Jako VoIP operátora jsem si vybral Fayn – a víte proč?

Publikoval jsem tady takový menší průzkum (průzkum, první kolo výběru), který se týkal volání přes internet, tedy tzv. VoIP. Na trhu existuje množství firem, já jsem vybral několik a srovnal jejich nabídku, ceny a další parametry. A nejsem zdaleka sám, kdo nad těmito věcmi přemýšlí, jak se ukázalo v komentářích – díky za ně.

AKTUALIZACE 18.6.2010. Udělal jsem to nepříliš dobře – zaniklo tady, že jsem před tímto článkem dělal srovnání několika operátorů včetně grafů. Nevybíral jsem podle webu, toto je závěrečný článek, čtete i ty předchozí: průzkum trhu, první kolo výběru.

Nakonec jsem se rozhodl pro operátora Fayn, kterého, jak jsem se dozvěděl nedávno, vlastní Jiří Hlavenka, člověk, který vybudoval např. Computer Press. To ale při mém rozhodování roli nehrálo. Rozhodly věci, které jakožto webdeveloper prosazuje třeba PetrA (samozřejmě ne jako jediný). Já s ním souhlasím, protože se jen potvrzují:

  • lidé web nečtou, ale skenují
  • na první pohled musí najít, co hledají, jinak navždy mizí
  • ovládání musí být jednoduché, nekomplikované
  • něco musí zaujmout

Na webu mě – spíš negativně – zaujaly fotky holek, všechny z fotobanky. To je sice normální, ale tady je jich nějak moc. Na druhou stranu, když jsme před časem, ještě jsem byl v QCM, dělali portál pro Marwel, nafotili jsme sami sebe. Dodneška se mi to líbí a myslím, že je to dobře udělané.

Na titulce jsem tedy hledal jen ceny za volání, tarify. Je to hned první odkaz, super. A na zobrazené stránce jsou ihned vidět ceny, to je naprosto skvělé, nic víc jsem nehledal, získal jsem to na jeden klik během deseti sekund.

Perlička – někdo přemýšlel, což je ještě lepší. Tlačítkem si můžete ceny přepínat na hodnoty s DPH a bez DPH. To je v podstatě blbost, ale docela důležitá a hlavně to zaujme! (Pak že je JavaScript zlo…)

Hledal jsem ještě telefony, nabídka je velká, ale nakonec jsem se rozhodl, že to vyřeším softwarem a telefon koupím později. Navíc pracuji doma a mám pracovní telefon, do které jsem jen přidal tento účet. Luxus. Objednávka byla vyřízena rychle, poslal jsem 200 Kč na jejich účet (to chvíli trvalo) a mohl jsem volat. Ceny jsou příjemně nízké, i když první hovor byl v desítkách korun.

Trochu mi jen vadí zabezpečení přístupu do webového rozhraní – login i heslo se generovalo, nemohl jsem si ho nastavit, a zadávací políčka jsou z kategorie „nepamatovat“. Údaje musím pokaždé zadávat, protože prohlížeč je neuloží – podobně to třeba je u vstupu do bankingu, což chápu, tady jde ale jen o výpisy. To třeba OpavaNet vůbec neřeší, jejich řešení je hodně svérazné.. na druhou stranu je tam vždy jen faktura.

Zkrátka: Mám docela radost, že jsem vybral dobře. Díky všem za komentáře u článků a odkazuji na Radju, který to řešil taky – a původně zvolil Skype.

27 komentářů u „Jako VoIP operátora jsem si vybral Fayn – a víte proč?“

  1. Chápu to správně, žes VoIP operátora vybral vlastně podle vzhledu webu (na který se blbě přihlašuje)?

  2. No ehm. Kdybych si měl vybírat, beru tu holku 😉

    Jak víš, že je z fotobanky? Agentura, která ten web dělala, ji mohla klidně nafotit. Leckdy to přijde levněji, než některé fotky z databáze. Ale je fakt, že hlavně u vyšších rozlišení.

    Ad ovládací panel – je vidět, že se VOIP operátoři v podstatě v ničem neliší – jen v péči o zákazníka (to už jsem psal). Já mám úplně stejný rozhraní, jen jinak graficky udělané.

    Já bych nehodnotil předčasně. Jestli je Fayn dobrý nebo špatný se určitě neukáže z jejich webových stránek, ale až ti poprvé bude telefon při hovoru blnout (a asi se tak stane – VOIP se nedá kvalitou služby s měděným drátem až do bytu srovnávat). A ty tam budeš volat a řešit to.

    Jsem moc zvědavý a doufám, že se o zkušenosti podělíš i nadále. Já uvažuji o přechodu zpět na ADSL (po asi 5 letech), a také o změně VOIP operátora (protože ten stávající mám od WiFi providera). Třeba budu mít taky Fayn 🙂

  3. @Robert Doplnil jsem odkazy na předchozí články, na které jsem zapomněl.
    Je to samozřejmě postavené na předchozích zjištěních – vybral jsem tři firmy, které na tom jsou v podstatě stejně. Pak jsem porovnával další faktory, mezi jinými to, jak rychle najdu hledané informace. Včera to byly ceny hovorného, zítra budu hledat ceny hovorného na Slovensko, za týden telefon nebo cokoliv. Fayn mě v tomto ohledu přesvědčil. Takže web pro mě hraje velkou roli. Že bude mít blbé přihlašování do zákaznické sekce, se nedalo vědět předem. 🙂

    @lzap Fotobanku jsem si tipl, mají takové výrazy – ale je to jedno.

    <meta name="generator" content="PSPad editor, www.pspad.com">
         <title>VoIP, Volání přes Internet, levné volání - Fayn.cz</title>
    
          <meta name="Author" content="Fayn.cz">
    

    Co se týče hodnocení – zatím mám pocit, že jsem si vybral dobře, to samozřejmě může být v budoucnu jinak. Jen mám dobrý pocit z výběru.

  4. Vlasto gratuluju a díky. Jeden kolega zrovna nadával na 802, že přidali ten dvacetikorunový povinný paušál a že hledá nějakou konkurenci, takže mu zkusím poradit tohle.

    @lzap Já mám měděný drát s internetem zavedený až do bytu a VoIP mi šlape krásně :-).

  5. Dámy a pánové,
    není všechno zlato co se třpytí. Své rozhodnutí pro Fayn jsem popsal v příspěvku k minulému článku z 11.2.2010 „Jak si vybrat VoiP…“ a nyní usilovně přemýšlím, jak vycouvat – jak se říká – beze tráty kytičky. Nejsem volací typ a domníval jsem se, že to vyřeším typem Fayn Cool Faktura, kdy bych platil pouze to, co opravdu provolám bez dalších omezení. Omyl !! Když jsem dostal návrh smlouvy, nalezl jsem tam položku „Minimální měsíční plnění….100Kč“. Byl jsem upozorněn, že manipulace s fakturováním něco stojí a že fakturování symbolických částek – třeba i nulových – v periodě 1měsíc (čl. 11.3.2 obch.podm.) by bylo absurdní. Jistě, ale o stokorunové ochraně proti zmíněné absurditě se v OP nikde nedočtete. Prý tam nemůže být všechno, od toho jsou smlouvy. Zatím jsem smlouvu nepodepsal a protože „visím“ na typu Kredit (zatím v nulové hodnotě t.zn. mohu jen hovory příjímat), musím se do 1měsíce od přidělení tel. čísla rozhodnout buď zaplatit kredit 200Kč (další minimálně jednou za 6měsíců ve stejné výši – čl.11.1.4 OP), nebo dělat mrtvého brouka a hledat jinou alternativu. Objektivně vzato, 400Kč ročně za telefon s možností volání levnými tarify není zase tak špatné, ale co když to bude jinde levnější? Pokud mne něco zaujme, rozhodně si pozorně přečtu obchodní podmínky i když to není žádná zajímavá beletrie. Hezký den přeju.

  6. Každý máme jiné požadavky, já jsem hledal levné telefonování, takže 200 Kč je balada – oproti fakturám placeným za v podstatě nepoužívanou pevnou linku. Takže klidně provolám 300 měsíčně, protože hovor na Slovensko mě stál za 19 minut asi třináct korun… A nemusím platit ještě cosi za pevnou a její pronájem. A to se mi líbí. 😉

  7. No jenom aby to tak bylo. Taky jsem si říkal, jak budu volat. A kde nic tu nic. Vždycky když už má propadnout kredit, tak si Broňa zavolá kamarádce – pochopitelně že na mobil za 20kč/min (nebo kolik za to chtějí). 😉

    No jsem si jist že budeš volat víc…

  8. Tak jsem se rozhodl. Ve svém průzkumu mne zajímaly podmínky pro dobíjení kreditu a jeho platnost v čase a v neposlední řadě i tarifikace. Například tarifikace 60+60 se vám při častých a krátkých volání dost prodraží. Právě Fayn jako jediný má tarifikaci pouze 60+60. Vybral jsem si Ceteris a Mikrotech. Kromě minimálních omezení má Ceteris v tarifu „dlouhán“ nejnižší cenu volání na pevnou síť a Mikrotech zase nejlevnější volání na mobily a do USA a Kanady. Poněvadž vlastním gigaset A580IP (můžete mít až 6 různých operátorů), kde jednoduše nastavíte operátora s nejlevnějším voláním na konkrétní sítě, mohu dokonce využít i volných minut pevné linky „O2 volání 300“ do konce výpovědní doby. Stačí v adresáři vybrat jméno volaného a telefon se postará sám o optimální spojení. Opravdu to funguje. Čas ukáže, jestli jsem zvolil dobře.

  9. Nebudu jen chválit. Ceteris i Mikrotech mají grafiku pro registraci a náhled do osobního účtu snad z doby krále „Klacka“ (to grafika Faynu je extratřída). Nenechte se však prvním dojmem odradit a když to vše překousnete, zjistíte velmi rychle pohyb financí na vašem účtu (kreditu) včetně výpisu všech volání.

  10. Zdar chlapi, neodsuzujte mi mou 802.cz – provozuji ji na 8 aparátech ve firmě a v rámci rodiny – celkem na 5 různých místech. Mohu tedy srovnávat a potvrdit, že výpadky jsem snad ani nezaznamenal, ale někdo může jako výpadek vnímat problémy způsobené jeho nestabilní či přechodně pomalou internetovou linkou – záleží i na tom jaké kodeky zvolíte. Ze zkušenosti mohu potvrdit, že důležitým parametrem srovnání není jen cena za min, ale také způsob tarifikace. U 802 se používá 30+1 (resp 20+1 u pevných linek) a to se sakra projeví. Dříve měli dokonce 1+1 – to nemělo chybu – nechtěné zavolání do hlasovky za 4 haléře a pod. Dobrý přehled VOIP operátorů vychází pravidelně v chipu. Administrační rozhraní u 802 je také OK. Na ceník se na stránkách dostanete na 3 kliknutí, neboť pod značkou 802 je nabízeno více služeb než jen voip. CEníky jsou na adrese https://www.802.cz/cenik-volani/ a mimo jiné vám po zadání jakéhokoliv čísla v mezinárodním formátu sdělí cenu hovoru a co je to za síť. Z dlouhodobého hlediska doporučuji přenosný voip aparát a nebo přenosný telefon a bránu. U PC sedíme celý den a tak i z hlediska zdravotního je vhodnější abychom 19 minutový hovor vyřídili natažení na kanapi a nebo třeba ve stoje – já preferuji houpací síť na zahradě – můj panasonic má supr dosah. Podotýkám, že VOIP provozuji v této formě od roku 2005.

  11. Jeste male doplneni – dneska jsem se tim totiz zabyval dele nez 5 minut.

    Fayn ma jednu nevyhodu – uctuje se po minutach. Vysledne hovory jsou tedy drazsi.

    Druha vec mi asi bude taky vadit – nenasel jsem nikde info o tom, zda lze pomoci nejakeho jejich portalu posilat SMS. Muj stavajici VOIP to dovoluje. Za dobre ceny.

  12. Fayn byl prvni cesky VoIP operator, mnoho veci tam resil Robert Vojta, ktereho jiste znas. Meli velice pekny VoIP telefon vlastni vyroby, ale jen s podporou H323. Cenove byli nekde v polovine pevne linky vcetne neprovolatelneho pausalu, coz dlouho drzeli a malem je to polozilo.

    Koukal jsem, ze v prehledu se neobjevil xphone, u tech je vyhoda, ze se s nimi da ledacos dohodnout, protoze nejsou tak velci jako 802 a tak jim zalezi na kazdem zakaznikovi. 802 je zase celkem jistota, maji tak velkou masu uzivatelu, ze ledacos preziji.

    Jinak konkurence se ma sice podporovat, ale u provolavky okolo 60 minut za mesic nema smysl resit 10 hal. za minutu. Ten Fayn bude pocitam OK.

  13. @lzap: Já první argument chápu, ale pro mě není důležitý. Holt má každý jiné požadavky, já jsem chtěl zrušit pevnou linku a přestat platit zbytečných 450 Kč měsíčně. S Faynem jsem od od konce února do konce dubna provolal 250 korun, a to je to, co mi vyhovuje. Smsky nemám rád, nemám je záměrně ani v plnění mobilního programu, prostě je nerad píšu. Takže tohle jsem nezohledňoval.

    @dan: Robert dělal i tam? Známe se, ale asi těžko bych mohl říct, že znám všechny jeho aktivity.
    Xphone jsem nezařadil, protože jsem ho zřejmě na hledání pomocí několika klíčových slov nenašel, není v tom záměr.
    Nevolám moc, ale chci mít telefon k ruce. Takže jsem opravdu některé věci neřešil a myslím, že výběr byl dobrý – kdyby něco, napíšu na blog… 😉

  14. Dovolte mi, abych se zasmál. Fayn účtuje jako snad už nikdo za každou započatou minutu, ještě to tedy zhoršili. Přitom než jsem tuhle základní informaci našel u nich, trvalo to. Tak jaképak pěkné stránky, když se zcela základní věc nedá najít.
    Ve svém věku nebudu čekat, až se někdo uráčí mne informovat.
    Odorik účtuje po vteřinách.

  15. A čemu přesně se smějete? Že máte jiné požadavky než já? Je na tom něco divného? Kdybyste to napsal bez té nabubřelé ironie, byla by to fajn zkušenost a zajímavý názor.

  16. Chtěl jsem se zeptat, zda umí Fayn i video hovory? Případně jiný VoIP operátor. Přímo Ekiga.net podporuje video, ale zas nemá česká čísla.

  17. Nevím o tom – stále je to „jen“ telefonní operátor a služby nabízí na nevyhovujícím hardwaru (čti „telefonech“). Ale třeba se to změní, taky mě to napadlo.

  18. Na Fayn si dávejte pozor- podle zkušenosti, kterou jsem s nimi udělal a která stála 170.000,- Kč se chovají velmi podezřele.Byl jsem u nich přes 4 roky, vždy na kreditu, který se postupně zdražoval, takže heslo o úsporách je iluzorní. Na začátku roku 2009 jsem přešel po řadě „přemlouvacích“ e-mailů (mimochodem chodí dodnes, i když jsem jim několikrát důrazně napsal, že si to nepřeju) na fakturační systém a začaly se dít věci. Do měsíce se někomu podařilo prolomit do komunikace na trase mezi kanceláří a Faynem a v únoru během jednoho dne neznámý útočník provolal na Kubu 170.000,- Kč. Reakce Faynu ? Zaplaťte všechno včetně naší marže.Mám rozhodnutí od ČTÚ, že od nás z firmy se tyto hovory nemohly provést, oni, že podle svých obchodních podmínek tuto částku mohou fakturovat.Výsledek je uvalení exekuce na celou částku, přestože jsem jim už část zaplatil.
    Navíc si dávejte pozor právě na tyto obchodní podmínky, které mají na webu poměrně dobře schované, protože pokud používáte vlastní přístroj, který Vám Fayn neprodal, riskujete minimálně odpojení.
    Jedinou ochranou Vás jako zákazníků Faynu proti podobnému případu, kdy na Váš účet někdo volá, je opět ustanovení obchodních podmínek, které Vám tuto činnost zakazuje.
    Takže pokud jste již zákazníci Faynu, jste v tom až po uši, jen o tom nevíte.Po tom průšvihu jsme jako firma přešli k 802 a nejen že dodržují domluvené podmínky, ale voláme opravdu levně a navíc mají nastavenou skutečnou technickou ochranu pro svoje zákazníky pro případ útoku.Když jsem si přečetl poslední větu, tak prohlašuji, že nejsem zaměstananec ani majitel 802 !

  19. Dovolím si reagovat na příspěvek pana Richtera. V době, kdy došlo k popisovanému problému (02/2009), jsem ve firmě pracoval jako ředitel a problém s panem Richterem řešil. Pro přehlednost zrekapituluji celou kauzu v bodech, protože pan Richter se ve svém příspěvku dopustil řady nepřesnostní a bohužel také lží.

    1. Příčinou problému bylo napadení ústředny pana Richtera neznámým útočníkem. Pan Richter měl totiž špatně zabezpečenou ústřednu. Z CDR (záznamy o hovorech) bylo jednoznačně prokázáno, že k provolávce došlo prostřednictvím řádně přihlášené ústředny značky 2N pana Richtera, v žádném případě nedošlo k nabourání „komunikacena trase mezi kanceláří a Faynem“, jak uvádí ve svém příspěvku. Případ šetřila PČR i Český telekomunikační úřad s jednoznačným závěrem, který potvrdil výše uvedené a nařídil panu Richterovi uhradit škodu, která vznikla v důsledku jeho nedbalosti. Pokud tedy pan Richter tvrdí: „Mám rozhodnutí od ČTÚ, že od nás z firmy se tyto hovory nemohly provést“, je to lež. Máme totiž stejné rozhodnutí, ale v přesně opačném znění.

    2. Na útok jsme pana Richtera sami aktivně upozornili, jakmile jsme kontrolou systémů zjistili enormní provolávku na dané lince (k útoku došlo večer a zjistili jsme jej v časných ranních hodinách následujícího dne). Okamžitě jsme ji zablokovali a kontaktovali pana Richtera. Kdybychom tak neučinili, šla by škoda do milionů.

    3. Osobně jsem panu Richterovi nabízel řadu vstřícných řešení, včetně splátkového kalendáře, a to i přes to, že právo bylo jednoznačně na straně FAYNu. Nejdříve byl za ně vděčný a uznal, že došlo k chybě na jeho straně, ale potom se poradil se svým právníkem, který mu doporučil tvrdit opak. Snažil jsem se panu Richterovi vysvětlit, že se jeho právník mýlí a on tak ve výsledku bude muset zaplatit celou částku najednou, navíc vč. úroků z prodlení a poplatků za správní řízení. Bohužel však nadále trval na doporučení svého právního zástupce.

    4. Celý případ dopadl tak, jak dopadnout musel, tedy ČTU, jakožto nejvyšší věcně příslušná autorita, rozhodl o tom, že pan Richter musí zaplatit. Ten tak bohužel neučinil ani několik měsíců po datu splatnosti, které určil ČTU ve svém rozhodnutí, a to ani po několikerém přátelském upozornění ze strany FAYNu. Po několika měsících a urgencích uhradil pan Richter cca 5 % z dlužné částky. Bohužel tedy nezbylo jiné řešení, než zažádat o exekuci.

    5. Celý případ mě osobně velmi mrzí a chápu jeho lidský rozměr, pan Richter je živnostník, pro kterého není daná suma zanedbatelná. Toto byl také důvod, proč jsme se rozhodli vyjít mu vstříc nad rámec veškerých zákonných povinností. Ve chvíli, kdy pan Richter odmítl jakkoli spolupracovat, však nezbyla jiná volba, než řešit celou věc oficiální cestou.

    ZÁVĚR:
    VoIP je bezpečný způsob komunikace, je ovšem nutné dodržet alespoň elementární bezpečnostní zásady. V daném případě stačilo změnit defaultní heslo na ústředně. Pokud tak neučiníte, můžete se stát obětí trestného činu, stejně jako pan Richter, a to s jakýmkoli operátorem. Dotčený operátor samozřejmě bude chtít provolávku uhradit, protože nemůže nést zodpovědnost za nedbalost svých klientů. Pan Richter toto komentuje slovy: „…se chovají velmi podezřele“. Operátorovi vznikl náklad, který musí uhradit ten, kdo jej způsobil. To není podezřelé, nýbrž zcela legitimní.

    Vlastimile, toto je také odpověď na to, proč FAYN generuje alfanumerické přihlašovací údaje a neumožňuje v prohlížeči jejich zapamatování. Bráníme své klienty proti napadení. Změnit si můžete pouze heslo, login nikoliv, aby alespoň ten zůstal silný. Je těžké uvěřit, jak triviální hesla většina lidí používá (0000, 1234, apod.). Výsledkem naší snahy je fakt, že pokud v minulosti došlo k napadení zákaznického účtu, pak to bylo VŽDY na straně klienta, který tvoří nejslabší článek celého řetězu.

    Věřím, že se mi podařilo celou záležitost osvětlit. Přestože už ve FAYNu nepracuji a mohlo by mi to být tudíž jedno, nemám rád lži a pomluvy.

    Osobně využívám služeb FAYN, protože jsou naprosto spolehlivé a bezpečné. Využívám k tomu už několik let bezdrátový telefon Siemens C470 IP, který skýtá vynikající poměr cena/výkon. Kvalita hovoru je v povnání s „klasickou pevnou“ nesrovnatelně vyšší, o mobilních sítích ani nemluvím.

    Vít Janiš

  20. Díky za vyjádření, jsem rád, že se zde diskutuje, s dovolením budu jen přihlížet. 🙂

    K tomu heslu – rozumím tomu, proč to tak je, ale ty kódy jsou příšerné. 🙂 Je otázka, jestli si to uživatelé spíše nenalepí na monitor nebo nemají „na ploše“. Na druhou stranu je jasné, že takové heslo je poměrně silné. Trochu mě zklamala ta aplikace, do které se člověk přihlásí – nejsou v ní např. vidět částky, které mi byly připsány jako bonus… Ale to jen tak na okraj…

    Díky za reakce.

  21. V současné době se poohlížím po VOIP operátorovi, díky za zkušenosti.
    Chci se zeptat, jak je to s účtováním hovorů. Kredit je strháván „online“ nebo až po ukončení hovoru dojde k odečtení konečné částky? Jde o to, jestli se můžu při kreditovém systému dostat do mínusu.
    A má někdo zkušenost s IPVOX.cz? Díky za reakce.

  22. Ustredna operatora u pre-paidu hovory hlida a po minute volani v minusu hovor utne. Takze k zadnym zasadnim skodam by u pre-paid uctu v pripade utoku dojit nemelo

  23. chtěl jsem se zeptat jak je učtovani přehled na webu učtu atd a že bych jsi vzal ten fayn za 179měs jake je učtovani jako obyčejny člověk a co to pro mě obnaši děkuji za viřizení

  24. Na stránky a komentář jsem se dostal při hledání zkušeností uživatelů s virtuálním operátorem FAYN. Neubráním se i s několikaletým zpožděním reakci na příspěvek p. Víta Janiše ze 16. Prosinec 2010 | 22:51, kdy napsal:

    „Je těžké uvěřit, jak triviální hesla většina lidí používá (0000, 1234, apod.).“

    To vypadá, jako by u FAYN ukládaly nastavená hesla svých klientů v nezašifrované nebo dešifrovatelné podobě? Od kdy se nepoužívá jednocestná hash se solí? Těžko se v takovém případě bránit emocím…
    Už jen toto osobně vnímám jako velmi silné bezpečnostní riziko. Upřímně, trochu mě ta věta vyděsila… Uvažoval jsem o FAYN pro přítelkyni a potenciálně i pro sebe, případně pro svou firmu, ale po téhlě větě a stále minutové tarifikaci si tím již tak jistý nejsem… :-

Komentáře nejsou povoleny.