Časopis Týden 26/2010 zmiňuje kauzu tiskovky MFČR

Ve vydání časopisu Týden 26/2010 byl na straně 78 vydán článek s názvem Státní propagace: Ministerstvo financí pomáhá byznysu soukromých skupin. Jeho autorem je Jiří Zatloukal, který mi v minulém a předminulém týdnu volal, aby zjistil, co se skrývá za naším protestem, resp. co se skrývá za předmětem onoho protestu – za tiskovkou, kterou připravilo ministerstvo financí a organizace BSA.

Připomeňme si, o co šlo: MFČR vydalo tiskovou zprávu, kde bylo napsané, že firmy, které zakoupí hardware bez softwaru, budou podezřelé ze softwarového pirátství a budou podrobeny zvýšené kontrole ze strany finančních úřadů, které budou kontrolovat legalitu softwaru. Tiskovou zprávu pro ministerstvo financí připravil Jan Hlaváč, který pracuje pro lobbistickou organizaci BSA. Článek na Liberix.cz: Ministerstvo financí straší firmy používající open source software.

Nelíbilo se nám hodně věcí a mnohé byly ze zprávy potichu upraveny, takže se ministerstvo mohlo tvářit jako beránek a dělat z nás hysterky. Jenže tisková zpráva s titulkem Ministerstvo financí kriminalizuje uživatele open source a Linuxu, kterou jsem rozeslal po všech čertech a ďáblech, kupodivu zabrala. Dostali jsme se do Z1, Rádia Beat a pak tedy také do Týdne. Dosavadní informace jsem shrnul do jednoho článku. Pokusím se nyní sesumírovat další události, které ještě nejsou veřejně známé, dá se ovšem říct, že nejsou bez zajímavosti.

Medializace se docela povedla

Ihned poté, co ministerstvo tiskovku změnilo a vody se uklidnily, jsem Ing. Haasovi, mluvčímu ministerstva, poslal mail s výzvou ke spolupráci a k tomu, aby vydal tiskovku také s Liberixem. Kupodivu neodmítl, takže jsme ve čtyřech lidech (Robert za Abíčko, Ivan, Tomáš Hanusek a já) připravili tiskovou zprávu a tu jsme poslali panu Haasovi. Mezitím vrcholila předvolební kampaň, naše politické články (na Abíčku také), takže situace byla trochu nestandardní. Robertovi napsal pan Hlaváč několik rozhořčených mailů.

Pan Haas si nechal vysvětlit, kdo jsme, koho zastupujeme (v náš neprospěch hraje to, že nejsme asociace výrobců, nýbrž jen běžná organizace – ministerstvo obvykle vydává tiskovky jen asociacím) a slíbil, že zjistí, co se dá dělat. Mezitím skončily volby a náměstka Fuksu zvolili poslancem, takže zřejmě přestal pracovat, protože ing. Haas hledal „někoho, kdo se toho ujme“. Našel ředitele daňové správy a jednoho ředitele odboru, kteří ale podle všeho chtěli řešit „pouze“ daňové otázky. Tiskovka sice zapadla, ale nešť.

Byla dohodnuta schůzka, den předtím pozdě odpoledne volal pan Haas a omluvil se, že schůzku ruší, protože ministr Janota svolal na příští den velkou poradu. Ta skutečně proběhla, výstupem byly další požadavky na šetření, 159. Janotův balíček, najdete v médiích. Pak zavolal pan Zatloukal z Týdne.

Týden

Ptal se o co jde, byl docela v obraze, rozhodně jsem mu nemusel vysvětlovat, proč se nám to nelíbilo. Znal původní verzi tiskovky a celkově se k celé aktivitě stavěl vstřícně. V okamžiku, kdy jsem nastínil, co vím o BSA, zbystřil, protože tuhle organizaci zřejmě neznal a netušil, co je zač. Povykládal jsem, co vím a rozhovor jsme ukončili. Ozval se pak ještě příští týden, aby si ujasnil nějaké detaily, než pošle otázky panu Hlaváčovi. Odvětil jsem, že pan Hlaváč posílá všem standardní odpovědi, že o kauze Digisys a Mironet nic neví a že s nimi dnešní BSA nemá nic společného.

Dnes tedy vyšel Týden, kde jsou přesně tyto odpovědi. Celá naše akce se proměnila do sloupce textu (to je sice málo, ale aspoň něco) o tom, že ministerstvo se spolčuje s pofidérními organizacemi. Dobře napsáno, protože tohle je přesně to korupční prostředí, které vede k tomu, že se státní prostředky utrácejí za nesmyslné technologie a ignorují se volně dostupné nástroje, které by požadované činnosti obvykle splnily.

Příjemně mě překvapilo, že si pan Zatloukal našel cestu ke Svaťovi Vítovi, který samozřejmě dokáže odpovědět fundovaněji než já, protože se v (nadnárodním) prostředí IT pohybuje. Jasně je tam také napsáno, že jsem z Liberixu a podporujeme svobodný software. Jediný citát je moje kritika smlouvy s Microsoftem, kterou podepsal Ivan Langer v roce 2008 a odmítl sdělit výši plnění. Pan Zatloukal zmiňuje desítky miliard, já jsem mu říkal 6-8 s tím, že si to má ověřit, protože to nevím. Reálně to dnes odhadujeme na 1,5 miliardy. Údaj v textu je sice blbě, ale na principu to nic nemění.

Tohle je důvod, proč existuje Liberix

Přesně tohle jsou situace, pro které existuje Liberix. Neziskovka, která za sebou nemá výrobce něčeho, kteří do něj sypou peníze. My sice moc peněz nemáme, ale můžeme si je vydělat, abychom mohli existovat. Na zasedání správní a dozorčí rady v dubnu 2010 jsem členy rad seznámil se svou strategií nebýt závislý na státních dotacích. Dává nám to prostor ke kritice státu a jeho chapadel. A to je ta cesta, kterou chceme s Liberixem jít.

Zatím nevím, jestli se to ještě nějak vyvine, ale naše aktivity v této oblasti rozhodně nekončí. Jen počkáme, až si noví ministři sednou…

3 komentáře u „Časopis Týden 26/2010 zmiňuje kauzu tiskovky MFČR“

  1. Tak tohle se vám povedlo. A ta obálka nemá chybu…

Komentáře nejsou povoleny.