Školil jsem WordPress, tentokrát pro školní praxi

Před pár dny proběhlo další ze školení, která v Liberixu realizujeme ve spolupráci s VISKem a CZ.NICem. Školil jsem učitele v práci s WordPressem a zabývali jsme se možnostmi jeho využití ve školské praxi.

Obsahem školení byla hlavně uživatelská práce s již nainstalovaným WordPressem, ačkoliv se pak ukázalo, že mnoho lidí by ho chtělo umět nejen instalovat, ale hlavně spravovat a dokonce upravovat témata vzhledu. Myslím ale, že jde o nepochopení. Uživatelé chtějí např. do záhlaví umístit fotku a je potřeba jim vysvětlit, že když to téma vzhledu neumí,

  • tak se nemají pouštět do jeho úpravy, ale
  • najít si téma vzhledu, které to umí, nebo
  • programátora/vývojáře/kodéra, který jim šablonu upraví nebo jinak pomůže.

Během školení jsem mluvil o publikování příspěvků, stránek, obrázků, fotogalerií. Potvrzuje se mi, že největší obtíže činí pochopení významu štítků (a jejich vztahu k rubrikám).

Začátkem dubna jsem poprvé školil anglicky a šlo o stejné téma. Mezinárodní tým jsem seznamoval s obsluhou WordPressu.

 

Upozornil jsem, že WP obsahuje propracovaný a stále dostatečně jednoduchý proces pro týmovou (redakční) spolupráci a že je to ideální pro publikování ve škole, včetně zapojení žáků/studentů. Zdůraznil jsem, že mezi hlavní výhodu WP patří snadná dostupnost (zdarma) a tedy možnost používat více kopií WordPressu (pro hlavní stránky školy, pro projekty, pro třídy, pro kroužky, jako zkušební pískoviště).

Kurzy pro učitele jsou akreditovány v systému DVPP. Dále nabízíme LibreOffice, Scribus, Inkscape a další. Celá nabídka školení.

Školení a vzdělávání mě baví

Školení WordPressu zatím dělám pouze na objednávku, ale v budoucnu budu vypisovat i otevřené termíny, zřejmě v Ostravě a Praze. Zvažuji také doplnění k e-learningu Zlatý WordPress ve formě e-booku a webinářů. Chci poskytovat kvalitní školení a vzdělávací materiály. Koupili byste si e-book, přišli byste na mé školení? Napište mi, prosím, svůj názor.

Podívejte se na mou nabídku školení WordPress >