Změnil jsem distribuci

Už je to pár týdnů, kdy jsem se rozhodl, že mi v notebooku 40GB disk nestačí a je potřeba větší. Koupil jsem si tedy stogigový (má 16 MB cache :-)). Při té příležitosti ve mně uzrálo přesvědčení, že Ubuntu (v mém případě Kubuntu) jde cestou, která mi přestává vyhovovat.

Na jedné straně příjemné věci, které jdou samy od sebe, na druhé straně drobné nepříjemnosti. Taky jsem si uvědomil, že celou dobu, co používám Ubuntu, jsem se nic nového nenaučil a některé věci dokonce zapomněl. Maně jsem doufal, že Ubuntu bude přinášet nové věci a realizovat teoretické koncepty. Ale bohužel začíná prosazovat nesystémovost a svou jedinou správnou cestu™, což se mi nelíbí. Taky jsem si za celou dobu nějak nevšiml, že by se práce tisíců lidí kolem Ubuntu projevila v open source celkově. Připadá mi prostě, že to celé skrývá jedna velká poklička.

Než jsem před nějakým rokem nainstaloval Ubuntu, asi měsíc mě uchvacoval Arch Linux. Ale pak jsem začal psát do LinuxEXPRESu a potřeboval jsem hodně moc softwaru na testování – a ten v Archu nebyl. Takže jsem začal s Ubuntu. Dnes je situace jiná – vím přesně, které programy potřebuji a už je mám asi tři dny rozchozené. Na Arch jsem přešel během jednoho odpoledne a ani mě to nijak nezbrzdilo v práci. Jednak mě těší, že jsem některé věci nezapomněl, jednak jsem rád, že jsem se pár detailů naučil.

Arch Linux je optimalizovaný pro procesory 686, což je poznat na první pohled. Navíc v kombinaci s novým diskem se rychlost ještě násobí. Všechno je prostě bleskurychlé. Uspávání do paměti probíhá během jedné (!) sekundy, odezva systému je vynikající. Problémy jsou trochu s množstvím aplikací, přece jen Ubuntu čerpající z nabídky nejrozsáhlejšího systému je na tom líp. Ale není to neřešitelné a problém zatím nemám. Taky očekávám rychlejší aktualizaci – vzhledem k principům distribuce.

12 komentářů u „Změnil jsem distribuci“

  1. Vlasto, gratuluji k dobré volbě 🙂 Pokud jde o množství aplikací, řekl bych, že je na tom Arch lépe, než Ubuntu, protože je v Archu naprosto skvělý a jednoduchý balíčkovací systém, takže není problém si vytvořit takřka jakýkoliv balíček. Když to řeknu hodně blbě, tak pokud uživatel Ubuntu potřebuje program, který nemá v repozitáři, tak pátrá po repozitářích a často pak řeší konflikty různých verzí, kdežto uživatel Archu si jej prostě jednoduše vytvoří 🙂

  2. No, právě, trochu se bojím, že mě to začne bavit… 😉 Ještě zápasím s češtinou v OOo, něco zůstalo anglicky. Ale to v podstatě nevadí. Spíš honem teď nevím, jak nainstalovat kontrolu překlepů, ale bude to tím, že jsem moc nepátral. Našel jsem jenom starý balíček pro starší verzi OOo… Všechno jede, jak má, jsem spokojen. Dokonce nemusím ani restartovat vpnku, když notebook probudím – chytne se sama.
    Jo, jedna věc: po probuzení nejedou větráky a dokonce jsem ho málem uvařil, systém se sám vypl, teplota se ještě chvíli poté, co znovu naběhl (bylo to jak v kadeřnictví, všude běžící ventilátory :-D) pohybovala nebzepečně kolem 90 stupňů… Pak jsem si hrál s ACPI a umím je ručně zapnout a vypnout, ale ony zas běží furt, nebo se nikdy nezapnou… No, poladím…

  3. * tak noch ein mal … koukám, že nápad „změnit stáj“, nemám jen já 🙂 Jen na rozdíl od Tebe jsem ještě na vážkách. Arch je fajn, ale tak na comp, který mám sám pro sebe :-/ Bohužel domácí PC sdílím s polovičkou 😀 Takže zatím zkoumám, kam bych se pro tentokrát uvrtal… Co se týče těch ventilátorů u noťase, tak se stejným problémem za mnou chodil jeden klučina taky s HPčkem. Pokud se nepletu, tak poslední stav byl, že mu ty větráky jely furt, ale jestli ho potkám, tak se zeptám jestli a jak to poladil…

  4. Vyborne, gratuluji k rozumne volbe 🙂

    OO cestina => hledej v AURu (je tam) => https://aur.archlinux.org/

    Co se dister tyce, ja udelal to, co Ty asi pred pul rokem a od te doby mam jasno. Testoval jsem spoustu dister, ale Arch je proste presne co chci.

    S tim softem je to trochu jinak – je ho dost, ale chce to znat AUR (viz vyse 🙂 ). Navic Arch narozdil od buntu nehaze klacky pod nohy (oddelene -dev balicky), nybrz jeste poskytuje genialni buildovaci system (ABS & utility). Navic u Archu je videt, ze je narozdil od buntu opravdu komunitni distro => co je treba tam je, bo to lidi potrebujou 🙂 Treba v buntu (aspon pred par mesici ) nebyl ani jedit a audacious!

    BTW tu rychlost bych nevysvetloval ani tak C(XX)FLAGama pro 686, ale tim, ze to nena**** do defaultniho runlevelu jakoukoliv nainstalovanou sluzbu (ja si nainstaloval Apache s MySQL a pak s uzasem ziral, ze to proste celou dobu bezi).

    Krasny den 🙂

  5. Od Ubuntu nemůžeš nic čekat, je to prostě dobře udělaná distro co se týče kvality balíčků, podpory (bezchybný upgrade), rozsahu balíčků a celkovou podebianovostí 🙂 Aby Ti ale maximálně vyhovovala, musíš si ji zohnout podle svého. Je to ale prostě distribuce typu DIY, ačkoli se snaží tvářit jinak.

    Já bych používal Debian, kdyby nebyl tak konzervativní. Takže mám Ubuntu s KDE. Jinak za Archem není tak silní komunita, určitě nemá tolik balíčků.

    Rychlost bootu je u mě to poslední 😀 Přeji mnoho úspěchů s Arch Linuxem a těším se na další zápisek s nadpisem „Změnil jsem distribuci“ 😀

  6. No, já váhám mezi Debianem a CentOSem … obojí rock-stable, ale obojí bohužel ze své podstaty poměrně konzervativní. Od Fedory jsem utekl kdysi před léty, OpenSUSE mě nějak nechytlo, tak jsem zastavil u Ubuntu s GNOME a jak to tak vypadá, tak tam ještě nějaký ten pátek zůstanu. Osobně mi vadí asi nejvíc, jak se občas ty klikátka perou s realitou … tváří se, že jako všechno je OK, ale když se koukneš do konfiguráku, tak to změnilo prdlačku 🙁 Pak je to občas k zlosti, když to funguje tak nějak napůl.

  7. reakce na 2: s tou češtinou máš pravdu. Ten balíček má česká menu, ale následné dialogy jsou již anglické. Mně to také nevadí, ale má nejdražší z toho šílí 😉

    S notebookem zkušenosti nemám, ale až to všechno zprovozníš, můžeš sem nebo na ÁBíČko dát hezký český návod 🙂

  8. Vynikajici volba, sam ArchLinux radim mezi moje nejoblibenejsi. Jen to chce trochu aktivnejsi pristup od uzivatele a pak neni problem vubec nic.

    Pekny noci nad zlepsovani, Stava

    • (pardon po roce reaguju) ja sam pouzivam uz archlinux nekolik let a chci si momentalne poskladat novy komp a tak mam trosku prave obavy z instalace archlinuxu, ja totiz paradoxne archlinuxem zlenivel (reakce na aktivni pristup) me vse funguje krasne a mam zase strach z ruzneho nastavovani konfiguraku, nez to zase doladim, doinstaluji do teto formy 🙂

Komentáře nejsou povoleny.