KDE všechno spolupracuje

Jedna „drobnost“, která mě na KDE potěšila. Provázanost aplikací.

V prostředí KDE je mnoho věcí zařízeno službami, které stále běží a obvykle dobře obhospodařují uživatelovy požadavky (výjimka je zvukový server artsd, který je otravný). O tom ale psát nechci. Existuje zde ještě další princip, který mě okouzluje, a tím je, česky řekněme, vkládání či zabudování, englicky prostě embedding.

V Ovládacím centru se prostě nastaví (resp. je už nastaveno), že video typu avi se přehrává pomocí Kaffeine. Typická aplikace, jakou Kaffeine je, má jakýsi vnitřek, který umí přehrávat videa a zobrazuje se jako pravoúhlá oblast s ovládacími prvky, a pak ještě slupku, která vezme onen vnitřek, přidá k němu hlavní nabídku, nějaké to uživatelské prostředí a je z toho přehrávač.

Nic nového, tento princip stavebnice je ale velmi výhodný. Například v HTML editoru Quanta se po stisku [F6] načte „vnitřek“ (knihovna) KHTML (používá se v Konqueroru) a zobrazí editovaný dokument tak, jak má stránka vypadat. Pořád nic nového.

Milan Kozák mi poslal články do LinuxEXPRESu jako jeden archiv. V KMailu jsem dal Uložit přílohy. Uložily se mi soubory a mezi nimi také vizitka vcf. Když jsem ji v Krusaderu viděl, přemýšlel jsem, co se s ní dá dělat.

Soubor s vizitkou

Stiskl jsem tedy [F3]. Krusader je správce souborů, který je důsledně zamontovaný do KDE (což je skvělé), takže po stisku [F3] spouští – podle nastavení v Ovládacím centru – na soubor odpovídající „vnitřek“, který s ním umí pracovat. Tady spustil komponentu KAddressbook neboli Kniha adres (součást balíku aplikací Kontact pro vedení osobní agendy), jež si s vizitkou umí poradit.

Importovat Milana do adresáře?

Komponenta KAB mi nabídla import kontaktu do adresáře. Trochu mě mrzí chyba v diakritice, ale nevím, čím to je, doufal jsem, že je vše v UTF8… Takže ať už kontakt importujete, nebo ne, zobrazí se náhled do Knihy adres.


Kniha adres

KAB samozřejmě používám, používám celý balík Kontact. Takže jsem si Knihu adres spustil klasicky a ověřil, že se kontakt uložil. Proč ostatně ne, že… Je to skvělá věc.

Poznámka. Kontact je vlastně jenom „slupka“, která spouští zmiňované „vnitřky“ – jsou to ale zároveň samostatné aplikace. Takže je lze spustit třemi způsoby:

  • samostatně z hlavní nabídky
  • spustit Kontact a v nich kliknout na ikonu modulu
  • v Konqueroru nebo např. právě Krusaderu (či klidně i jinde) spustit jen komponentu „náhled“ na soubor, který umí zpracovat

A čtvrtý způsob: příkazová řádka a příkaz DCOPu. Ale to už je lahůdka. 🙂

2 komentáře u „KDE všechno spolupracuje“

  1. Chyba v kódování „není na tvém přijímači“.
    Zkoušel jsem poslat vizitku sám sobě a výsledek byl stejný. Přestože v Thunderbirdu mám jediné kódování UTF8 a VCARD má v hlaviččce také UTF8, prostě to nefunguje. Je možné, že to kazí enigmail, ale na 100% to tvrdit nemůžu.

Komentáře nejsou povoleny.