Novosedelské vinobraní 2010 – tradice ve vinařské obci pokračuje

O víkendu 18. a 19. září 2010 proběhlo další Novosedelské vinobraní, o kterém jsem už několikrát psal. Také letos se tedy konaly oslavy vína a burčáku, úrody a folklóru, vše samozřejmě pouze do míry, kterou povolilo přítomné paňstvo.

Kdo nebyl, prohloupil

Ony tyhle lidové veselice, ač přísně organizované, mají hodně do sebe. Pokud vám teda nevadí lidi jako hospodskému u Písku. Lidí bylo naštěstí hodně. Princip oslavy je jednoduchý – podle rozmazané historické události hraničící s pověstí se panstvo vydává na kontrolu svých držav a uděluje poddaným právo vinného šenku. Vinohradník či vinař se musí o svěřené majetky poctivě starat, což není žádná legrace ani dnes, nesmí šidit ani vinohrad, ani lidi a musí poctivě odvádět daně.

Celé procesí je dlouhé, táhne se přes celou dědinu a postupně projde několik sklepů, které usilují o obnovení práva. Všude panstvo promluví s vinařem, udělí mu právo a pak se na počet hostitele vypije jeho burčák, který přichystal. (A sní koláče, špek, pomazánky a pod.) Samozřejmě hraje muzika, letos Pálavanka. Tradiční přespolní Mužáci byli letos z Pohořelic, anžto Březáci prý někde soutěžili.

Průvod začíná i končí u radnice, kde letos proběhly středověké souboje profesionálů. Bylo to jistě přitažlivé, po pravdě řečeno mnoho oči zíralo hlavně na divokou Xenu, co si budeme namlouvat. 🙂 Muzika hrála skoro naprázdno, lidi se pak hlady rozutekli, protože…

Burčáková noc

…večer musel být člověk syt, aby mohl znovu mezi sklepy. Opět jsme prošli část trasy a skončili u Kovacsů, kde jsme dopili poslední dva džbánky burčáku, pak jako fakt tyjo už nebyl, tyjo jsem to fakt zkoušel, ne. (Synek, který nás obsluhoval, byl děsný, ale poměrně směšný.) Oslovili jsme známého, jestli nám dá tip, ve kterém sklepě nevyschlo. Nejenže dal, zavedl nás tam. 🙂 Tatíkův kamarád byl rád, že si omladina našla cestu k němu, ponalíval, koupili jsme si i na cestu. (Zrovna ho při psaní piju.)

Pak jsme se s díky vydali do nového Penzionu Kristýna, který postavila a provozuje firma Víno Kovacs, s.r.o. (majitel je tuším bratranec Mirka Kovacse, který má Vinařství Kovacs). Čili od Kovacse ke Kovacsovi. 🙂 Penzion nás velmi mile překvapil – má významnou kapacitu 36 lůžek a kompletní zázemí. Velký dvůr s několika desítkami míst, a to částečně pod střechou, dále pak restauraci. Objekt je propojený s vinařským provozem a sklepem a ačkoliv jsou Novosedly v rovině, dá se říct, že je odtud na ně pěkný „talířový“ výhled. Určitě ještě někdy vyzkoušíme jídlo.

Novosedly žijí

Zábava byla dobrá díky živé kapele a mnoha lidem, zřejmě se sem přesunula většina lidí z průvodu (turisti zřejmě zmoženi burčákem převážně spali). Je zajímavé, že každý rok to žije jinde – jednou jsme seděli u Marcinčáků, letos jsme tancovali u Kovacsů jedněch a nakonec i druhých. Je fajn, že v Novosedlech to žije! Přijeďte. 🙂

Čtete seriál

Dočetli jste jeden díl seriálu Vinobraní. Tohle jsou další:

Fotografie k článku

K článku existuje více fotek. Prohlédněte si je v galerii.

1 komentář u „Novosedelské vinobraní 2010 – tradice ve vinařské obci pokračuje“

  1. no třeba nám to příští rok vyjde, ovšem prý bylo dobré také putování za vínem po sklepích v sobotu dopoledne! PS web Kristýny je ošklivý brr, přitom ta agentura ho má docela slušný

Komentáře nejsou povoleny.