Razie na Strahově – konečně

Dneska to přišlo – policie hrábla do hnízda na kolejích na Strahově. Všichni ví, že tam je to centrum všech pirátů, odkud se zřejmě šíří spousta kradeného (cracknutého) softwaru – samozřejmě pro Windows.

Proč to schvaluji? U LuFy se rozjela zajímavá diskuze, která s tím částečně souvisí. Mihlo se tam pár argumentů, že každý něco ukradl. Nejsem na to příliš hrdý, ale pokud by se to bralo opravdu doslova, tak asi i já. A nebylo to v dětství (lízátko a podobné stupidní příklady). Už tehdy jsem věděl, že bych minimálně zklamal rodiče, kteří mě vedli k tomu, že normální je nekrást. (Ano, příklady táhnou.)

Článek na IDNES.cz - razie na Strahově

Zdroj: IDNES.cz

Taky jsem kdysi používal takové programy, které byly cracklé, tj. za jejich použití by se muselo platit – a já jsem zadal kradený kód a používal je zdarma. Bylo mi to blbé, ale neviděl jsem jinou možnost (bavím se o devadesátých letech).

Ale když existuje tolik softwaru, za jehož používání se platit nemusí, a umí toho tolik? Proč bych měl krást software? Jaký vlastně? Vždyť já ani nevím, co bych měl krást, mám vše, co potřebuji a je to legální. Proč bych měl v dnešní době krást?

Existuje hojně diskutovaná problematika hudby a filmů. Ano, mám na disku filmy, které jsem si stáhl. (Bohužel je často smažu, aniž bych je shlédl, ale to mě neomlouvá.) Ale diskuze poslední doby mě utvrzují, že stažení filmu pro svou potřebu (nenabízím je nikomu) zřejmě nelegální není. Jsou to filmy, které nemám možnost koupit – nebo ji neznám. Kromě nich mám množství DVD, které jsem si koupil (a taky jsem je ve velké míře dosud neviděl). Ono když stojí DVD cca 50 korun, hanba by mě fackovala, kdybych to měl načerno stahovat.

A hudba? Mám něco dodávat, když tady opěvuju Jamendo? Já vím, puberťáky zajímají hvězdičky, jejichž výtvory jsou drahé – proto si taky myslím, že opravdu končí způsob distribuce hudby, jak ji známe, a musí přijít něco jiného (Nechcete to někdo zavolat do BMG, EMI, Sony a dalších firem? Asi to ještě nevědí.).

Tuším, že na kolejích šlo asi o závody a poměřování „kdo ho má delšího“ (čti: „kdo víc a rychleji rozdistribuuje“) a business – proto schvaluji zásah policie, bylo třeba to pročistit. Nelíbí se mi, že je s vysokou školou spojeno pirátství, obecně řečeno trestná činnost. Taky se mi nelíbí, že „studenti“ (BTW, za pár let se mnozí z nich zřejmě objeví ve vedoucích pozicích a v politice) bohapustě zneužívají [školní] techniku a připojení, kterou mají k dispozici, k páchání trestné činnosti. Ano, já jsem za studií připojení na net využívat nemohl, protože bylo dost mizerné a učebny přecpané – odjakživa si připojení do netu platím sám (v raných dobách 1998-2000 rodiče). Ale to samozřejmě není ten důvod.

Na vysoké škole se prostě nesmí trpět páchání trestné činnosti, potažmo když o tom všichni vědí.

Proto používejte open source a třeba i Linux. Nabízí široké možnosti a nemusíte pirátit.

5 komentářů u „Razie na Strahově – konečně“

  1. bohapustě zneužívají [školní] techniku a připojení,

    No minimálně o technice bych pochyboval… Pokud vím tak síť na Strahově byla vybudována z prostředků Sillicon Hillu. Možná něco Sillicon Hillu přispívala i škola, ale k tomu ji nikdo nenutil. Avšak školní konektivita do Cesnetu to je něco jiného, ta zneužívaná byla, ale tady je zase otázka do jaké míry, neboť pokud je mi známo tak docházelo k distribuci dat převážně v síti na Strahově. Ale se zásahem jako takovým souhlasím. A co se týče filmů… Dej si pozor na protokol přes který je stahuješ, protože od toho se odvíjí legálnost, nebo nelegálnost těchto autorských děl.
    PS: Kdyby raději seedovali distribuce…
    No a moje autorsky chráněná díla? Tak jediné co stahuju z internetu jsou různé americké seriály, proto, protože u nás se nevysílají, nebo ve zpoždění a navíc s dabingem, což nemám zrovna rád. Dále pak občas nějaký ten film co má přijít do kin, ale to jen v případě, že vysílání u nás je později, než vysílání jinde ve světě (například Transformers). Když je to stejně (například The Simpsons Movie) tak jdu rovnou do kina na premiéru.

  2. Dej si pozor na protokol přes který je stahuješ, protože od toho se odvíjí legálnost, nebo nelegálnost těchto autorských děl.

    Vím. V podstatě nestahuju nic, co by tímto hrozilo. V torrentu mám jenom Jamendo nebo isáče.

  3. Ahoj Vlasto, stahování filmů, muziky z internetu pro osobní potřebu je dle našeho platného autorského zákoníku skutečně legální. Takže pokud si nějaký ten film, muziku chceš z internetu stáhnout, klidně tak bez výčitek svědomí učiň. Ti kdo tě nutí platí z nejrůznějšího spotřebního zboží nesmyslné poplatky, které jdou do kapes správců kolektivního vlastnictví, z toho také žádné výčitky nemají.

    Co se týká placeného softwaru, tam už je to o něčem jiném. Ten se prostě stahovat a používat v rozporu s licencí nesmí.

  4. Dira v zakone neomlouva eticke pochybeni pri kradezi dusevniho vlastnictvi.

  5. Stahuju programi a nemám s tim problém. Myslim, že dokuď člověk prostřednictvím těchto programů nevydělává a jen si s nimi doma „hraje“, je vše v pořádku. Na trhu je poměrně široká nabídka a neni lehký si vybrat jen tak podle reklami, nejlepší je vyzkoušet a dema ať se na mě nikdo nezlobí jsou většinou k ničemu. Když si máte koupit program za 70 tisíc, tak už si budete sakra rozmýšlet jakej. Podle mě by měli povolit stahování programů pro vlastní potřebu stejně jako video a hudbu.
    To Fantomas a všechny kdo se bojí stahovat po morální stránce: z každého nosiče dat jde dneska procento na účet producentů a podobných lidí, něco jako recyklační poplatek, akorád vyšší. Takže nemějte strach, zadarmo to nemáte

Komentáře nejsou povoleny.