Jaký byl WordCamp Praha 2014

V sobotu 22. února 2014 proběhla první česká konference věnovaná jen WordPressu. Bylo na čase. Nešlo jen o samotou konferenci, ale o mnoho důležitějších věcí.

Jak rozvíjet komunitu a starat se o ni

Hlavním leitmotivem je komunita (jak to slovo nemám rád). Počet lidí používajících WordPress se v ČR navýšil natolik, že už jsou na místě otázky, jak zvládat bezplatné služby, jak poznat či určovat kvalitu placených služeb, jak mezi sebou pravidelně komunikovat nebo jaké cíle by měly existující aktivity mít.

Debatovalo se o spolupráci na úrovni neziskové i ziskové. Zda zakládat neziskovku, která je jakousi jistotou transparentnosti, nebo jestli se to dá zvládnout bez ní. Vyměnili jsme si zkušenosti a slíbili spolupráci. Je jasné, že i když se mohlo začít dříve, právě teď se aktivity reálných lidí kolem WordPressu zintenzivňují a ty zmiňované cíle se hledají a nastavují.

Dojem z konference

Abych ale napsal i něco o akci. Byla trochu jiná, než jsem zvyklý z typických IT konferencí. Nebyl Twitter wall a na Twitteru je de facto ticho. Nikdo neměřil čas; ještě že mám zafixovanou délku vyučovací hodiny 🙂 Převažovali sice mladí muži, ale společnost byla přece jen pestřejší. Jídlo (zákusky!) a pití bylo fajn, i když v druhé části už ho bylo málo. Což je ale vlastně dobře, všechno se snědlo. 🙂

V místnosti pro vývojáře bylo málo místa, resp. byla pro osazenstvo příliš malá. Ale vím, že se to dá špatně předvídat v okamžiku, když se sestavuje program. Já bych rád dostal na výběr, do které sekce chci, zařazení do sekce uživatelů mi trochu udělalo čárku přes rozpočet. Ale to je detail. Celkově jsem spokojený a konference se mi líbila, příště asi zůstanu i na afterparty, kam jinak nechodím.

Přednášky, které mě zaujaly

Custom post types – Vladislav Musílek. Zevrubné zasvěcení do problematiky, kterou myslím celkem ovládám, takže jsem si ověřil, že jsem v obraze.

WordPress a affiliate – Tomáš Poner uvedl hodně tipů, některé diskutabilní („skrývejte affil linky“), ale bylo to hodně přínosné, i když se o to zajímám jen okrajově.

UI v premium šablonách – Jan Kvasnička. Srovnávačky, dotazy „co myslíte, že je správně“ a ukázky z praxe, zejména toho, co je špatně, zaberou vždycky. Pěkná analýza kupované šablony. Vím, proč je nemám rád, tady bylo hodně důvodů rozebráno.

Licence k šablonám a pluginům, Tomáš Cirkl – po dlouhé době jsem si poslechl někoho neznámého, kdo mluví zasvěceně o open source a licencích. I když mám pocit, že jsme se už potkali, jen nevím kde. Na LinuxAltu?

WordPress, komunita, čeština – Radek Kučera, Tomáš Poner, Pavel Hejn. To byl důležitý blok, kde se nahlas probíraly možnosti, jak s komunitou pracovat. Pobavit na toto téma jsme se stihli už hned ráno (nabízel jsem Pavlovi zapojení Liberixu).

Další jsem moc nevnímal, protože jsem s někým mluvil, nebo mě moc nezaujaly. Zklamal mě Marek Prokop, ale asi ho předběhla jeho online reputace.

Co dál

Pokud chcete něčím přispět ve prospěch WordPressu, pak můžete třeba radit na diskuzním fóru. Nebo mi pošlete článek do e-zinu WP-admin, který by se měl stát magazínem českých uživatelů a vývojářů. Chystám další číslo.

9 komentářů u „Jaký byl WordCamp Praha 2014“

  1. Přiznám se, že k vývojářům jsem si chodil jen pro občerstvení. Bylo tam sice narváno, takže se mi nechtělo stát, ale oni zase málo ujídali 🙂

    Ale vážně.
    Mne osobně také nenadchly některé přednášky, třeba zrovna ta o affiliate, protože mi to připomíná „agenty s teplou vodou“. Ale nerozumím této oblasti podnikání, takže s rezervou. Tomáš také chvílemi mluví s takovou kadencí, že mu nebývá rozumět.
    Líbilo se mi úvodní vystoupení Radka Kučery, kde jasně definoval základní postup „jak na to“.
    Pro mne byl zajímavý Tomáš Cirkl, který by však mohl trochu zapracovat na svém osobním projevu. Licenční problematika je vždy ošemetná.
    Pak Pavel Ungr, který to pojal opravdu skvěle prakticky. Tím se podle mého trefil do zaměření uživatelské skupiny. Ale fakt by mne zajímalo co udělá instalace takového množství pluginů s výkonem WordPressu.
    I při své chabé znalosti angličtiny jsem byl potěšen z vystoupení Agnes Bury. Bylo u ní znát, že je zvyklá prezentovat a mělo to švih a spád.
    U Marka Prokopa, kterého znám osobně, jsem rozpolcen. Již jsem si poslechl několik jeho lepších vystoupení. Toto patřilo k těm trochu méně vydařeným, protože Marek bývá přemýšlivý, a tady byl dost. Nakolik to rezonovalo s publikem nechť si vyhodnotí každý po svém. Já jsem fakt ovlivněn tím, že jsme přátelé.

    Přednáška Tvoje byla taková „nahazovací“. Chvílemi jsem měl pocit, že těch nápadů je už víc než dost a měl bys být spíš ve druhém sále. Uživatelé se přeci jen potýkají s triviálnějšími problémy než je nějaká specifická chybějící funkčnost – práce spíše pro PHP programátora. Ale to jsme si řekli i face to face, Vlasto.

    K WordCamp celkově.
    Klasický problém s časem – začalo se bez omluvy o půl hodiny později.
    Projev některých prezentujících byl chvílemi nesrozumitelný, a tím nemyslím nějaké ty logopedické vady. Chce to ubrat na rychlosti a mluvit spíš pomaleji, ale ne monotónně, dávat si pozor na artikulaci – mikrofon je mrcha 😉
    Chlapci a děvčata, málo se ptáte, málo interagujete s publikem. Jedna ze základních vlastností „živých“ prezentací. Splnila akorát Agneszka.

    Jestli byl splněn leitmotiv WordCampu pochybuji.
    Nějak jsem totiž nepostřehl výzvu k akci. Jestli tím byla míněna after party, tak to je špatně. A jestli zazněla, tak málo důrazně a tím se to celé nějak vytratilo.
    Doufám, že kluci svolají brzy nějakou pracovní schůzku, kde se ustanoví pracovní týmy, které budou pracovat na určených úkolech. A že jich není málo.

    Rád jsem se potkal osobně s lidmi, které jsem dosud znal jen z internetu. Rád se nějak zapojím do komunity. Přeci jen používám ten WordPress už také nějaký ten pátek.

  2. @Marin,
    it was a real surprise and a pleasure for me to read your warm words about me. Actually it was my first presentation in English and the third one in my life. Thank you for your comment.

  3. Spolek šmejdů BECK REISEN v Mělníku byl zrušen 14 srpne 2013 nasledně ho převzal spolek HOME TECH .Náš případ z 29.11.2011
    na předvaděčci v restauraci ve Vlčnově při zahájení se rozdaly losy a losovalo se o vystavené zboží na jevišti dle řídícího.Já i žena jsme jsme po vyhlášení měli vylosované číslo 7 .Ještě byli 2 učastníci s čísly 7.takže byli 4 výherci.Gratulace a byli jsme vyzváni předsoupit před jeviště kde byly gratulace.Nám byla přidělena krabice GAR SYSTEM a uvedena do smlouv bez ceny a dalších poznámek.Bylo to jasná výhra dle losů 7+7.Smlouva obsahovala ještě vysavač. ale byla již druhý den emailem požádána o zrušení.Následně taky doporučeným dopisem.BECK taky potvrdil její zrušení ze souhlasem.Objevila se nová firma HOME TEch a ta prostřednictvím advokáta Svobody který nejprve napsal dopis abych mu zaslal částku 4840,-Kč za služby které jsem si nevyžádal.Tu částku jsem mu neposlal a tak mne
    zažaloval u okr.soudu Přerov o vrácení výhra.Je to nekalá obchodní praktika společnosti HOME.Zákon uvádí :jestli že jsme vyhráli na losy ,pak nemusíme nic vracet ani platit-dalkady máme oba losy 7+7 i dokla osvědčení o výhře GAR SYSTEMU –
    Dne 7.3.14 proběhlo jednání u soudu za přítomnosti samosoudce a zapisovatelky.Po vyslechu vyhlášeno u s n e s e n i
    jednání se odročuje na 4.4.14 ve 13.00 hod.za účelem dokazování a vyjádření žalobkyně k procestnímu stanovisku žalovaného.
    Upozorňujin že žádnou zalobkyni neznám.Žalobce pro mne je advokát Svoboda aHOME TECH.N a toho bych měl podat žalobu za podvodné vylákání 4840.-Kč bez opodstatnění jako podvod!!!
    Miroslav Kurfirst.

Komentáře nejsou povoleny.