Easytask: Nové tržiště prací a outsourcing služeb na internetu

Na začátku července byl spuštěn (zatím v beta provozu) portál Easytask.cz, který umožňuje najít pro vaši zakázku či projekt dodavatele. Není to nová myšlenka, autoři sami přiznávají, že se inspirují zahraničními službami, a u nás už několik portálů existuje – ať už zavedené jako webtrh.cz, velké jako aaapoptávka.cz, mikropráce jako Pikr nebo UmSemUmtam pro neziskový sektor.

Ale právě proto jsem rád, že Filip Dřímalka a EF1 tento portál spouští. Webtrh má jakousi subkulturu, která mi není blízká, a stejně jako WebDeal se zaměřují na úzký profil internetových podnikavců, mezi nimiž není snadné najít relevantního partnera. (Nebo mi to tak přijde.) Chybí tady zkrátka profesionální portál, kde bude možné najít kvalitní dodavatele nebo kvalitní projekt, kde se nebude v první řadě hledět na cenu (typu web za 2000 Kč). Pevně věřím, že se Easytask  stane místem, kde bude možné skutečně nabízet své služby a získávat kvalitní nabídky spolupráce.

Jak to funguje

Princip je v podstatě všude stejný – jako dodavatel vyplníte svůj profil, kam napíšete, co umíte, jaké máte zkušenosti, vzdělání, reference, případně cenu za práci. Můžete současně figurovat jako zadavatel  (to je dobré!) a založit projekt, pro nějž hledáte dodavatele. Projekt popíšete, zařadíte do kategorií, určíte termíny a další parametry.

Dodavatelé pak hledají v katalogu projektů a pokud je zaujme, přihlásí se do něj. Pak – předpokládám – zadavatel vybere dodavatele, který pro něj práci odvede. Na portálu UmSemUmTam to funguje stejně, následuje pak ještě fáze hodnocení odvedené práce a dodavatel získá body. Předpokládám, že také na Easytask bude fungovat nějaký reputační systém, tedy hodnocení dodavatelů (a zadavatelů).

V čem se liší od jiných

Možná si říkáte, v čem se web liší od již existujících. Domnívám se, že svou univerzální výhodu si bude muset projekt ještě zřetelně pojmenovat. První odlišení spočívá v tom, že se zaměřuje na „projektové práce v administrativě, marketingu či kreativitě“, tedy nikoliv jen na internetové činnosti a zároveň se tu neřeší dodávky cihel, dřeva nebo sekání trávy. Dále obsahuje funkci pro ukládání a reportování průběhu prací, což mi přijde jako velké plus a dobrý nápad – obě strany vidí, jak řešení probíhá.

 Líbí se mi, že už dnes se lidi rvou o poptávky, kterých je prý téměř sto. To je slušné, není nic horšího než spouštět prázdný web.

Co se mi nezdá

Nechápu ale název aplikace a projektu. Vůbec se mi nelíbí a divím se, že autoři vybrali zrovna takový. Co mi nesedí:

  • Proč anglický název, když jde o projekt pro ČR? Odpověď není „expanze do světa“, protože domény .eu a .com jsou samozřejmě obsazené (další jsem nezkoušel, slovenská je ale zřejmě volná!)
  • Existuje firma EasySoftware s produktem Easy Project. To je dost blízko na to, aby si člověk všechno pletl.
  • EasyTask je název pro asi 15 programů, které se zabývají správou úkolů (TODO management). Docela výzva pro optimalizaci, aby člověk našel, co skutečně hledá.
  • Spojení slov easy a task je klišé, je to nezapamatovatelná fráze.

Celkově se mi líbí a držím palce

Zaregistroval jsem se a budu web používat, věřím, že se bude nadále vylepšovat a že díky němu najdu obchodní příležitosti. 🙂

3 komentáře u „Easytask: Nové tržiště prací a outsourcing služeb na internetu“

  1. Zdravím čtenáře,

    moc děkuji za váš článek. Dovolte mi prosím jen pár poznámek pro doplnění:

    1. Největší přidaná hodnota bude jednoduchost nejen vyhledávání, ale zejména výběru mezi dodavateli. Plánujeme pokročilou „umělou inteligenci“, tak aby si mohli zadavatelé vybrat rychle, jednoduše a z kvalitních dodavatelů.

    2. Další přidanou hodnotou bude partnerství s portály typu jobs.cz a prace.cz – chceme totiž oslovit i lidi, kteří mohou projektově pracovat ke své stávající práci nebo kteří hledají klasické zaměstnání, ale mohli by pracovat projektově (tam vidíme velký potenciál)

    3. Velký důraz chceme klást právě na reporting, tzn. nejen na vyhledání, ale také na sledování zdárného průběhu práce

    4. Jméno – přemýšleli jsme nad tím dlouho, měli jsme několik variant. Chtěli jsme, aby se jméno snadno vyslovovalo a aby znázorňovalo i samotnou funkci – jednoduché zadání/hledání „tasků“ (projektů). Děkuji ale i za tento bod, určitě nad tím ještě popřemýšlíme.

    Jinak děkujeme za shovívavost, jedná se opravdu o BETU, takže pracujeme na spoustě funkcí a zlepšeních. Ostrá verze bude k dispozici od 1.10.2013.

Komentáře nejsou povoleny.