Ottovinky – ve znamení médií

Minulé dny byly mediální – jak pasivně, tak aktivně. Začalo to lekcí slovenštiny – A čo také, keď vam poviem motorová píĺa? tázala se profesionální tazatelka při telefonickém průzkumu. He?! Zemřel Kaplický, což je podle mého debilní pointa pěkně rozehraného příběhu. David Černý nasral EntropuEvropu, plyn stále neteče, ropa je levná a autoprůmysl na kolenou. Zažil jsem svých patnáct minut „slávy“.

Motorové pily

Ta ženská na začátku mě trochu vyděsila, trochu rozesmála. Na kolik značek výrobců motorových pil si vzpomente vy? No? Fakt se rád poučřím v diskuzi, já jsem vypotil Stihl a Mountfield – navíc v domnění, že Mountfield jen přeprodává (ve skutečnosti vyrábí). Pak jsem musel asi osmkrát trapně přiznat, že to cizí slovo, které mělo označovat výrobce, vůbec neznám. Tak mi milosrdně hodila Husquarnu… ale i tak.

Umění zasáhlo do běžného života

Mimina na vysílači, známé dílo Davida Černého David Černý měl trochu smůlu, že jeho vtip nechtěl skoro nikdo pochopit. Chápu knížete a Vondru, pro které to musela být pecka, přece jen to byla bouda, ale ty zaprděné reakce z celé Evropy… pche. Dobře, myslím, že Bulharům vadilo zejména to, že to byl turecký záchod, ne že to byl záchod. Umění nerozumím, pokud krytycy tvrdí, že je to komunální umění, pak třeba jo.. ale přišlo mi to… ne úplně vtipné.. ale spíše jako česká ulička. Prý se to od nás dalo čekat, křivě smýšlejících Čechů, smějících se bestií… 🙂 Ale mluvilo se o tom, což je myslím nejdůležitější.

Evropa se nezhroutí, předsednictví skončí, vzpomínky zůstanou. Jo, to bylo tenkrát, jak Němci reptali, že dálnice, co vystavěl z velké části Hitler, mají na tom díle tvar hákáče… a jak Dánové, co dráždili hada bosou nohou (=vydali karikaturu nějakého prý důležitého Araba) měli problémy s legem…

Zarážející je naivita vlády, která ukázala, že neumí ani uzavřít smlouvu. Navíc to mohli od Černého, který kdysi natíral tank na růžovo, věšel miminka a rozsvěcel srdce, čekat. Dobře jim tak.

Druhá zpráva je už provařená – zemřel Kaplický, pražský magistrát si oddychl, flusanec zřejmě stát nebude. RIP. Jak pravil Jandák – nelze dohrát Hamleta bez Hamleta. Kam všude se ten Cimrman nedostane…

450 v držce

Byl jsem u své sympatické zubařky. Ta ženská je tvrdá jako hrot vrtačky. Žaves, vyvrtala mi plombu, udělala novou. Bez velkých keců, za 450 Kč. Děkuji. Ani to nebolelo, a to nemyslím přeneseně, ale skutečně.

Živě.cz

Minulý týden mi Kuba Čížek, kterému dodávám za redakci LinuxEXPRESu články (hlavně novinky Jirky Eischmanna) nabídl, abych přišel pokecat do jejich video blogu Týden Živě. To je video, které se natočí, v podstatě na jeden zátah, a hodí se lidovým vrstvám. To se nasmějete, lidové vrstvy. Tedy, spíš pohádáte. Obvykle se vytvoří několik zcela odlišných názorů:

  • trapný je Čížek, protože čumí do stolu
  • neschopný je Sedlák, protože se neumí ptát
  • debil je Ott, protože kecá blbosti
  • trapní jsou oba redaktoři
  • chudácí jsou všichni tři
  • šéfredaktor, vedoucí oddělení, ředitel a recepční taky nestojí za nic, protože to video je prostě trapné, otázky jsou trapné, host je trapný a redaktoři taky

Nevěděl jsem, jaký názor si na „kluky“ udělat. Nasrali mě zhruba před rokem, kdy změnili pasáž v jednom mém článku tak, že jsem nevypadal příliš v obraze (slušně řečeno). Naše cílová skupina, čtenáři našich textů, jsou citliví na korektnost a pravdivost, možná přecitlivělí. Jsem na to zvyklý a zohledňuji to. Redakce Živě „živí“ o několik řádů více čtenářů, takže tak citlivá není. Chápu to.

Rozumím jejich argumentům a interpretaci a ani jeden z nich mi nepřipadal jako demagog nebo korupčník (častá kritika je, že „je platí Microsoft“). Potvrdilo se mi, že i tyto lidi je nutné stále informovat, protože v redakci jsem mluvil s více lidmi, někteří možná neměli aktuální informace (ačkoliv si to nepřipouštěli). Návštěva v Živě pro mě měla hlavně symbolický význam – kromě těch videí… Byl jsem na obědě s ivošem. 🙂

Koupelna a ohřev vody

Z jiného soudku – jak doma ohříváte vodu do koupelny? Průtokový ohřívač (plynový, elektrický), bojler, dálkové teplo nebo nějaký jiný zpúsob? Je lepší bojler, nebo průtokáč, i když třeba bude muset být dvakrát – pro sprchu a dřez? Co je dlouhodobě levnější? Jaké jsou náklady? Díky za názory.

4 komentáře u „Ottovinky – ve znamení médií“

  1. Já mám plynový kotel, který nejde když a) není plyn, b) nejde elektrika. Jsem v prdeli v obou případech.

    Kolega má bojler se spirálou a k tomu ohřev přes aparát na střeše. Přišel ho cca na 90 tisíc, minulý týden mu „Bursík“ (jak on říká) poslal nazpět 40 tisíc. Vypočetl ROI na 10 let.

  2. Vlasto na (elektrický) průtokový ohřívač rychle zapomeň. Na umývání ruk v umyvadle to je dobrý, ale ve vaně se tím ženská prostě „neuspokojí“. Co se týče ceny, tak za kvalitní průtokáč dáš víc než za kvalitní 100l bojler.

  3. Já jsem to ani nechtěl pro uspokojování, ale zejména pro ohřívání vody… 🙂

    Karma je v tomto bytě od jeho vzniku, takže s ní žiju cca osm let a zvykl jsem si. Přítelkyně možná taky, ale máš pravdu, že ji „nemá ráda“ (citát). Pořád ale nemám objektivní srovnání a nevím, kde ho sehnat… 🙂

Komentáře nejsou povoleny.