Hudba z Archive.org zdarma – Global Funk

Archive.org je archiv internetu – od roku 1999 poctivě ukládá významná data, která na netu existují. Toto úložiště je členěno do několika sekcí, mmj. obsahuje také knihy, videa, archiv webových stránek a  hudbu. A o této části se chci zmínit v tomto zápisku.

Archive.org je předchůdcem a inspirátorem projektů Wikimedia (kam patří kromě Wikipedie např. také Wikibooks), GutenbergGoogle Books nebo u našeho WebArchivu. Jen u té hudby žádný následovník není a po pravdě řečeno, v Archive.org pochopitelně nenajdete archiv „populární“ hudby. Jenže to je to, co spousta lidí ani nechce. V hudební sekci jsou různě kvalitní nahrávky různě kvalitních skupin a muzikantů a také rozhlasové hry, třeba legendární rozhlasová Válka světů.

V nahrávkách jsou někdy na začátku epizod komentáře, ale aspoň se člověk naučí rozumět.

Ale k muzice. Je dost pracné najít něco, co se dá poslouchat a je to kvalitní. I tady je balast. Já jsem před časem stáhl živáky seskupení Global Funk Council, o kterém se toho nedá moc zjistit, i na YouTube.com mají jen pár videí – a ty koncerty jsou právě i na Archive.org.

Muzika je to výborná a je jí tam hodně. Archive.org je aplikace devadesátých let, takže se špatně ovládá a data se blbě vyhledávají. Global Funk má svou sekci, protože toho věnovali dost; zřejmě už se rozpadli (předtím si z názvu odstranili slovo Council).

Nahrávky stáhnete v OGG, MP3, ale také ve flac nebo shn (neznám, ale hraje to), ale nejsou označkované a celkově to není nic moc. Ale ty koncerty mají atmosféru a borci za to umí vzít… Zkuste skladbu Moon nebo Sisters s úžasným riffem…

(Chtěl jsem vložit jejich přehrávač, ale nefunguje jim to. :-/)

O dalších napíšu zase jindy, zkuste se pochlubit sami, koho jste tam našli. Inspirujte se i tady

2 komentáře u „Hudba z Archive.org zdarma – Global Funk“

  1. Neznám po pravdě řečeno vstupenku do archivu, takže nevím, jaks to tam dostal. Rovnou jim to vnutil? Předpokládám, že neukládají všechno, co najdou, ale metodiku jsem nezkoumal. Český WebArchiv dělá plošné sklizně a pak selektivní – tady bude metoda jistě podobná.

Komentáře nejsou povoleny.