Ty stěrače…

S kaloskem jsem spokojený skoro ve všech ohledech. Ale jsou dvě věci, které mi vadí a které fakt považuju za trapné.

První věcí jsou odcházející žárovky předních světel. Není to sice zas tak často, ale dost často na to, aby to bylo otravné. Naposledy jsem je měnil tuším někdy na podzim a není to teda žádná radost. Ve světlometech není na mé odulé prsty dost místa, ale spíš si myslím, že je to fakt dělané na malé korejské prstíky.

Ale to mi tak kreffff nepije. Tou druhou věcí jsou otřesné stěrače. Jedna věc je, že už jsou ramena stěračů dost „jetá“, místy už oprýskala barva a na svět se dere koroze čili rez. Ale hlavní problém jsou gumičky stěračů. Musím je prostě měnit každého půlroku. Nejhorší na tom je, že to není na první pohled vidět a když po čase pustím stěrače, až příliš pozdě zjistím, že sklo drhne kovový drát. Bohužel je tam už škrábanec – fakt trapné.

Gumičky jsou prostě na sračky, vlajou jak fangle a vysvětlujte spolucestujícím, že nás nemůže stihnout bouřka, protože najednou nejdou stěrače. Úplně mě odpozuje ta výměna – bolí z toho prsty jak cyp a stejně to prostě není ono. Tuctové gumičky prostě nesedí tak, jak by měly, ale žádné „originální“ prostě nejsou. Nedokážu najít správný sklon ramen, takže vždycky pár dešťů trvá, než si to sedne – ale to už jsou gumičky skoro zpuchřelé. Achyo, to je fakt takový problém vyrobit pořádné stěrače?

4 komentáře u „Ty stěrače…“

  1. No vidím, že se Vám něják opotřebávají gumičky. Já mám KALOSE sedana od dubna 2004,a ještě jsem ten problém neřešil. Asi mě to bude brzy čekat.K těm žárovkám: je to asi velký problém nebo slabina. Není mi jasné, proč jen ty přední. Já také cca co 3 měsíce musím měnit. Už jste zjišťoval, proč se „spalují“?

  2. Gumičky jsou fakt problém, obávám se dokonce, že jsem si škrábl sklo – jednou v dešti se prostě utrhla a jak byl stěrač v pohybu a voda na něj tlačila, ohnul se a sjel po skle.

    Momentálně tam mám nějaké grafitové, jsem zvědav, jak dlouho vydrží.

    Po žárovkách jsem nepátral, kamarádka řeší to stejné, podle mě je to konstrukční nedostatek…

  3. Tohle mi fakt nedá a musím reagovat. Kdesi jsem četl, že gumičky se prostě mění klidně co dva měsíce, pokud je frekvence stírání častá (na severu Moravy lije určo často), pokud často mrzne (na severu Moravy si troufám tvrdit je tuhá zima několik měsíců v kuse), pokud se občas stírá sníh a led (ruku na srdce, kdo to nedělá), pokud gumičky přimrzají, jsou ostřikovány chemikáliemi z posypů silnic atd atd, není se prostě čemu divit, že je potřeba občas zainvestovat 25,- do nových gumiček!
    „Grafitový“ tuzing model kupuji též a jde do háje stejně rychle jako gumičky „silikonové“ a „běžné gumové“, rozdíl v nich téměř není, některé však na mrazu tuhnou podstatně, některé se trhají, jak píšeš.
    Poškrábání bys předešel pravidelnou kontrolou opotřebení 🙂

    K reznutí stěračů – na reklamaci to asi nebude, chce to skousnout a zakoupit komplet stěrače s gumičkami, komplet pár nebude dražší než 150,- , velikostně nebudeš potřebovat o moc větší než na mojeho Pegotka 106, cena by měla sedět.

    K žárovkám – problém je v kombinaci použitých žárovek (náchylné k prasknutí z důvodů přehřátí, možná zmetky z výroby) a lampy světlometu (přehřívání žárovky, konstruktéři to asi špatně spočítali..). Doporučuju koupit kvalitní Osramky, trochu připlatit, případně se zeptat v prodejně na tepluodolnější žárovky.

    Kéž by jediný problém spojený s provozem auta spočíval jen ve výměně prasklých žárovek a gumiček, to byl motoráj na zemi! olééé! 🙂

  4. Žárovky odcházejí u negarážovaných aut když je velká zima často. To není vina tvé značky auta …

Komentáře nejsou povoleny.