Na Bruntálsku není práce, dětí hladoví, čeká se na dávky

Nechci se posmívat lidem, kteří trpí špatnými finančními a sociálními podmínkami. Ale některé věci nechápu, i když odfiltruju propagandu Parlamentních listů: Politici, tady byste prý nechtěli žít. Práce žádná a doma hladové děti

  • Za situaci zase můžou „oni“. Rodina má tři dospělé syny, kteří nejsou schopní ničeho jiného, než bydlet u rodičů a lamentovat, že na Bruntálsku nemůžou sehnat práci.
  • Rodina má ještě dvě menší (malé?) dcery, na které bere příspěvky 15 150 Kč měsíčně, protože by je jinak neuživila.
  • Synové pracovali načerno a očekávatelně je zaměstnavatel nevyplatil. Dá se očekávat, že další práce bude taktéž nelegální („Vždyť nám, co jsme bez práce, nic jiného, než vzít všechno, co se namane, nezbývá.“). Jejich matka je ráda, že firmy budou za neplacení nelegálních pracovníků přísně potrestány.
  • Rodina – dva rodiče, tři dospělí synové, kteří nepracují, dvě děti, dostává od státu minimálně 22 850 Kč měsíčně.

Pocit, který mám, rozhodně není soucitný. Jistě má každý právo vytvořit si rodinu s tolika dětmi, kolik chce. Domnívám se ale, že pořád platí zásadní podmínka: měla by je umět uživit. Opravdu nechápu, proč tři dospělí chlapi bydlí u rodičů a nepracují.

Toto jsou pro mě nepřizpůsobiví. Nemusí to být – a nejsou – jen cigáni, jak člověk pořád čte v médiích. Tito lidé se nepřizpůsobili aktuálním podmínkám a vyžadují služby státu, které by nemuseli čerpat, kdyby změnili způsob života. Buď to neumí nebo nemají odvahu – stát by je k tomu měl důrazně motivovat (nechci napsat „nutit“). Ukazuje se, jak moc práce mohou jiní lidé ve prospěch společnosti (a těchto lidí)  udělat. Třeba naučit je, jak se nestát nepřizpůsobeným. Příležitost pro neziskovky?

7 komentářů u „Na Bruntálsku není práce, dětí hladoví, čeká se na dávky“

  1. Přestavte si, že máte IQ 80, nejste ničím vyučen, v životě jste nevytáhl paty z vesnice, kde jste se narodil. Neumíte vyplnit formulář a nevíte kam máte jít pro práci. Pak to pochopíte. Dnešní doba je pro mladé dynamické vysokoškoláky s dvěma jazyky.

  2. Ono těžko do toho nějak mluvit, je pravdou, že v některých obcích je opravdu nezaměstnanost vysoká, ale na druhou stranu kdo se snaží, ten si práci vždy najde. Hodně lidí mi říká, že já dělám v IT tak to mám jednoduché, ale tak to taky není. Rozhodně lidi co mě znají ví, že najít i dneska dobrou práci v IT je složité.

    Čemu se divíme, na naše baráky, vily a byty jsme si půjčili od zemí třetího světa a do nich zároveň přesunuli náš kapitál a výrobní prostředky. Dneska tu už není místo pro fabriky, ale spíše pro IT specialisty, doktory, právníky atd… Zní to šíleně, ale je to tak.

    Vím přesně co by mi na to lidi na sociálních dávkách řekli „a to všichni budou dělat v kancelářích, prohazovat papíry a všechno dovezeme zvenčí?“. No, přesně tak nějak to do budoucna bude. Je to jen otázka komparativních výhod, v zemích třetího světa jsou stále nízké investice do lidského kapitálu. U nás naopak jsou obrovské. Když někdo má vzdělání (tím nemyslím školy, ale spíš praxi), tak si práci vždy najde.

    Navíc se můžou lidi přesunout z vesnice do města. Já se taky přestěhoval kvůli tomu, abych nedojížděl hodinu do práce po Praze…

  3. svoboda> Představovat si to nechci. To, že takoví lidé existují, je fakt, ale necítím s nimi soucit a považuji to za selhání společnosti. Být nevzdělaný a žít v zapadlé vesnici, kde není práce, není výhra, ale zároveň se to musí změnit. Ti lidi sami to neudělají, protože nevědí, jak z toho ven. Udělat by to měl někdo jiný – ne kvůli těm lidem samotným, ale kvůli ostatním. Mimojiné to bude levnější.

    Vaše poslední věta zní ukřivděně a přivádí mě k myšlence, že možná nemáte vysokou školou a nemluvíte dvěma jazyky – a štve vás to. Tedy rozhodně nechcete být na místě nevzdělaného v zapadlé díře. Věk nepočítám, stárneme všichni. Akorát z toho vyplývá, že za to může někdo jiný. Proč si myslíte, že by lidi neměli umět dva jazyky?

    Martin> Na Bruntálsku jsou širé lány, lesy a dobytek. Že ty lidi nikdo nenaučil ekonomicky hospodařit a že zemědělci neumí vyrábět a prodávat tak, aby se uživili, to je jeden z problémů. Jasně, pokřivený trh, dotace, supermarkety. Nikdo nikdy neříkal, že to bude spravedlivé a že má každý „nárok na něco“. Netvrdím, že je to vina těch lidí. Ale považuju za kritické, že sedí a čekají. A ještě o sobě nechají napsat do novin.

  4. A na jiných stránkách Vlastimil Ott píše, že by rád abyste mu navrhli design a logo stránek – ale platit nehodlá. Ani náhodou!

    A pro jiné lidi má jen odsouzení, že jim někdo nezaplatil a nemůže sehnat práci.

    A vo tom to je!

  5. Už jsem si říkal, co se děje, že jste se k tomu nevyjádřil. Bez vás by to nebylo „celé“.

    Ono to spolu nijak nesouvisí, což myslím víte. Psal jsem, že odměna za grafický návrh nebude finanční (ne že to chci zadarmo). Nabízím někomu práci, byť nečekám, že na to bude reagovat nezaměstnaný z Bruntálska.

    Co jste vlastně chtěl říct tím svým komentářem? Že já mám blog a oni ne? Nebo jim tu práci mám sehnat? Nebo mám přijít o vlastní, aby to bylo „sociálně spravedlivé“? Nebo jste jen potřeboval odložit jakousi myšlenku?

  6. Víš co Vlastimile, strč si ty komentáře DO PRDELE a nech slušné lidin na Bruntálsku žít.

Komentáře nejsou povoleny.