Nova opravdu nezná míru

Reportáž sotva skončila. Včera při dopravní nehodě u Loun zemřelo osm chlapů, kteří jeli z práce.

Aktuálně.cz informuje:

Tragická dopravní nehoda se ve středu v podvečer stala u Panenského Týnce. Na rychlostní silnici číslo 7 ve směru z Loun na Prahu se srazil kamion, mikrobus a osobní automobil Škoda Fabia. Při nehodě zemřelo osm lidí.


Je to hrozná věc a člověku zatrne, jak je to na tom světě někdy drsné. Samozřejmě, že člověk soucítí a přemýšlí, co ty zbylé rodiny, co lidi ve firmě, lidi na malé městě. Prostě normální smutné pocity, stane se to znovu, každý jsme něco podobného zažili – kolik známých se vám zabilo v autě? Jistě si vzpomenete a je vám smutno ještě teď.

A Nova?

Osmiminutová reportáž plná sugestivní hudby, která hraje do černého a temného ticha. Zpomalené záběry na majáky hasičů a trosky, ze kterých čouhá zkrvavená ruka. Rozhovor s vdovou, které se na místě nedaleko před rokem zabil nevlastní syn. Žena v tranzu, reportér jí strká mikrofon do kapesníku, několik desítek sekund divák pozoruje prázdno v duši, které se žena snaží sdělit do kamery.

Oběti berou téměř postupně, zmiňují miminka a měsíce těhotenství, ve kterých jsou ženy, které se najednou ocitly bez manžela. Nezapomenou sdělit, že se jedna z nich zhroutila. Stále hraje hudba, prostřihy na blikající majáky, nápis Hasiči. V hospodě, kde chtějí vyjádření kamarádů zemřelých, je posílají do prdele.

Přímý vstup, běží sedmá minuta. Reportér koktá, blekotá a teatrálně vyzývá diváky k minutě ticha a zapaluje svíčku nedaleko místa nehody. Kolem sviští kamióny.

Po osmi minutách, kdy nezůstalo oko suché, končí zpravodajská reportáž naší vaší televize.

Je mi z toho nablití, mám chuť podat stížnost na nějakou radu, která by posoudila etiku tohoto počinu. To nebyla reportáž, ale odporný hyenismus nejhrubšího ražení, nechutné citové vydírání. Nic tak hnusného jsem asi ještě neviděl.

Následovaly triviální reportáže o ubití psa železnou tyčí, umlácení člověka v Británii (dvěma Čechy), mrtvý student, který před časem skočil z okna, a další „běžné“ činy. Žádná hudba nehrála, svíčky se nezapalovaly, nikdo nebrečel.

Někteří novináři jsou prostě dobytek. Zeman měl pravdu. Co vy na to, Nováci? Zvířátka nakonec…

15 komentářů u „Nova opravdu nezná míru“

  1. Na co se to prosím tě Vlasto díváš? Poradím ti, nedívej se. Ušetříš si nervy a možnou stížnost. Kdybych nečetl tvůj blog, tak ani nevím, že se něco takového na Nově odehrálo :-). No nic, jdu dál pracovat :-).

  2. Hlavní zprávy naší největší komerční televizní stanice, které sleduje drtivá většina diváků, kteří se na večerní zprávy vůbec dívají.

  3. naprosty souhlas. reportáže na nově mi doslova lezou krkem. nevim jestli je jěště pořád dávájí, ale při reportážích o zvířátkách na konci každých novin sem chtěl rozbít tv

  4. Zdar Vlasto, právě na tuhle reportáž jsem zapnul televizi … chválabohu, že zprávy v tuto dobu běží i na Primě -> skok po ovladači a byl klid 🙂

  5. david> Ano, byli tygříci nebo co. Ale viděl jsem rudě. Zjistil jsem, že jsem nějak citlivý… Co asi ti lidi, kvůli kterým národ od 19:30 do 19:40 brečel? Co dělali v 19:47, kdy se národ kochal malými koťaty nebo co to bylo? Prostě hnus…

    michal> Mě teď strašně štve, že když přepneš (přepnu), nic se nezmění, ta reportáž prostě vznikla. To je chování pštrosa a v tomto extrémní případě mi to nepřijde jako řešení…

  6. tuto reportaz jsme vzdali po prvnich par sekundach. Prepnuli jsme na primu. A hadej, co tam davali 😉
    Jen s tim byli hotovi o 6:30 drive a bez hudby

  7. No zrovna včera byla na Nově taky perla. Byl tam nějaký chudák, který měl nějaký drsně velký nádor na obličeji. Samozřejmě v reportáži Novy záběr zblízka na ten obličej toho chlapce zepředu přes celou obrazovku. Mamka na to zareagovala stylem „Ježíš, divé se. Panebože.“ Došel jsem k televizi a ten krám jsem vypnul.

  8. tuto reportáž jsme také viděli..ano,opravdu se mi zatajil dech – poprvé, když jsem myslela na truchlící vdovy a nenarozená mimina, a podruhé, když po skončení „pietní minuty ticha diváků televize Nova“, která mimochodem trvala dvě sekundy, širokoústá Lucie hlásila další zprávu!

  9. Taky mě to dostalo, viděl jsem to a říkám, to je opravdu zpravodajství jak pojď na mě z boku. Co ti z toho udělali. Minuta ticha. Ve zprávách. A pak v pohodě další zprávy. Je tohle „moderní zpravodajství“?!

  10. Zdravím,
    jak už tady psal přede mnou Michal, alespoň u mě to řeší Prima, která ještě navíc podle mě neleze v současné době tak někomu okatě do …. a není tak „objektivní“ jako Nova. Nejlíp jsem se vždycky pobavil, když jsem sledoval zprávy na ČT, potom jsem to přepnul na Novu a jedna zpráva tam byla podaná tak, že ji otočili o 180 stupňů – aspoň si člověk udělal obrázek, jak to „funguje ve velkým světě“ a jak se ovlivňuje veřejné mínění.

    Když si to člověk přepne nebo vypne, tak aspoň nemusí sledovat ty jejich zvěrstva a pokud se na to někdo dobrovolně dívá, tak je podle mě „masochista“, který si krátí život tím, že se zbytečně rozčiluje a přitom jim ještě zvedá sledovanost, což je to jediný, co je zajímá.

    Jinak přeju hodně pevných nervů při sledování zpráv TV Nova. 🙂

  11. alda81> Přepne nebo vypne… já nemám rád pocit, že znám něco jenom z jednoho úhlu pohledu. Proto rámcově sleduju bulvár, čtu Právo, na netu Aktuálně další weby. Prostě si chci udělat závěr na základě více zdrojů. To, že na Nově manipulují zprávami, mi hodně vadí, ale zřejmě je přece jen budu nadále sledovat. Pak je totiž můžu kritizovat – kdybych je neviděl, nevím, o čem je řeč.

  12. Heh „nablití“ dohromady? To jsou věci, stále se učím 😀

    Ještě, že jsem byl pryč. Ale i kdybych byl doma, tak se na zprávy nedívám a na havárky na iDnesu neklikám.

  13. Můůžete mi někdo říct, kde bych to nehumánní video mohla vidět? Chci vidět, co ta nova zase pustila na svět…

Komentáře nejsou povoleny.