Výlov rybníka v Hlučíně

Dostal jsem mailem šokující materiál, který mi naprosto vyrazil dech. Něco takového jsem ještě neviděl!
(Jak je vidět, bulvární texty fungují, čtete dále…;-)) Poslala mi to sestra s titulkem „Výlov v Hlučíně“. Fotky jsou to zajímavé, vlastně celá událost je zajímavá. Ale ne překvapující – Hlučín (Hultschin) a celé Hlučínsko má zajímavou historii, o které má ponětí málokdo (taky jsem neměl a kdyby mě vítr nezavál na sever, nikdy bych se to asi nedozvěděl). Oblast nedaleko Opavy, tzv. Prajzka, je historicky německá oblast, která byla „násilím“ přiřazena k Československu v roce 1920 (na základě Versaillské smlouvy měnící poměry poválečné Evropy). V roce 1938 bylo Hlučínsko vráceno velkoříši a v roce 1939 osvobozeno od tyranské československé diktatury. Muži s počátkem války nastoupili do wehrmachtu, aby bojovali na východní či západní frontě, tedy proti Rudé armádě, Čechoslovákům, Britům, Američanům. Dodnes je to trauma mnoha rodin, i když přeživší brali a berou důchod ze SRN a spousta lidí jim ho závidí (za komančů to muselo být mnohem horší). No není to prdel. (Česká televize o tom natočila nějaké dokumenty a rozhovory, snad je neprošvihnu.)

Proč to píšu. Na těch fotkách z výlovu je – jak už jste asi pochopili – německý tank v plné parádě. Tipuju podle fotek tu nejjednodušší situaci (nic o tom nevím): při ústupu ho, ať už záměrně nebo náhodou německé jednotky potopily. Je to blbost, ale proč jinak potápět tank? Věřím, že fandy vojenské historie to moc potěšilo, protože tank je na první pohled velmi zachovalý. To jsou dějiny..

11 komentářů u „Výlov rybníka v Hlučíně“

  1. Mám takový dojem že to není z Hlučína ale odněkud z Estonska. Jinak je to T34 – původně ruský tank, zřejmě ukořistěný němci.

  2. – „Hele pepo, na mě nemáš, já chytil tááááákovéhlo sumce!“
    – „Ale prosimtě, to JÁ chytil táááákovýhle německý tank!“

    Btw, půjde do muzea?

  3. Teda Vlasto. To sis ani neověřil fakta? 😉 Tohle je ruský tank jak poleno (patrně ukořistěný Němci)… nejsem zrova odborník na vojenskou techniku, ale podle fotek by se mělo jednat o ruský tank (jak píše Honza). Konkrétně by to měl být legendární T-34/76 vzor. 1940 nebo 1941 (podle tvaru věže). Jinak hezké fotky. Zdar, Michal

  4. Tak to je mazec. Jinak můj praděda byl jako německý voják v africkém zajetí. Škoda, že zemřel když mi byly 3 roky. A v televizi už kdysi něco běželo – byl tam někdo z Bolatic i od nás z Kobeřic.

  5. Hezky, aspoň se prajzáci zabavili, hezký tank …
    Jojo, tak co, císaráci, máte taky tank ? Bo my tu jo 🙂

  6. Jedna pojízdná T-34 je v muzeu u Rokycan (a mají tam toho mnohem, mnohem víc).

  7. Je to sice ruská t-34, ale má jako většina německých ukořitěných a Němci používaných tanků přivařenou německou standartní velitelskou věžičku. Moc se mi těm fotkám přesto nechce věřit. Pokud se většinou něco takového vatáhne z vody, tak je to většinou dost poškozeno korozí – jen si zkuste podobné případy najít třeba na goolgu. Tady je nátěr i imatrikulace dost zachovalá, samozřejmě zaleží na mnoha faktorech – kyselost vody, teplota vody, obalení bahnem atd. Poslední argument zpochybňuje spíše místo nálezu – gogle při zadání „potopený tank Hlučín“ našel jen blogy se zajímavostmi atd., ale žádný odkaz na klasická media nebo reginální stránky – žádná televize, stránky obce, místní noviny atd…

Komentáře nejsou povoleny.