Kontact a ukládání hesel pomocí KWallet

Když jsem migroval na Arch Linux, nechtěl jsem přijít o mnoho nastavení, zejména KDE, která jsem si za uplynulou dobu vytvořil a na něž jsem si zvykl. Ať už se jedná o klávesové zkratky v KDE, různá důležitá dočasná data nebo třeba hesla.

A právě u hesel jsem se nejvíc obával jejich ztráty. Používal jsem a nadále chci používat KWallet, správce hesel v prostředí KDE. Konfigurační soubory aplikací KDE jsou uloženy v adresářích .kde/share/config a .kde/share/apps, ani kwallet pochopitelně není výjimkou. Takže jsem pouze překopíroval z původního adresáře .kde potřebné soubory, stejně jsem to udělal s celou poštou (cca 1 GB dat), kalendářem a dalšími daty – všechno jelo bez problémů, pošta se začala stahovat, starý archiv byl přístupný, tedy kein Problem. Až na jeden.

Kontact (resp. KMail) tvrdošíjně odmítal ukládat hesla k některým mailovým účtům do schránky KWalletu. Pokaždé zobrazil dialog se žádostí o heslo – a chyběla v něm položka „Uložit heslo“. Několikrát jsem překousl ztrátu dat a smazal kompletně konfiguráky KWalletu (pořád mám původní zálohu). Nic. Pořád stejný přístup.

Samozřejmě, byl to klasický PEBKAC. Nenapadlo mě v nastavení účtů zkontrolovat, jestli se má heslo ukládat. Nevím proč, ale ta položka byla vypnutá (ačkoliv na Ubuntu jsem je měl zaškrtnuté všechny, takže přece jen to vzniklo při přechodu na Arch), proto se program při každém pokusu o stažení pošty ze serveru ptal na heslo. Takhle to tedy má být správně. Poučení pro příště. 🙂 (Ne poprvé.)