Jak se píše úvaha

Úvaha je útvar, který lze zařadit jak do publicistického stylu, tak třeba do uměleckého – tam často mluvíme o eseji (esej může být ovšem i útvar stylu odborného). Krom toho je úvaha útvarem slohových a jiných školních prací.

Zaměřím se právě na tento školský výskyt – čili jak napsat úvahu ve školní slohové práci. První špatná a nesmyslná „definice“, kterou student vybalí, když se mluví o úvaze, je „jo, stačí, když tam budou samé otázky…“ Blbost.

Úvaha je od slovesa uvážit, myslí se tím myšlenka. Autor by měl uvážit svůj názor (rozmyslet si ho) a rozvést jej. Úvaha se píše proto, aby bylo vidět, že student umí argumentovat (úvaha v novinách má ovšem primárně jinou funkci). Proto se v ní používají konkrétní jazykové prostředky, které mají na čtenáře působit zcela účelným dojmem.

V úvaze lze oslovovat, rozkazovat, apelovat, ptát se, „přemýšlet nahlas“, hledat cesty, postupy, navrhovat je a také – se ptát. Hlavní roli zde ovšem hraje otázka řečnická.

To je otázka, na kterou se nečeká odpověď. Buď proto, že není důležitá nebo třeba proto, že oslovujeme člověka, který nemůže odpovědět. Lze také oslovit věc (=personifikace), skupinu lidí (ta pochopitelně odpovědět nemůže) nebo sebe sama. Nejhorší způsob ovšem je: „A tak se ptám sama sebe – můžeme nějak ovlivnit, aby děti v Africe neměly hlad?“

Jak se ptát „správně“? Nedělat to prvoplánově a okatě. Otázka nemá být samoúčelná, má být závěrem nějakého myšlenkového toku, má vést k další sérii myšlenek, případně má celý text uzavírat (=pointa [poenta]).

V textu by se měla používat slovesa s tázací, apelativní či prostěsdělnou funkcí: přemýšlím, domnívám se, upozorňuji, dozvídám se, přemýšlejte, uvažte, dokážete si představit, zkuste posoudit, domyslete apod. Sloveso být poslouží ve spojení se jménem: jsem zvědavý, můj názor je, jsem zklamaný, překvapený, je pravda, je fakt apod.

Celý text vyjadřuje postoj, stanovisko, vyzývá čtenáře k zamyšlení, k reakci – ta může být kladná, nebo záporná; na tom nesejde. Úvaha má vyvolat dojem, je vhodné používat expresivní prostředky – pomocí popisného postupu lze vyvolat ve čtenáři zcela jasný dojem. Na místě jsou slova citově zabarvená, velmi spoře lze užít i „silnějšího“ výrazu. Zakázán není ani sugestivní přístup (podsouvání) – čtenáře můžeme ovlivnit různými metodami – to je cíl. Úvaha má burcovat, donutit k zamyšlení: „Milý čtenáři, necítíš se nepatřičně, když si tak hovíš u televize, zatímco děti v Africe hladoví?!“ Autor, ale hlavně čtenář, ví, že se nepatřičně cítít nemusí, situaci dětí v Africe nijak výrazně ovlivnit nemůže – ale pocit, že jej někdo obviňuje z cynismu, v něm vyvolá negativní pocit a zcela jasnou reakci.

A to je (také) cílem úvahy.

Velice si cením vašeho zájmu a pochval, které mi vyjadřujete. Jsem rád, že článek pomohl (zřejmě) mnoha lidem – proto jsem ho napsal. Mějte prosím ale pochopení: nemůžu číst vaše úvahy a také to už nebudu dělat. Je to z prostého důvodu – nemám na to čas. Vše, co jsem chtěl říct, je v tomto článku. Proto na žádosti o přečtení a posouzení vašeho textu nebudu odpovídat. Díky za pochopení. 


Doplnění

Aktualizace 6. dubna 2010. Zájem neustává, díky všem. Ještě než odejdete, chci vás upozornit, že o češtině píšu stále a v archivu mám například tyto články:

Doporučuji

179 komentářů u „Jak se píše úvaha“

  1. Napadá mě něco ve smyslu, že studenti, kteří neumí napsat ani úvahu a chtějí nechat kvalitu svého vyjadřování na jednom primitivním programu, by třeba ani… ale ne, nebudu rýpat… Není zač.

  2. ahoj moc mi to pomohlo je to fakt super webík a děkuji kočička

  3. Pekne len by som potreboval k tomu ešte nejakú ukážku ale inak pekne.

  4. Ještě že máme ten internet protože snažit se pochopit úvahu z některých učebnic, je jako sažit se porozumět řeči právníků. 🙂 Fakt super 🙂 Konečně to někdo vysvětlil polopatě:)

  5. Diky moc za článek, píšu zítra maturitu z češtiny a tohle je fakt dobře popsané co tam napsat a co ne. Nikde jinde jsem nic takhle dobře popsaného nenašla. Ještě jednou díky moc

  6. Díky za výborné vysvělení úvahy. Píšu sice úvahu celkem často, ale těď, týden před maturou mám docela strach, tak neškodí se ujistit;-)

  7. dobrej web, udivuje mě jen, že pravděpodobně vzdělanej a inteligentní člověk, jako VLASTIMIL, odpovídá na primitivní dotazy idiotů, kteří nejsou schopní pochopit ani Váš excelentní komentář k úvaze…

  8. Není hloupých otázek… 🙂 Já to tak neberu, jen filtruju lidi, kteří chtějí, abych jim to napsal. To teda nedělám. A odpovídám krátce, protože všechno, co jsem chtěl říct, je právě v tomto článku. Proto jsem ho před časem napsal.

  9. jste učitel? Překvapuje mě s jakou trpělivostí vedete diskuze..

  10. zajímavé komentáře..jakto, že už nejste? Chci říct..můžu se vůbec ptát na tento typ otázek?

  11. A proč ne? 🙂 Nejsem, protože mě to přestalo ve školství bavit. A ta nechuť byla silnější než chuť učit… Ostatně vzdělávání se věnuju nadále, jen už ne ve státním školství…

  12. Prosim potrebovala bych pomoct s uvahou a to na tema postoj k alkoholu.diky

  13. Pokud piješ, tak víš.

    Pokud nepiješ, tak nevíš, takže si přečti něco o následcích požívání alkoholu, černou kroniku a pak zkus napsat, co si o tom myslíš.

  14. Chtěl bych se zeptat: Je v úvaze podmínkou, aby autor používal některá archaická či citově zabarvená slova, nebo je na něm, jaké jazykové prostředky použije?

  15. Lidi, co řešíte? 😀 _Nemůže_ to být podmínkou. Úvaha není mrtvola z dob Jana Nerudy, vy nečtete noviny? Prostě mám nápad, vím, o čem psát, tak píšu. Je to zčásti umělecká licence – pokud jsem machr a umím psát „jakože starou češtinou“, tak píšu (ale sám bych to nedělal, nedopadne to dobře).

    Úvaha znamená „uvážit myšlenku“, tj. zamyslet se nad tím, co mě napadlo, a sdělit své názory, pocity a myšlenkové závěry čtenáři tak, aby se i on zamyslel a dospěl k nějakému závěru, pokud možno svému.

    Není to žádná chiméra nebo yeti, o kterém všichni mluví, ale nikdo ho neviděl. Je to běžný slohový útvar. Nedělejme z toho kovbojku.

  16. Moc pěkné a zdařilé, tyto informace snad vhodně využiji a škoda že už neučíte, jelikož být víc takovýchto učitelů tak mě ta škola baví víc….I když naší češtinářce veškerá čest divim se že ty ignoranty snese…

  17. Ještě bych se ráda zeptala chci psát o honech na čarodějnice, ale nejem si jistá zda mohu tyto informa tak úplně zkrátit na jeden úvodní odstavec, příjde mi to jako škoda a veškeré informace které jsem si zjistila jsou pro mne důležité a myslím si že pro čtenáře také, pokud není o tomto tématu dosti informován.Nevadí tedy pokud bude i ve statích obsažen text který má spíše informovat než nutit k zamyšlení? nechci aby to nakonec vypadalo jako reportáž založena na faktech.
    Za odpověď budu velmi vděčná.
    S pozdravem Zdenox

  18. Jak zní přesné zadání úvahy? To je totiž důležité – zatím to nevypadá jako klasické „úvahové“ téma; úvaha se spíše pojí k současným jevů, dějům, zlozvykům apod. Hony na čarodějnice jsou naštěstí minulostí. 🙂

    Pokud se tím myslí přenesený význam, třeba „hon médií za nějakým tématem“, pak je to dobré téma a k objasnění historického pozadí stačí jednak úvodní odstavec a pak postupné prolínání a srovnávání historie se současnou paralelou.

    • no to je pravda, že hony na čarodějnice už nejsou, jinak už bych zde nebyla.. 😀 jinak super 😉

  19. Jde o téma Stíny minulosti, navrhuje to Mladá fronta dnes studentům druhých ročníků a nám to dala za úkol profesorka, chce to jako úvahu na libovolné téma minulosti…

  20. Abych se přiznala úvaha mi dělá celkem problémy,Fejetony ty jo ty mi jdou, ale donutit někoho k zamyšlení aniž bych mu to vnucovala a zároveň ho podněcovala k jinnému názoru než tomu mému mi dělá značný problém….
    Snad to půjde a moc děkuji za pomoc to se tak často nestává že je někdo ochotný radit takovým nekulturům jako sem já…´=0)

  21. Hm, to je docela těžké – takže zajímavé téma… Je to výzva. 🙂

    Rozhodně bacha na to, abys nesklouzla jen k informování. Ale je dobře, že si to uvědomuješ, takže to zřejmě nehrozí.

    Jenom ještě nevím, jakou paralelu si vybereš pro srovnání se současností – kdyby sis vybrala třeba ‚totalita‘ nebo ‚národ v ohrožení‘ nebo podobný motiv, zřejmě by to bylo přímočařejší. Pro tu úvahu je potřeba najít něco v současném dění, co lze srovnat s honem na čarodějnice… Tak napiš. 🙂

  22. Klidně vnucuj, je to tvoje úvaha, tvůj názor, čtenář ať se s tím popere.

    nekultura> To nikdo netvrdí… 😉

  23. jj to už mám promyšlené jen mi dělalo problém to kvantum informací…
    Srovnám to s lidským mamonem a konzumností ta se prolíná Světem stále a pokud se mi to nebude zdát tak se to předělá a srovnám to s procesy za ČSSR, je to dosti podobné až na to že zde šlo o tzv. zrádce, kolaboranty a vlasti zrádce, takové moderní čarodejnice…´=0)

  24. když mi to výde tak to klidně pošlu, ale nelekat slohy mě sice baví, ale ta mluvnice ta je dosti chabá…´=0) a připíšu jak to bylo ohodnocené…´=0)

  25. Jo, tak srovnání s nedávnou minulostí je dobrý nápad, jen si ohlídej historická fakta. Rád si to přečtu, začíná mě to zajímat… 🙂

    Že bychom tady udělali databanku úvah? 🙂

  26. jj to neni špatný nápad…Budete jako Halas umožníte mladým vydávat prvotiny…..´=0)

  27. Hezký den přeju. V pondělí píšu slohovku k maturitě… Jedno z „tajných“ témat bude úvaha něco ve stylu „Jsem smutný, když jsem sám“. Chtít po vás napsat úvahu bych si nedovolil:), ale jestli byste neporadil nějaký myšlenky, o čem vlastně uvažovat. Něco už mě napadlo, ale napsat to na 3,5 stránky bude problém. Předem díky!:-)

  28. To teda problém bude, tohle je blbé téma.

    „Když jsem sám, tak jsem smutný a napadá, mě: jsem jediný, kdo je sám a smutný? Proč je na světě tolik smutku a samoty? nedá se to změnit? Tak tohle jsou mé myšlenky, když jsem sám a smutný…“

    Svádí to k tomuhle – takhle NE! To je děs. Je těžší poradit, jak to napsat než jak to nepsat.

    Ale myslím, že témata k maturitě bývají lepší a navíc, pokud je znáte, tak si koledujete o průser – vy, učitelé a i ředitel. Tohle řeší školský zákon…

  29. zdravim.tak už to konečně mám hotové tak mi držte palce at mě za to neupálí….´=0)

  30. Když jsme psali minule úvahu na téma Víra, naděje a láska, tak sem tam zakomponoval z víry – islám, video z youtube o útoku na civilisty, že sou to vymatlanci atd, z naděje sem trochu popsal osud Miloše Holaně, že mu k uzdravení pomohla naděje a rodina a z lásky něco o vztazích a mateřské lásce:D Dostal sem trojku, za to že sem ignoroval čárky v souvětí… Napadlo mě trochu se zamyslet nad samotkou ve vězení, něco o Prison Breaku, že Majky šel pomoct Lincovi protože byl sám, něco s láskou, mít se na koho obrátit, mít zázemí, rodinu. Šlo by ne?;-) Dalšími tématy jsou referát, reportáž a výklad, ale ta úvaha se mě zdá nejsympatičtější.

  31. Myslím, že máš jasno, to je fajn. Bacha na čárky.. 🙂

    Držím všem palce, ať se písemky podaří.

  32. Mohl byste mě zhodnotit kousek textu co jsem teď sesmolil? Potřeboval bych vědět jestli se to dá považovat za úvahu;-) Umístil jsem to na svůj web, viz link.

  33. Poslední, další už číst nebudu.

    Začátek nuda, papoušci ok, Prison break celkem ok, ale pointa nevyužitá, konec textu nuda a šeď. Usnul jsem u toho – kde je ta myšlenka, která mě má probrat z letargie? Všechno odkývu, souhlasím, autor mě v ničem nepřesvědčoval, nad ničím jsem nemusel přemýšlet, žádná odvážná myšlenka.

    Jsem jediný a sám, kdo se na seriály jako PB nedívá? Jsem smutný, že nevím, o co jde? Budu smutný, když budu bez televize, tj. „bez věrného přítele“ ;-)? Ten, kdo má odvahu udělat něco zvláštního, je sám – bude smutný? Atd. Hledal bych v tom hlubší myšlenky než ty tuctové „rodina=nejsem sám“. To jsou běžné řeči, se kterými souhlasí skoro všichni…

  34. Velmi dobře napsáno. Myslím, že to pomůže hodně lidem mnohem víc, než nějaké definice na wikipedii apod. 😉 Jednoduše kvalitní, stručné a především srozumitelné vysvětlení.
    PS: zítra píšu písemnou, ale radši bych zkusil fejeton, už jsem přeúvahován 😀

  35. Díky moc máš super článek zítra dělám maturu tak doufám a věřím, že to díky tobě zvládnu. Ještě jednou moc děkuju….:)

  36. nenávidím úvahu a školu ! smažte to ! přispíváte inteligenci a tím pádu systému ! musíme stát práci čelem¨a chytrost vše zničí! celý socializmus bude v troskách kvůli vám !!!

Komentáře nejsou povoleny.