Tak spam snad konečně doútočil

Včera jsem psal o tom, že komentářový spam nedá pokoj. Nainstaloval jsem opět plugin Did you pass math?, který podmiňuje přidání příspěvků provedením jednoduchého součtu.

Bohužel to nepomohlo a během dneška prošlo přes pluginy Akismet a Dypm téměř deset spamů (dalších několik desítek zachytily). Takže jsem nasadil reCAPTCHA, přes který to snad už fakt nepůjde. Vím, že je to omezení, ale pro mě je lepší web se smysluplnými komentáři.

Co je reCAPTCHA?

Plugin funguje na principu „napiš, co je na obrázku“, který se používá už dlouho. Až relativně nedávno napadlo nějakou chytrou hlavu, že texty, zobrazované na obrázcích, nemusí být jen shluky písmen, ale že by se energie lidí dala nějak využít.

Proto reCAPTCHA zobrazuje dvě slova ze zdigitalizovaných anglicky psaných knih. Takové kopie jsou strojově špatně čitelné a člověk je musí korigovat a opravovat. Proč by to ale měli dělat akademici a vědci, když to zvládne každý, kdo umí číst?

Tak vznikl tento plugin. Tím, že zadáte slova, která jsou na obrázku, pomáháte „dekódovat“ naskenované knihy. Práce je to na několik století, a to se jedná jen o anglicky psané texty. Což takhle vytvořit českou kopii a používat staročeské knihy? Nebo knihy, které jsou stále zmrazené po záplavách 2002 a musí se naskenovat, protože po rozmrazení do pár let shnijí?

Jak se ovládá?

Blok s reCAPTCHA pod článkem je trochu složitější, než člověk u takové věci čeká. Má několik tlačítek.

Blok reCAPTCHA pod článkem

Horní (na obrázku modře) použijte v případě, že slovům nerozumíte a chcete získat novou dvojici. Plugin je podle autorů připraven na běh ve WordPressu, proto byste neměli o rozepsaný příspěvek přijít.

Prostřední (zelené) tlačítko je určeno pro neslyšící – slova se přehrají. Nezkoušel jsem, nevím, jak to funguje.

Třetí (černé) tlačítko zobrazí nápovědu ze stránek modulu.

Slova se píší do vstupní řádky, oddělujte mezerou. Berte to prosím jako nutné zlo, na druhou stranu snad pomáháte dobré věci. Já tomu věřím. Kdyby to nefungovalo, dejte mi vědět.

1 komentář u „Tak spam snad konečně doútočil“

  1. Ještě k tomu zvuku – funguje to tak, že na pozadí běží ve zpětné smyčce hlasy a do toho jeden člověk hláskuje znaky. Nahrávka má dost nízkou frekvenci a celé to vyžaduje velké soustředění. Ale jde to.

    Poznámka2: Po načtení dalších slov se zřejmě zmrší diakritika příspěvku. Achyo.

Komentáře nejsou povoleny.