Záhada: Slyším z reproduktorů nějaký hlas a nevím, odkud se bere (ukázka v článku)

Po dlouhé době se dneska ozval zase. Deformovaný hlas, který zní z reproduktorů, ale nepřehrává ho aplikace v počítači. Nelze ho zeslabit ani zesílit. Je to lidský hlas na nízké frekvenci, ale není mu rozumět ani po změně rychlosti přehrávání. Opakuje stále stejné fráze (volací znak?), občas vykládá něco jiného.

Vadí mi to, protože

  • otravuje mě to
  • hlasitost nemohu ovládat a někdy skutečně burácí
  • nevím proč, ale zpomaluje zvukový server Pulse Audio (tedy vytěžuje systém)
  • vůbec nevím, jak je to možné a co to vlastně je

Počítač je připojený do netu a stále má aktivní DVB-T tuner (připojen k pokojové anténě).

Co to je? Jak se toho zbavím? Můžu vypátrat, kdo to dělá? Dokážete mi vysvětlit, jak k tomu dochází?

Poslechněte si ukázku (nahráno externím mikrofonem, vystříhány tiché pasáže).

[audio:divne-zvuky.mp3]

11 komentářů u „Záhada: Slyším z reproduktorů nějaký hlas a nevím, odkud se bere (ukázka v článku)“

  1. A klasický postup, tj postupné odpojování komponent (síť, anténa, napojení na zesilovač, …) jsi zkoušel? Zda to po odpojení něčeho neustane.

    Nevím, co to je, na program v počítači to nevypadá. Je možné, že je to buď rušení od tuneru (ale digitálního … mno nevím), nebo se jedná o nějakou zemní smyčku (zásuvka, uzemněná anténa, zvuk do uzemněného zesilovače apod) a moduluje se ti tam nějaké vysílání na AM.

  2. Dobrý večer,

    jak radí Tomáš, zkuste postupně odpojovat komponenty. Tipnul bych to na zesilovač k bedýnkám. Signál se zřejmě indukuje na přívodní kabel k zesilovači. Pomůže pár závitů na nějaký toroid. Jedná se o OK2ILA, který zřejmě bydlí kousek od Vás. Podle callbooku se jmenuje Jan Dostal a bydlí v ulici Černá 1422/13. Když se za ním zastavíte, určitě ochotně rušení pomůže odstranit.

    To zkreslení je způsobeno používaným druhem provozu. Jedná se o SSB – Single side band, signál má potlačenou nosnou a proto je tak těžko srozumitelný. Volá CQ contest. Tento víkend se totiž koná ARRL DX contest. Všechny závodící stanice na světě se snaží udělat co nejvíce spojení se stanicemi z USA a Kanady.

    Petr

  3. Díky oběma. Zatím jsem jen odpojil anténu (to už dřív) – nepomohlo to. Panu Dostalovi jsem napsal, je to cca 300 metrů vzdušnou čarou.

    Petře, děkuji vám za podrobné informace, i když ne všemu (i po googlování) rozumím. 🙂

  4. Myslím, že je zbytečné cokoliv odpojovat a zase připojovat. Prostě si jenom šáhni do svědomí a přiznej se. My všichni totiž dobře víme co jsi dělal minulé léto. Pozdravy ze záhrobí neutichnou dokud se s kamarády nevrátíte na místo. Na jaké místo? No nedělej se……

  5. Kdyz jsem jeste bydlel u rodicu, tak mi taky repraky hovorily kdyz jsem zaklicoval. A to jsem jel max 25w… Jak pise nekdo vyse, domluv se s amaterem, rad ti poradi a pomuze problem vyresit. Neni treba hledat konflikt. Jo s radiama je proste zabava 🙂 a telku ti nerusi? To byva castejsi problem. Ale nejcasteji je chyba na strane ruseneho. Tuplem kdyz je vysila daleko od tebe.

  6. Nemám televizi. S panem Dostálem jsem v kontaktu (četl tento článek), dneska je zatím klid – uvidíme, jestli je to on.

  7. Ano, to je pro nás radioamatéry známá věc. Předpokládám, že OK2ILA vysílal na krátkých vlnách.
    Dochází k tomu takto: VF signál se naindukuje na kabely do reproduktorů a dostane se na koncový NF zesilovač. Ten má tzv. negativní zpětnou vazbu, signál se dostane na vstup NF zesilovače a detekuje se. Pak na to samozřejmě nemá vliv regulace hlasitosti. Pomoc: Toroidní feritové jádro a co nejblíže k počítači (nebo HiFi zesilovači) udělat několik závitů kabelu od reproduktorů. Ale 300m od něho, no zeptejte se ho, kolik tam má naloženo na vysilači ?
    Pokud bych takto neupravil zabezpečovací zařízení VF z vysilče ho spustí. OK1AEB

  8. Já bych chtěl jen říci, že mi tento článek vykouzlil google, když jsem hledal, proč mi nejde v linuxu přehrávat v impressu videa :-)))))))

    Docela dobrý :-))

  9. Ještě jsem chtěl dodat, že ta ukázka je tak sugestivní, že kdyby se mi najednou tohle (a navíc trvale) ozývalo z kompu, tak… no, asi bych si hodil mašli 😀

Komentáře nejsou povoleny.