Software – problémy, kam se podíváš

Zjistil jsem, že pokud chci, aby se na blogu něco dělo, musím to udělat sám. 🙂 Překvapivé zjištění. Protože chci nadále ignorovat Twitter a podobné, zkusím mikroblogovat konvenčním způsobem – u sebe, jen příspěvek šoupnu do správné rubriky, tedy Letmo.

Ne, nebude to mikroblogování, jen mám myšlenky, které potřebuju někam ukládat, až je budu příště hledat. A taky občas potřebuju slyšet nápady kolemjdoucích.

Scribus a vkládání textových odkazů

Neumí. Umí jen PDF anotace a to je pro vytvoření firemního klikacího PDF nevhodné, grafik by se u toho zbláznil, navíc je to škrábání levou rukou na pravé půlce prdele. Jak se to dá udělat, aby se importované odkazy (URL) zachovaly?

Tak moc Scribusu fandím (proto jsem se snažil vylepšit jeho lokalizaci do češtiny) – a tak moc mě zklamává. Půl roku žádná nová verze, web nepřehledný, program pěkný, ale stále nedokáže korektně importovat ODT dokument (nezachová styly a formátování). 🙁

Offline blogging

Hledal jsem offline klienty pro blogování – redakce WordPressu je moc pomalá, i když ve verzi 2.7, kterou mám u sebe „na develu“, je úplně jiná a vypadá líp a rychleji. Našel jsem totéž, co před x lety.

  • Drivel – nezkoušel jsem už, na webu je poslední zmínka z roku 2006
  • (novinka) Bleezer – Java, nepřipojil se k blogu, do terminálu chrlil výjimky
  • KBlogger – fajn, obnovený vývoj, ale nezvládá české znaky! dnes! grr
  • BloGtk – mám nainstalovaný, zatím jsem nezkusil
  • plugin pro OpenOffice.org – mám v plánu vyzkoušet
  • (novinka) Scribefire – doplněk pro Firefox, vypadá schopně, ale nechci používat něco takového, to už můžu zrovna vlézt do WP

Zkrátka – přechod na KDE4 se negativně projevuje všude možně. Vývojáři různých aplikací už aspoň rok místo vývoje migrují na nové technologie a produkují software, který v podstatě příliš nefunguje (např. KBlogger). Zároveň přestává fungovat starý software, protože vývoj jde dopředu a program z roku 2006 už dneska z různých důvodů neobstojí. Třeba proto, že jsem na KDE4 přešel (kupodivu jsem celý a pracuji), což může být komplikace. Ne všechny programy si pak rozumějí. :-/

Přišlo by mi logické, že HTML editor Quanta Plus, ve kterém chystám drtivou většinu svých textů, bude mít za ty roky, co úspěšně existuje, plugin pro publikování zápisku na blogu. Nemá. Proč ho nikdo nenapsal? Tak jsem na Abíčku hodil dotaz, výzvu. Problém je v tom, že Quanta v tomto stavu v podstatě končí. Jednak se jí vývojáři viditelně nevěnují, jednak je postavená na části technologií, které byly poslány k ledu. Takže ten můj plugin by bylo vhodné psát pro novou Quantu, která má zajímavou vlastnost – neexistuje…. 🙁

Střípky z linuxového světa

KDE4

KDE4 není tak hrozné, jak se o něm píše. Od doby, kdy jsme začali psát knihu Mandriva Linux 2009, což začalo v podstatě v září, jsem na něj postupně přešel. Nemám si skoro na co stěžovat. Není pravda, že padá a je nestabilní! Plasma už dávno nepadá a s celým prostředím jsem spokojený – nevím o něm. Problém mají aplikace, namátkou Amarok2, Krusader, Kontact, KMail, Kopete, KRunner, některé plasmoidy… Ale už v podstatě několik měsíců jedu „produkčně“.

Co mě štve, je fakt, že moderní technologie se nedají moc využívat – nevšiml jsem si, že by šlo prakticky využít tagování souborů nebo nějakého extrarychlého vyhledávání. Sviňa strigidaemon žere při nakopírování nových souborů na disk výkon přímo rekrodně, ale kde najdu výsledky jeho indexace – to nevím. Samy se nenabízejí. Někdy je vytížení tak markantní, že se trhá kurzor myši, takže opět vraždím (procesy).

BookmarksMenu

Japonec Hanya konečně vydal své rozšíření BookmarksMenu pro Openoffice.org, které jsem v létě lokalizoval do češtiny. Přidává to do aplikace klasické menu „Záložky“, záložkovat si ovšem můžete třeba i program – takže je to vlastně také spouštěč programů. Je to velmi praktické, podle mě by tyto funkce měly být v základu. Nedokončil jsem český manuál, pokud by to někdo chtěl dokončit, budu rád – je to nuda, ale časově náročná. Pak jsem se věnoval Mandriva Linuxu.

5 komentářů u „Software – problémy, kam se podíváš“

  1. Te obdivuju ze na to vsechno mas nervy.. ja bych u tech klikatek, desktopovych prostredi, „intuitivnich“ editoru a podobneho software nevydrzel produkcne ani den. Natoz abych jeste podporoval jejich vyvoj. To bych se z toho asi brzo zblaznil.

  2. Někdy se člověk sice zadrhne, ale o tom, že spousta věcí funguje, tady nepíšu (i když chci a mám to v plánu). Tohle jsou problémy, které by mi třeba někdo mohl pomoci vyřešit.

    Navíc – mám to štěstí, že je to koníček, který je součástí mé práce… 🙂

  3. Na WP 2.7 jsem Vlasto přešel v sobotu. Zatím vše funguje jak má. Devel nevedu ;-).

    KDE 4 se zatím úspěšně bráním. Jako obranu používám Gnome ;-).

  4. Já bych také devel nevedl. Ale někde ten nový blog zkoušet musím… 🙂

    GNOME jsem docela prolezl při psaní knihy Ubuntu – jak té jarní, tak podzimní. Je to příjemné prostředí, dobře se v něm pracuje, ale přece jen mi chyběly některé drobnosti (které dělají dokonalou práci), na něž jsem zvyklý z KDE. Na notebooku mám kromě MDV 2009 také Ubuntu – a obě mám nastavené tak, že je mohu zaměnit, i když jsou to rozdílná prostředí. Proto jsem zjistil, že potřebuju KDE.

  5. Už nějaký ten pátek používám jen LTS verze Ubuntu a pokud možno často neaktualizuji. A mám tam Gnome. Jakž-takž to jede 😉

Komentáře nejsou povoleny.