnenoze.cz Tam najdeš spoustu užitečných informací.

  8. Ten samozřejmě již několik let sleduju… já vlastně nemám žádné otázky, spíš jsem chtěl slyšet „kdybych začínal jako ty, tak si dám bacha na…“ 🙂

  9. cenotvorba je jednoducha, (kolik chcevydelat + mesicni opex + amortizace capex + uroky z capex + danove odvody a jine danove povinnosti) / * koeficient overheadu nebo neutilizovaneho casu co nedokazes prodat * (1 + rizikova marze)

    tim dostanes idealni cenu… potom si s idealni utilizaci (100% a nulovou rizikovou marzi napocitej interni cost) prvni cena je listovka., za tu se snazis prodat, druha je dopingova pro kamarady, referencni zakazniky, na prodej casu co nemuzes udet za listovku nebo za cenu mezi dopingovou a listovkou… pokud se nedokazes utilizovat ani za dopingovku udelas lip kdyz to zabalis a zacnes delat jinou praci 🙂 teda alespon pro penezenku, pro sebe asi ne… :-):-) btw s tim wordpressem mam pocitat nebo poptat jinde?

  10. Marku kdyby byla cenotvorba tak jednoduchá jak píšeš, tak to všichni zvládají levou zadní… Jenže ono to tak není…

  11. No to je zajímavé 🙂 Velké společnosti s hromadou nepřímých nákladů, interních costů,… zvládají costování v pohodě, ale z celkem jednoduchého naceňování se dělá věda… Třeba Tieto má profit margin ve výši 6,2%, a profit margin target když jsem tam ještě dělal na nějakých pre-sales projektech byl 7%. Přestože se jedná o společnost s 16000 zaměstnanci, takže asi asi dokážeš představit kolik tam bylo nepřímých nákladů. Takže rozdíl oproti plánovanému vs. skutečnému je 0,8 procent. Což když opět převedeme je 11,5%. To je myslím celkem přijatelné riziko pro ten druh businessu, který ta společnost dělá, navíc pokud přihlédneme k tomu co se jim stalo ve Švédsku.

  12. DOBRÝ DEN.ZDRAVÍM VÁS,MÁM VELKOU PROSBU,UVAŽUJI O PRÁCI NA ŽL JAKO OSVČ,ALE MÁM NA ZAČÁTKU TROCHU STRACH.POTŘEBUJI PORADIT JAK ZAČÍT?KOLIK MUSÍM MĚSÍČNĚ VYDĚLAT,ABY JSEM VŠE FINANČNĚ ZVLÁDLA?MÁM SPOUSTU OTÁZEK,ALE NEVÍM KDO MI MI POMOHL? DĚKUJI MOC ZA ODPOVĚD. LENKA lena.18@seznam.cz

Komentáře nejsou povoleny.