Ulteo Open Virtual Desktop – firemní aplikace na míru v prohlížeči nebo mobilním zařízení

Ulteo OVD je open-source technologie pro korporátní nasazení. Umožňuje IT oddělení vytvořit virtuální strukturu aplikací, které běží na aplikačním serveru a klienti k nim mohou přistupovat prostřednictvím prohlížeče, klientského programu, pomocí zařízení s Androidem nebo nově na tabletu iPad. Padá tím hranice mezi operačními systémy, zaměstnanec prostě používá tu sadu aplikací, kterou pro něj IT oddělení připraví.

Zaměstnanec může používat širokou škálu koncových zařízení, k dispozici může mít ale  vždy stejné aplikace a stejná data. Zároveň má přístup k lokálním prostředkům, jako jsou USB zařízení nebo zvuková karta. Aplikace jsou centrálně spravovány, tedy instalovány, povolovány nebo zakaázovány. Zároveň mají správci přehled o jejich využití, zatížení a mohou na vzniklé situace reagovat úpravou dostupných systémových prostředků.

Open-source DVD je volně ke stažení (všechny verze) Více informací na webu ulteo.com.

Ulteo - administrace aplikací
Ulteo - administrace aplikací, zdroj https://www.ulteo.com/home/en/ovdi/openvirtualdesktop/featuresOVDv3

1 komentář u „Ulteo Open Virtual Desktop – firemní aplikace na míru v prohlížeči nebo mobilním zařízení“

  1. Hmm, ovšem to je prostě jen vzdálený přístup, konkurenti (Citrix, VmWare, Red Hat a další) nabízejí tohle v kombinaci s virtualizací. A francouzi s tím začínají, nemají ani veřejný ceníky. „Komerčně“ nepoužitelné.

    Nebojácnému CTO bych tedy popřál hodně štěstí, zájemcům o technologie zdarma možná spíš benchmark této domény – protokol Spice > https://spice-space.org. Technologicky je Ulteo hodně pozadu (protokol RDP) a slovo „virtualizace“ v názvu je silně zavádějící (systémy samy o sobě nejsou vritualizovány – jde o prachsprostý vzdálený přístup s webovou aplikací pro základní management samotného přístupu).

    Sveze se Duval na vlně „virtualizace“? Asi ne, když vlastně virtualizaci ani nenabízí. Konkurence je navíc velmi silná a nabízí o mnoho víc, než jen vzdálený přístup přes Java Applet protokolem RDP. Nevidím tam bohužel žádnou přidanou hodnotu. Dobře nastavené VNC může fungovat stejně.

    Stránky jsou odfušované, vzhled splácnutý z několika ikonek z KDE, odkaz na GNU GPL zdroják nefunguje (přesto jsem je vygooglil a prohlédnul) a licence u Android aplikace neznámá.

    Komerční neznamená dobrý. Někdy jen stačí pročíst dokumentaci. Já osobně bych raději postavil vlastní řešení na ověřených FOSS technologiích (oVirt, Spice) s možností upgradu do budoucna (RHEV-M), pokud by se firma rozrostla. Tím ale není řečeno, že někomu může Ulteo vytrhnout trn z paty.

Komentáře nejsou povoleny.