Chci vyšší kvalitu cestování vlakem – podporuji aktivitu Student Agency

Rozhodl jsem se umístit na blog banner Student Agency, abych tím symbolicky podpořil aktivitu Radima Jančury, který chce ovlivnit železniční dopravu v republice, a stát mu v tom brání. Nelíbí se mi, že hejtmani podepsali s Českými drahami dlouhodobé smlouvy na cca 150 miliard a nedokázali to vysvětlit veřejnosti – resp. se o to ani nesnažili.

Považuji to za nabubřelé a arogantní, protože 90 % z nich bude za oněch 15 let kdovíkde, ale důsledky jejich rozhodnutí poneseme všichni. Požaduji, aby na železnici mohly podnikat soukromé firmy, ne jen polostátní neprůhledné a nekontrolovatelné kolosy typu České dráhy nebo ČD Cargo. Zákon tuto možnost umožňuje, praktickému naplnění brání politici, a to bez uspokojivého vysvětlení.

Co si o tom myslíte vy? Věříte hejtmanům a ČD, že to levněji nejde a že bude líp? ČD za těžké miliony rekonstruují vagóny staré dvacet a více let. V odkazované tiskovce si všimněte spojení jako „se předpokládá“, „ČD chtějí“, „chceme připravit“, „předpokládáme“ a pod. Nevěřím jim ani slovo. Před pár dny, kdy začínala sněhová kalamita, jsem jel vlakem z Olomouce do Opavy. Zvukový systém jen chrčel, ale to průvodčí zřejmě vůbec nevěděl. Naštěstí aspoň něco procedil mezi zuby, když probíhal kolem.

Mám toho tak akorát (i když to nejhorší už jsem projezdil). Proto jsem rád, že se tomu někdo vzepřel.

13 komentářů u „Chci vyšší kvalitu cestování vlakem – podporuji aktivitu Student Agency“

  1. Dnešní zkušenost bohužel nemá smysl psát nika jinam než na blog, milý deníčku. Všichni se vymlouvají na kalamitu, ačkoliv jde o jiné věci – zaměstnanci jsou ve špatném případě neschopní komunikace, v horším případě arogantní. Univerzální odpověď je „Já za to nemůžu“.

    Jel jsem do Ostravy, 9:43 sedím ve vlaku, rychlík. Na peróně, kde funguje rozhlas, jsme stáli bez jakékoliv informace 20 minut. Poté jsme se rozjeli, ale zastavili jsme v Komárově, kde rychlíky nestaví. Pak přišla průvodčí, zeptal jsem se, proč jedeme pozdě (a koulel jsem výhrůžně očima). Začala blekotat, vůbec tu odpověď neměla nachystanou, že by sama řekla „promiňte, to a to“, ji viditelně ani nenapadlo. Uvedla jakési zmatené důvody, proto prý jedeme jako osobák a budeme stavět všude (!!!). Pro neznalé – z rychlé dvacetiminutové spojky se stala otravná 40minutová couračka. Autobus dál mi samozřejmě ujel a na schůzku jsem přijel pozdě.

    Zpátky podobné. Už před odjezdem dostaly vagóny oficiálně zpoždění 5 minut, teprve pak přijela lokomotiva a stáli jsme dalších 10 minut. Rozjeli jsme se do Děhylova (kus za Ostravu), kde jsme bez jakékoliv informace stáli asi 25 minut, předjel nás vlak, který jel do Opavy načas a samozřejmě jsme čekali na protisměr. Průvodčí „nic nevěděl, proto nemohl nic říct“. Čuměl jak vyoraná myš. Kdyby ti hajzli aspoň v Ostravě řekli „Jeďte pozdějším vlakem, pustíme ho dřív, budete v Opě rychleji než ti kodrcákem“. Ne, nechají narvaný vlak stát v poli. Prostě ku*vy, ku*vy, ku*vy. Omlouvám se, strašlivě jsem se nasral…

  2. ČD jsou katastrofické, ale Jančura o vlacích jen mluví (a moc rád)

  3. Je mi líto, ale:
    1) kdo zajistí všechny ty couráky, hytláky, noční spoje, … z Horní Dolní do Dolní Horní, když si to ČD nebude dotovat z rychlých meziměstksých spojů? Pan Jančura ne.
    2) V zimě se – bohužel – musí počítat s nejhorším, tedy se spožděními, atd. Kolegyně jezdí z Kralup do Prahy každý den a rychlík má – teď v zimě – zpoždění 20 minut.

  4. Já jsem přece (a myslím, že ani Jančura) neřekl nic o tom, že by čistě teoreticky měly ze světa zmizet České dráhy. Jančura chce – a já s tím naprosto souhlasím – aby mohl na železnici normálně podnikat a vydělávat peníze. To znamená, že stát by měl dotovat takovou dopravu, kterou nelze provozovat na komerční bázi. Ale dálková doprava (nebo další kategorie vlaků) je činnost, v níž se dá naprosto normálně podnikat. A to si přeju.

    A k té zimě.. je ČD nevyčítám zimu, nejsem mimo. Já vyčítám naprostou absenci komunikace a nějaké profesionality. Je mi jasné, že to nastalo bez viny ČD. Ale vina ČD je v tom, že její zaměstnanci nedokáží s cestujícími komunikovat, ani se o to často nesnaží, protože to neumí. A to je jednoznačně vina ČD.

    Nechci uvádět Jančuru jako extra vzor, taky měl ve firmě spoustu problémů a nehod. Ale pokud vím, vždy je možnost si na jeho zaměstnance stěžovat (nebo i na celou firmu). V případě ČD nemáte šanci, nikdo vás neposlouchá. Zkuste někomu vytýkat, že vám další spoj, protože vás nedovezli ani trochu na čas. Řeknou vám, že už za hodinu jede další a že ona/on za to nemůže a že nemá informace. Dokonce jsem dozvěděl, že informace na displeji v Ostravě Svinově se zobrazují z Prahy… Tohle se v soukromě firmě neděje a pokud ano, člověk se může bránit. V a s ČD to nejde.

  5. Tady je máte:

    Žaluda si dělá z lidí legraci. Kolabující železnici prý sníh nezavál
    15. ledna 2010 9:51
    PRAHA – Tisíce cestujících si v uplynulých dnech užily s vlaky své. Kvůli sněhové kalamitě byly zrušené nebo omezené spoje, ohromná zpoždění a zastavování v půli cesty na denním pořádku. Generální ředitel Českých drah Petr Žaluda však na potíže cestujících nahlíží s velikým nadhledem.

    „Díky obrovskému nasazení našich zaměstnanců a kolegů ze Správy železniční dopravní cesty nedošlo nikde k vážnému přerušení provozu. Na několika málo místech se krátce uzavřelo minimum úseků tratí,“ projevil neotřelé vnímání reality šéf železniční dopravy.

    Žaludovo prohlášení se objevilo na celostránkovém inzerátu ve včerejších Hospodářských novinách. Cena za takovou reklamu se pohybuje v řádu desetitisíců až statisíců korun.

    Lidovky.cz

  6. Včera jsem narazil na server, který vám umožní cestovat vlakem levněji . Nejdřív jsem to nechápal, ale vtip je v tom, že si navolíte kdy chcete kam jet a ostatní se k vám můžou přidat. Využijete tím skupinovou slevu a když jsem koukal na stránky drah, tak se to docela vyplatí. Kdo má zájem, tak ta stránka je http://www.jizda.eu.

Komentáře nejsou povoleny.