Jsou Česká televize

Jsem skeptický ke změnám v ČT, nějak mě moc neberou. Nemůžu skousnout, že ačkoliv je z Ostravy signál pro digitálku, nemůžu ho naladit – kdežto z Brna (u našich) se stejným hardwarem a softwarem ano. Vadí mi, že nemůžu sledovat ČT24, občas bych mrknul i na ČT4 Sport. Na dvojce sice občas něco je, ale oželím to, jednička mě v podstatě nezajímá.

Když jsem konečně našel řešení problému se zvukem na televizní kartě ProVideo 951, které mě trápily hodně dlouho, podíval jsem se dnes na pilotní vysílání pořadu Café X na ČT1. Byl tam moderátor, kterého neznám, a Michael Kocáb. Ten byl kultivovaným způsobem podroben výslechu a kultivovaně, i když dle mého lehce egoisticky, odpovídal na otázky kolem Pražského Výběru a rozhádání se s Michalem Pavlíčkem a Vilémem Čokem.

Pořad se vysílal naživo a na telefonu byl právě Čok, takže si to mohli hoši vyříkat naplno. Moderátor Kocába usměrňoval v reakcích na Čokova tvrzení, prostor dostal až víceméně po ukončení telefonátu.

Je to docela zvláštní, lehce bulvární formát pořadu, který z ČT neznám. Je mi sympatické, že moderátor Luboš Xaver Veselý (docela obézní chlápek, kromě Haliny, jež na ČT končí, nikdo tak prostorově výrazný na ČT zřejmě není :-)) nenechal padnout úroveň otázek ani odpovědí. Jsem zvědav, co z toho bude za dalších deset pokračování.

Obecně nemám rád reakce diváků, na Radiožurnále se to nedá poslouchat, ani Jan Pokorný už to kolikrát nestíhá kočírovat, protože volají téměř samé podivné existence. Nemám to rád, a přepínám, nebo se snažím neslyšet; nezajímá mě to, chci poslouchat profíky, ne vox populi.

Ale Café X mě příjemně překvapilo. Je to nové, zatím neokoukané, nové kulisy, znělky, které mají šmrnc, a osobně tam vidím posun k lepšímu, k trochu lepší zábavě – nepřepnul jsem. Tož uvidíme.