Windows a software zdarma pro neziskovky

Nadace Techsoup, živená Microsoftem, SAPem a kdovíjakými ještě společnostmi, opět zaplní stránky novin a webů tím, že daruje software – bezesporu  v řádech miliard – neziskovým organizacím. Bylo to tak loni, předloni, předtím… a bude to tak za rok, za dva a za pět.

Asi už nemá cenu tady vykřikovat, proč to nedělají firmy, které vyvíjejí open source. Chci vypíchnout dvě věci:

  1. Lidé v neziskovkách a jinde nevědí, že pomocí open source si mohou sestavit funkční výbavu – řekněme – zdarma.
  2. Lidé od open source se o to nezajímají, protože jsou přesvědčení, že když je software zdarma, je skoro všechno vyřešeno.
  3. Tyhle dvě skupiny a jejich myšlenky se vůbec nesetkávají.

Takže tímto bych rád vyzval lidi z oblasti open source: Pomozte nám sestavit produkt a službu pro neziskové organizace. Budeme ho prodávat – software za cenu média, služby za definované ceny. Nevidím způsob, jak konkurovat Techsoupu cenou (je to nadnárodní nadace!), ale technologicky konkurovat můžeme. Cokoliv bude lepší než současné nic.

Hledáme v první řadě lidi, kteří něco udělají. Seznam softwaru, ISO, začnou psát manuálek, vymyslí strategii, napíšou dvaceti lidem z neziskovek, půjdou školit, dohodnou schůzku.

Peníze, které se vydělají, půjdou zpátky do vytváření článků, materiálů, grafiky, šablon, aktualizací, vývoje atp. Jsem toho názoru, že velká část práce by se měla platit.

Upřímně jsem zvědavý, jak daleko se to dostane. Pište nám na info@liberix.cz cokoliv, co vás napadne.

Díky a fakt se těším, že se povede realizovat něco nového a přínosného.

4 komentáře u „Windows a software zdarma pro neziskovky“

  1. Asi už nemá cenu tady vykřikovat, proč to nedělají firmy, které vyvíjejí open source. — Muzes tohle rozvest?

    Predevsim je potreba rozlisit dve veci. Kdyz MS nebo SAP ‚daruje‘ software, obvykle daruje licence s zadnou nebo minimalni podporou typu spoc.

    U open source nema smysl darovat licence, bavit se muzes leda tak o podpore a sluzbach. Proto to maji OS firmy o mnoho tezsi. Takova firma nejen neziskovkam toho uz mnoho dala a davat bude nadale. Staci otevrit oci.

    Navic takova neziskovka nepotrebuje 24/7 platinum level support, to proste nedava smysl. To proste neni kriticky business a je chyba ho tam hledat. Podporu komunitne orientovane firmy davaji prave pomoci kominut samotnych.

    Cely mi to pripada jako divny napad.

Komentáře nejsou povoleny.