Open source ve školách – proč tak málo?

Přemýšlím, proč tak málo škol používá software, který plní jejich požadavky, je prokazatelně legální (nemusí se tedy bát porušení zákona) a navíc má mnohem nižší pořizovací náklady než mnohý současný software. Myšlenky jsem shrnul do článku Co chybí školám, aby [více] používaly open source? na webu Linux ve škole.

Myslím, že jde hlavně o neochotu realizovat změnu (byť by měla pozitivní dopady), pak jde o nedostatek peněz na provedení té změny a pak je to myslím lenost a strach z nových věcí. Ale třeba se pletu, jsem zvědav, jestli se ty důvody ukáží v diskuzi. A čekám, co na to mí obvyklí kritici… 🙂

5 komentářů u „Open source ve školách – proč tak málo?“

  1. Mohu porovnávat. Nejsem technicky zaměřený. A správcem jsem školní sítě jsem se stal vlastně náhodou. Takže když srovnám za jakou dobu jsem od naprosté nuly byl schopen naučit se a nasadit WIN a pár let na to Ubuntu a Linuxové servery, tak jsem zjistil následující:
    WIN infrastruktura se nasadí a udržuje výrazně rychleji. Laik je schopen nastudovat vše podle knih a dobře zdokumentovaných manuálů. Vyzkoušeno na vlastní kůži – jsem původem geograf :-).
    LINUX – pokud jej neimplementuje odborník – vše je mnohem komplikovanější. Jeden vyřešený problém způsobuje další problémy. Provozuji oba systémy jak na stanicích, tak na serverech. A oba jsem se učil od nuly.
    A v tom si myslím, že je problém. Ve školách je většina správců – neodborníků. Většina kolegů – informatiků nemá čas ani energii ani finanční ohodnocení na to, aby suplovali práci odborníků a v podstatě za nic nasazovali jiný systém, který pro ně bude znamenat více práce a problémů.
    Jistě pro vás jako rozené programátory/adminy není problém se hrabat v sytému, ale já například toto září místo toho, abych učil/věnoval se metodice/žákům, řeším problémy s Linux. serverem, které jsem dřív na WIN řešit nemusel. A vážně uvažuju, proč to vlastně dělám.

  2. Souhlas, ale to není problém toho softwaru, ale špatného prostředí, nekompetentního vedení.

    Nepropadejte předsudkům, já nejsem ani technik, tedy ani správce či programátor. Netvrdím taky, že bych zvládl převést školu na Linux (nezvládl). Ale chci k tomu motivovat jiné.

    Podle mě by to měly dělat firmy, ne učitelé nebo správci po dovolených a samostudiem. A to se nebavme jen o FOSS, ale o jakékoliv práci. Dokud učitel sklapne a jde, tak se nic nezmění. To neberte osobně, učil jsem sice jen několik let, ale prostředí znám a jsem s ním v kontaktu. (Tento web jsem dělal v roce 2005.. taky dobrovolně..)

  3. zdravim,
    da se rici, ze jste si clankem odpovedel.

    – do sekce „Technické obtíže“ bych zaradil manualy. A zejmena manualy pro nejake operatory. Jak ve zkratce udelam tu ci onu zakladni cinnost.

    – sekci „Chybějící exemplář“ bych dal jako zasadni. Nekdy mam pocit, ze se komunita soustredi nejvice na to, jak dodat kancelarsky balik a internetovy prohlizec. Podle me jadro problemu sedi v tom, ze toto uz se vi, ze tu tyto zakladni aplikace na desktop existuji, ale nikdo jiz neresi, jak zapsat knihu jizd, poresit zadani faktur, naplanovat rozvrh v pripade skoly, mit evidenci zamestnancu. Atd… A neskodilo by to na nejake jednotne platforme.

    Cesta k reseni je jednoducha. Sepiste si do puntiku seznam aplikaci a funkcionality z nich, co pouziva skola a zkuste vyrobit toto na Linuxu. No a samozrejme udelat kalkulaci, kolik to bude stat. S tim, ze se to zakladni sestaveni bude muset zaplatit vice subjekty. A pripravte se na to, ze budete brat i aplikace, ktere nejsou open-source.

    Podle me jsou odpovedi na toto vsechno je bezna pravidla, jak to chodi v IT.

    Kdyztak mi hodte kopii do mailu. Dekuji.

    gf

  4. jeste doplnim.

    mozna se reseni jmenuje „IS pro skoly“. Informacni system. Pokud to ulehci praci a zautomatizuje par cinnosti, tak Vas budou lidi vynaset do nebes. Nemate nejaky odkaz na nejake reseni ?
    Kdyby to umelo resit evidenci studentu, ucitelu, dochazku, ukoly nejen zaku, prospech, znamky, zastupy, evidenci prostor, rozvrh hodin, generovani reportu, podklady pro vyplaty, seznam akrobaci ucitelu, poznamky ucitelu,….. Mozna, ze by na to skoly slysely.

    A za par mesicu/ do roka by se to dalo vyvinout, pokud to neni.

    gf

  5. Ačkoliv s vámi často souhlasím, zde mám pocit, že vůbec neznáte terén a přistupujete k tomu čistě technicky. Ze své zkušenosti tvrdím, že vás ani nepustí do školy.
    Informační systémy – více či méně otevřené – k dispozici jsou, viz např. tento odkaz. Ale pokud má škola vše v Bakalářích, není síla, která to změní. A pak to samé u ekonomického systému, datovek a dalších klíčových věcí.
    Bavme se jenom o desktopu v dual bootu, tam je to reálné. Vaši úvahu „sepište vše a udělejte kalkulaci“ považuji za naprosto chybnou. Nepočítáte s emocemi (strach), postoji (lenost, nezájem) a motivací (není důvod). A hlavně: nejsou tam peníze.
    (A Liberix není implementátor, my nic takového neděláme a dělat nechceme, šíříme informace.)

Komentáře nejsou povoleny.