Kniha Obsahový marketing vás naučí, jak můžete rozdávat, ale nezchudnout

V minulém článku (přečtěte si ho dodatečně) jsem skončil varováním, teď ho dokončím. Kniha Obsahový marketing, která právě vyšla, vás totiž nenechá jen tak prosrakt.. prostratkti.. no prostě nenechá vás válet a hnít na gauči. Budete muset hodně pracovat; ale její obsah a obzory, které se vám otevřou, stojí za to.

Přečtěte si minulý článek.

Kniha po vás bude chtít hodně času a energie

Je v ní toho hodně. Fakt hodně. Dlouho jsem tak hutnou knihu neměl v ruce. Nečekejte žádné povídání jak od Melvila (taky je mám rád!). Je tam hodně úkolů a práce. Pokud jste se rozhodli, že je pro vás obsahový marketing důležitým nástrojem, pak se mu musíte věnovat naplno. To je pracné, drahé a bolestivé, ale můžete začít jako já a dělat ho v jedné osobě, a přesto dosahovat měřitelných výsledků. Kniha vás dostane do akce. S obsahovým marketingem, příklady z praxe a jeho výhodami a riziky vás seznámí první kapitola.

Problém, který jsem bohužel ještě nepřekonal, se nazývá „pravidelné publikování“. To je mantra obsahového marketingu. Prostě musíte obsah produkovat pravidelně a posílat do všech vybraných kanálů – na blog, na sociálky, do newsletteru. Abyste mohli něco tvořit (psát, nahrávat, malovat), potřebujete vědět pár věcí, například

  • jaké téma zpracovat,
  • koho oslovujete,
  • čeho chcete dosáhnout.

Tohle kniha zpracovává v kapitole druhé a čtvrté. Zejména čtvrtá je velmi přínosná, anžto se zabývá strategií pro publikování.

Důležité části: Strategie & plán & team pro obsah

Možná si budete myslet, že obsahový audit webu (česky: „Je potřeba se podívat, co na tom webu vlastně máme, já tam nikdy nic nemůžu najít.“) je zbytečný rituál, ale pokud byste jako já předělávali weby (jednou skvělou případovkou se snad brzy pochlubím), zjistili byste velmi rychle, že je to obrovský problém. Zjistit, co je na webu za obsah, jakou formou je uložen, jak je označkován a zařazen, jak moc je aktuální, jak ho převést do nové verze… Velmi obtížné úkoly, které nikdo nechce dělat, přitom jsou pro budoucí web velmi důležité. Často se to řeší tlustou čarou neboli rázným řezem (=obsah se převádí v omezené míře).

Další zlatý bod kapitoly je obsahový kalendář. Ten jsme ve slabší verzi používali i kdysi na portálech LinuxEXPRES, OpenOffice.cz a dalších (svého času jsme měli asi pět aktivních magazínů). Tohle čtení mi i po letech praxe přineslo mnoho dobré inspirace, např. plánovací software (teprve se chystám nějaký otestovat). Ne, „tabulka v Excelu“ mi nestačí.

Třetí kapitolu momentálně moc nevyužiji, věnuje se totiž vytvoření „dream teamu“ pro produkování obsahu. Jak lidi organizovat, najímat externisty, jak vybrat softwarové nástroje, jak pracovat s časem, jak sdílet informace, vykazovat práci. Tohle znám, už jsem to řešil před lety a zkušenosti už mám. Pojďme k páté.

Obsah bez propagace zahnije

Propagace hotového obsahu je náročnější než vytvoření obsahu. I když já si nemohu stěžovat, protože jsem spoustu věcí už vyzkoušel, zavedl nebo otestoval; výsledky se dostavují. Tahle kapitola je razantním uvedením do

  • práce se sociálními médii,
  • linkbuildingu (linkbaitingu, guest postingu),
  • různých způsobů propagace – nápadů je zde hodně.

Linkbaiting – lákání zpětných odkazů. Napište o někom tak, aby se o vás na svém webu zmínil (=odkázal na vás). Zpětný odkaz se cení zlatem. Guest posting je hostovský příspěvek, i když se teď debatuje, jestli jsou ještě přínosem. Stále ale platí, že když třeba napíšete příspěvek o vaší neziskovce a přesvědčíte mě, že ho mám vydat na mém Deníku neziskovky, získáte v něm odkazy na svůj web.

Stále mluvíme o obsahu, nikoliv pouze o textu. V obsahové strategii se počítá s tím, že zapojíte různé typ obsahu:

  • videa (kamerové nahrávky, screencasty, webináře),
  • zvuk (podcasty),
  • vizuální díla (infografiku, prezentace, fotografie) a cokoliv dalšího, co vás napadne.

Nedělat potvrzené chyby, je to extrémně drahé

Už jsem zmiňoval, že jsem při realizaci Zlatého WordPressu udělal hafo chyb. Ale nechtěl jsem dělat tu obvyklou, kterou dělají i prošedivělí podnikatelští matadoři. Totiž že platí reklamu a neměří její praktický dopad. A pak ji platí znovu. Já jsem se – hlavně z praktických důvodů – řídil heslem „Za reklamu a sex platí jenom zoufalci.“ (Praktický důvod byl ten, že jsem na placení reklamy neměl žádné peníze.)

Důležité je měřit. Úplně všechno. Bohatě vám na to stačí Google Analytics (GA), i když je samozřejmě množství dalších nástrojů. Šestá kapitola knihy se právě tímto zabývá. Obsahový marketing je totiž nenažraná bestie, kterou musíte krmit. Takže byste měli mít spočítané, co z toho bude. Měření je samozřejmě zpětné, čili to počítání by mělo být podkladem pro budoucí rozhodování.

Já se řídím tím, že si na začátku minimálně stanovím číselné cíle (počet a datum) a snažím se je splnit. Pokud to neklapne, něco změním a zkouším to znovu. A v případě GA je „cíl“ naprosto nejvíc nejzákladnější nástroj, který prostě musíte používat. V této kapitole je spousta věcí vysvětlených.

V přílohách: Šablony, seznamy tipů a rozhovory

Kniha má tři přílohy. První obsahuje ukázku šablon pro obsahové kalendáře, což je pro mě inspirace (i když už na to používám Redmine). Dále pak šablony pro tvorbu person a další, které budou cestou potřeba.

Druhá příloha obsahuje seznamy softwaru, zdrojů a literatury, to taky dost potěší, mě zejména ten software (budu dále hledat open-source možnosti, třeba by se mi líbil modul do LibreOffice).

Třetí příloha jsou rozhovory s českými odborníky na copywriting, které jsem povětšinou neznal, takže jsem zase ochytřený 🙂

Běžte krmit

Říkám si, že kdybych byl býval měl knihu před rokem, tak bych… ale kdež, marno. Člověk se učí a chyby jsou cennou zkušeností. Teď jen nebýt blbcem a nedělat je znovu. S knihou Obsahový marketing. Nakrmte Internet svým obsahem se moje šance, že se mi to podaří lépe, zvyšují.

Tak já jdu krmit. A vy běžte číst.

banner pro knihu obsahový marketing

 

2 komentáře u „Kniha Obsahový marketing vás naučí, jak můžete rozdávat, ale nezchudnout“

Komentáře nejsou povoleny.