RSS čtečka pro profíky, která synchronizuje obsah s Google Readerem

Program RSSOwl je k dispozici pro několik operačních systémů a v několika jazycích (čeština zatím bohužel chybí). Jedná se o RSS čtečku, která má výborné uživatelské rozhraní a množství skvělých vlastností, mimojiné synchronizuje příspěvky s vaším účtem na Googlu a podporuje zásuvné moduly. Díky tomu lze např. používat offline režim nebo najít RSS kanály k tématu. Poměrně technicistní záležitost, jakou RSS kanály, najednou získává na atraktivitě. Ano, propojení se sociálními médii je samozřejmostí.

RSSOwl - RSS kanály k tématu open source
RSSOwl - RSS kanály k tématu open source

RSS kanály (feed) jsou jednoduchým způsobem, jak se dostat k aktuálním informacím v době, kdy je někdo zveřejní. Nemusíte si dělat rešerši – odebírejte RSS kanál webu a informace přijdou za vámi. Chvíli trvá, než si vytvoříte sbírku vlastních kanálů, proto vám program nabízí odběr novinek k tématu (Tools | Find more feeds). Stačí zadat klíčová slova, můžete je dokonce omezit na aktuální jazyk, program vyhledá a zobrazí dostupné RSS kanály.

RSS kanály slouží jako nástroj pro rychlý přehled nad aktuálním děním nebo pro sledování tématu.

Na RSSOwl se mi líbí, že má hodně možností, jak feedy zobrazovat, kategorizovat (tedy udržet v nich pořádek), líbí se mi taky, že je lze odesílat do sociálních médií a úžasná je možnost synchronizace s Google Readerem, který aktivně používám.

RSSOwl - headlines view
RSSOwl - pohled na příspěvky, varianta "titulky"

Program obsahuje webový prohlížeč, takže si můžete články otevřít v panelech (tabech) jako v běžném prohlížeči a postupně je pročítat. Protože se starší položky po třiceti dnech odstraňují z dočasné paměti, můžete si označit ty, které se mazat nemají. Štítky můžet používat podle svých potřeb – díky tomu se práce s RSS blíží třeba práci s -emaily.

RSSOWl je silný také ve vyhledávání informací ve feedech, viz Edit | Search news…

Další milou funkcí je okno s oznámením, když přibudou nové příspěvky ve feedech. Okno vyskočí na pár sekund, jeho obsah si můžete upravit v nastavení.

Program sice nevyužívám zcela, pořád využívám prohlížeč, ale velmi se mi jeho funkce líbí a dobře mi slouží předem načtený obsah třeba ve vlaku (kde jezdím offline).

Na webu dokonce píšou, že může být program rozšířen o moduly, které pracují s dalšími formáty dat, např. kancelářskými. Dovedu si představit práci se sbírkou a dokumenty ve formátu OpenDocument…

 

Stáhněte si RSSOWl

1 komentář u „RSS čtečka pro profíky, která synchronizuje obsah s Google Readerem“

  1. Alespoň už vím, čím nahradit podobně funkční FeedDemon až se konečně dokopu k přechodu na linux. Díky

Komentáře nejsou povoleny.