Ottovinky – cukroví dochází, za to máme hodně sladkostí

1.-6. ledna 2009 První díl stěžováčku aneb co musím vyslepičit. Obsahuje tip pro řidiče i hospodyňky.

Auto – předzimní opravy

Už je to dávno, co jsem přezul. Nezmínil jsem ale, že bylo nutné vyměnit silentbloky a obě dvě ramena na přední nápravě. Tušil jsem to předem, odkládal, nechtěl. Vrzalo to už dva roky v kuse, ale je fakt, že v poslední fázi už moc. A tankodrom u Vyškova tomu fakt neprospíval. Takže jsem opět najel do Barumu a čekal neodvratné. Díly sehnali, ke konkurenci zřejmě museli jít, ale rychle vyměnili a moc peněz za to nechtěli. Čekal jsem víc než desítku, ale výměna silentbloků, zimní příprava (oleje, kapaliny, filtry – klasika), přezutí, práce stála celkem zhruba šest tisíc osm set.

  • kontrola a seřízení geometrie 300 Kč
  • výměna oleje a filtru 168 Kč
  • olej VISCO300 4L 500 Kč
  • svíčka 4 ks 340 kč
  • filtr olejový 154 Kč
  • rameno spodní 1720 Kč
  • rameno spodní 1330 Kč (neměli, sehnali jinde)
  • práce na podvozku 150 Kč
  • filtr palivový 285 Kč
  • filtr vzduchový 240 Kč
  • výměna filtrů 75 Kč
  • test brzdové kapaliny 56
  • celkem cca 6800 Kč (částky uvedeny zhruba)

Barum Continental, s.r.o.

Konečně dálnice

V listopadu byl zprovozněn úsek rychlostní silnice a navazující dálnice mezi Bělotínem a Lipníkem nad Bečvou. HURÁ! Irenko, já su tak ščastné…! Do Olomouce, kde pro mě začínala dálnice, už nemusím jezdit přes Vrchy, Fulnek, Libavou… Už stačí jet jen přes Vrchy, Fulnek, Odry a jsem na dálnici. Praktické zrychlení je cca 30 minut, v praxi to znamená, že si v neděli o půl třetí dám kafe se staříkama, ve tři vyjedu, ve čtyři jsem v Olomouci a v pět v Opavě. Takže se opravdu ušetří 30-45 minut! Motorek mi plesá nadšením a očekáváním, co se stane, až bude hotový obchvat Opavy a také rychlostní silnice R11… Hodina dvacet? 🙂

Via Moravica

Nejen elektronický Kožíšek

Už to pravda není týden, ale radost zůstává, tak se podělím. Loňský Ježíšek byl z velké části elektronický a hlavně štědrý.

  • Dostal jsem skvělou malou bezdrátovou myšku Logitech, která se mi hodí k pleti, účesu i počítačům. Do USB portu se zasune malá tyčinka a myš začne hned pohybovat kurzorem. Proč jsem tak dlouho neměl rád bezdráty? Jo – a je samozřejmě oranžová!
  • Zálohovací DVD, která vydrží déle. Vždycky mám pocit, že mých dat je pro takové věci škoda. Ale minimálně 15 GB fotek na ně vypálím.
  • 2GBG SD kartu pro foťáky, kterou do foťáku zřejmě nepoužiju. Poslouží jako disk v Eeečku.
  • Bomba! Externí disk Seagate FreeAgent 1,5 TB určený pro zálohování. Recenzi na „starší“ verzi napsal na LinuxEXPRESu Martin Šín: Pracujeme s externím diskem Seagate FreeAgent Pro 1 TB. Zavádím zálohování, ale je třeba se stále učit, není to snadné. První běh trval více než 10 hodina a zcela mi vytížil počítač. 🙂
  • Papiňák sice není elektronický, ale zato je kurňa praktický, bo v něm i já uvařím pořádné maso. A to se počítá…
  • Gelová podložka pod zápěstí je velmi praktická věc, na kterou si teprve zvykám, ale rozhodně rád, protože se bojím RSI. Hýbu rukama, kroutím se, čumím z okna, chodím.  Tak snad.
  • Do auta jsem dostal bederní polštář, který mi vychyluje kritické partie tak, jak by měly být. Lze použít na jakoukoliv sesli či židli. Zatím jsem nikde nebyl, ale vcelku je to příjemné.

Sníh a jeho úklid

Napadl sníh a musel se  odklidit. Když jsem v rámci služby škrabal chodník, přemýšlel jsem, co by se stalo, kdyby si někdo zlámal na „mém“ chodníku nohu? Visel jsem na nástěnce jako osoba zodpovědná za úklid. Jsem vlastník bytu, člen družstva. Jak se to řeší u vás? Hodlám se rvát třeba až do Štrasburku, nic jsem nepodepsal, pokud vím. Uklízíte si před činžákem/panelákem sami, nebo to pro vás dělají nějaké firmy? Kolik to stojí? Kdo přebírá odpovědnost v případě námrazy apod.?

Zklamání týdne

Špatný kauf – DVD Monkey Business – Peeing with the proletariat. Koupil jsem v Albertu za 52 korun a docela jich lituju. Na celém DVD jsem nenašel audio stopu ani skladby, které slibuje přebal, třeba I can’t stand the rain by mě docela zajímala. Storka o diktátorovi je vtipná možná poprvé, pár hudebních slintů a záběry ze stage a backgroundu mě moc neberou a hlavně mi nestačí. Nebo ta stopa někde je? Stále jse ji nenašel… 🙂

12 komentářů u „Ottovinky – cukroví dochází, za to máme hodně sladkostí“

  1. čofeče nechceš změnit servis, si myslím tě berou na hůl solidně, silentbloky stojí cca á 200 Kč na Kalose, výměna je jednoduchá, garážnická, brzdovka pár korun, olej+filtr max 600,- myslím, že minimálně za půlku jsi to mohl mít jinde. Ovšem zvyk je železná košile 🙂

  2. Upřesnil jsem do textu, že se vyměňovala celá ramena, což jsem prve zapomněl napsat, a ceny. Mám zničená ramena dokonce někde vyfocená, ale nevím teď kde.

    Nikdy jsem takovou akci nedostal pod 4500 (bez vyměny ramen). Žádné garážovky nikde dělat nebudu. Možná proto je auto v dobré kondici a rozhodně se ho nehodlám zbavovat, jak jste mě naváděli. To, že tady o tom písu, má jiný význam, neznamená to, že je to šmejd.

  3. Pěkné dárečky i pro autíčko. Mě by asi oranžovou myš nikdo nenadělil, protože mě znají a tuší, jaké komentáře by následovaly.

  4. 2 MaReK: Komentáře k oranžové? Nechápu. Upřesňující dotaz: Jsou pojmy „oranžová“ a „růžová“ synonyma? 😉

  5. Maková: Vlasta napsal „oranžová“ :). Já jsem zatvrzelý příznivce modré barvy, přesněji řečeno ODSák přesvědčením, takže s oranžovou by se u mně někdo dočkal přinejmenším zavrčení, že je „zmetek provokatérský“. Teď trochu přeháním, ale jedinou změnu barvy u PC komponent, kterou jsem střebal je od slonové kosti k černé/šedé.

  6. Ad zálohování – hlavně si zkus taky „test ohněm“, tj. obnovit ze zálohy. Z vlastní zkušenosti vím, že je to proklatě důležitý test 😀 (poukd tedy děláš nějaké inkrementální zálohy a ne jen obyčejnou kopii, která je jako záloha dost slabá).

  7. 2 MaReK: Děkuji za odpověď. Tato možnost mi nedocvakla. Chudák oranžová, copak za to může, že je barvou muže z lidu a jeho týmu? Přejdeme-li na řeč barev: oranžová+červená=barevně vkusné, jinak hnusné. 😉 Zpět k myši. Oranžová myš, kterou přinesl Ježuch, je milá, malá, lehce ovladatelná a uchopitelná.

  8. @lzap Moc mi to nefunguje. Něco je blbě, vytěžuje mi to stroj tak, že nemůžu pracovat (bzip2). Udělal poprvé 60 GB, podruhé dalších 30. Dat ale mám 70 GB a rozhodně v nich nebyl takový pohyb. Takže se musím naučit zálohovat… 🙂

  9. ad servis – upřesnění ceny , tak to chápu, ramena nejsou levná, ani na moji Felicii 🙂 při součtu je práce za 1500,- přijatelná. rezpect Kalos, ať jezdí!

  10. k tomu chodniku – nekde, myslim na dfensovi jsem se docetl ze nuceni obyvatel k uklizeni chodniku pred barakem porusuje listinu zakladnich prav a svobod podle ktere nikdo nemuze byt nucen k praci(nebo tak nejak to bylo).

  11. @Vlastimil: Nepoužívej bzip2! To je zbytečný, protože je výrazně náročnější na prostředky a k čemu pak je to, že máš zálohu o pár set mega menší.

    Zkus program lzop (nekecám, fakt se to tak jmenuje), je to lepší/rychlejší ZIP. Je fakt rychlej, na zálohy ideální. A k tomu místo taru použij cpio:

    https://lukas.zapletalovi.com/blog:zalohovaci_skript_na_pasku

    Tohle je sice skript hrnouci to na paskovou mechaniku, ale muzes to upravit a presmerovat do jinyho souboru… Je to uprava par radek.

  12. Hm.. dík. Zkusil jsem nástroj v Mandriva Control Center, zrovna tohle tam asi nijak změnit nejde, takže to udělám přece jen ručně. Ale hledám náměty i kvůli článku, tak zkouším.

    V sobotu večer jsem zapomněl připojit externí disk (och, jak nečekané), takže to záloha nasypala do /mnt/zaloha a zas toho bylo skoro 20 giga… V neděli systém jenom lapal po dechu, nestíhal jsem číst chybová hlášení… – disk full 😀

Komentáře nejsou povoleny.