Jak Liberix podpořil open source v březnu 2011 (aneb o práci, které se účastním)

Uplynulý březen byl opravdu produktivní měsíc – když jsem dneska stručně sepsal, co lidi v Liberixu za ten měsíc udělali, úplně mě to překvapilo. Tolik práce! Jsem fakt rád, že nám to klape a že jsou za námi vidět výsledky. A proč se nepochlubit? Děláme to pro veřejnost, možná třeba právě pro vás. A nebo taky pro budoucí uživatele svobodného softwaru. Přečtěte si, čemu se Liberix věnuje.

Liberix je „počítačová neziskovka“, která propaguje volně šiřitelný software, a to zejména pomocí webových magazínů, které vydáváme. Úzce spolupracujeme s komunitami uživatelů, pořádáme pro ně konference nebo setkání. Snažíme se, aby se volně šiřitelný software co nejvíc rozšířil, protože je dostupný pro každého, je kvalitní a bezpečný. Více informací o společnosti »

Konference

Přednášel jsem na téma Linux ve školství a myslím, že se povedla, i když tam bylo docela málo lidí.

Server Openoffice.org
Server od Thomas-Krenn.AG pro OpenOffice.org

Stanovili jsme plán velkých komunitních akcí, které nás čekají. Ještě chce formálně vylepšit, aby vypadal líp. Letos bude opět konference v Karviné (SLU), v květnu bude Ubuntu Release party v Ostravě, Vojta Trefný už sestavuje program. Předtím je Počítač ve škole, LinuxExpo, v červenci konferenci v Žilině. Je toho fakt dost. A to už je něco za námi.

 

OpenOffice.org a LibreOffice

Získali jsme sponzorský dar od firmy Thomas-Krenn.AG – server, na kterém se bude sestavovat OpenOffice.org pro 31 jazyků. Nainstaloval ho Milan Kozák, umístěn je na Pedagogické fakultě UPOL. Tiskovku teprve chystáme.

Přeložili jsme stránky LibreOffice, což je konkurenční odnož OpenOffice.org. Texty ještě připravujeme a v současnosti ještě nejsou online.

Grafik Jakub Weber pracuje na novém vzhledu portálu OpenOffice.cz, aby se odstranily současné nedostatky.

Liberix de facto určuje směr propagace balíku v ČR – budeme řídit vydávání, produkujeme návody, doplňky a uvažujeme o školení, případně „nějakém produktu“ – knize nebo něčem podobném.

Propagační aktivity

Připravuje se Cena SOIT a Liberixu o nejlepší diplomku týkající se open source. Přihlášky se přijímají od 20. dubna do 8.června, ceny budou uděleny začátkem července na konferenci v Žilině.

Sestavili jsme a připravili jsme pro tisk první číslo novin o open source – Open source & praxe. Moc se povedlo, díky všem, kdo na tom makali. Čtvrtletník budeme zasílat do firem, organizací, politikům a našim významným dárcům.

Den otevřených formátů 30.3. – přeložili jsme web DocumentFreedom, rozeslali jsme tiskovou zprávu, která našla odezvu ve společenských sítích a několika webech. Ukazuje se, že tudy bychom měli jít – připravujeme proto sérii dopisů na různé úřady. Já mám rozepsaný článek, který by měl přiblížit, proč nám to vadí.

Open source & praxe

Na DVD časopisu Computer budou opětovně zařazeny openMagaziny a brožura Zpracování digitální fotografie.

Zavedli jsem tlačítko pro PayPal (elektronické platby) a Flattr (mikroplatby). Doufáme, že nás fanoušci nenechají ve štychu a pošlou nějaké finance. Docela je potřebujeme.

Brněnská součást Liberixu – Linux v Brně – má nového předsedu, stal se jím Ladislav Nešněra. Stanoveno datum LinuxAltu 2011 (5.-6.11.2011).

Získali jsme portál linuxveskole.cz a plníme ho daty. Představíme na konferenci Počítač ve škole.

Zdroje financování, projekty

Zpracováváme projektový záměr a na jednom spolupracujeme (Jednota školských informatiků + Euroface consulting). Stále hledáme zkušeného člověka/firmu, který projekt
zpracuje formálně. Jakmile projektové firmy vidí, že jsme neziskovka, nebaví se s námi.

Stále probíhá pilotní provoz INGOTu. Je připravena účast na konferenci Počítač ve škole – společná akce s Jednotou školských informatiků a Euroface Consulting (řídí INGOT v ČR). Dále budu mít přednášku o open source nástrojích pro řízení organizace a snad i podobný příspěvek ve sborníku.

Stále pracujeme na projektu jazykových kurzů – aktuálně probíhá testování s učiteli a hledání dalších.

A samozřejmě pravidelně vycházejí články na našich webech.

Tak co na naši činnost říkáte? Pokud nám fandíte, podpořte nás, prosím finančně. Peníze opravdu potřebujeme. Díky. (Budu rád za twít, odkaz nebo cokoliv jiného.)