Vyhledávací stroje v Konqueroru

Používám jako webový prohlížeč Konqueror, zprvu jsem se bál, že mi svým komfortem nenahradí Firefox, ale nahradil. Přešel jsem hlavně kvůli provázanosti, která se mi fakt hodně líbí. Po kliknutí na emailovou adresu se automaticky otevírá okno KMailu, který používám. Konqueror je skvělý program.

Často vyhledávám všechno možné. Někdy není úplně nejefektivnější používat přímo Google, protože existuje rychlejší cesta. Vyhledávací box totiž nemusí používat jako vyhledávač jenom Google, ale libovolný jiný. Nemá smysl hledat ve Wikipedii nebo na webu LinuxEXPRESu Googlem – je lepší použít vyhledávání přímo té stránky, na které chci hledat, zbavím se zbytečného balastu, který by mi vyplivl Google. Jedná se hlavně o situace, kdy vím, co hledám a kde to hledám.

Přidání dalšího vyhledávacího stroje není obtížné (desítky jsou jich již předvoleny). Políčko (je obvykle vpravo nahoře) má ve své levé části ikonu vyhledávacího stroje – na tu stačí kliknout a objeví se seznam vyhledávačů (neví někdo, jak to menu rozbalit klávesovou zkratkou?).

Nabídka vyhledávačů v Konqueroru

Poslední odkaz, Vybrat vyhledávací stroje, nás dovede k cíli. V okně lze stroje zakazovat, či povolat, a přidávat nové. Nejprve je ovšem nutné zjistit jednu věc: na stránce, která má být volána jako vyhledávač, proveďte vyhledání textu, např. „hledám“. Až se zobrazí výsledky, zkopírujte kompletní URL, tedy adresu z adresního řádku – tu použijete jako magické zaklínadlo.


Definice vyhledávacího stroje

Místo textu, který jste jako test hledali, tedy „hledám“, zadejte řetězec \{@}. Ten bude potom nahrazen skutečným výrazem, který zadáte do vyhledávacího políčka, předán v adrese cílové stránce, která jej vyhledá a do okna natáhne výsledky hledání.

Velmi komfortní je také zkratka pro vyhledávač. Na obrázku vidíte „le“ pro web LinuxEXPRESu. Ta se používá takto: do adresního řádku zapíšete tuto zkratku, mezeru a hledaný výraz, např. le fstab. Ve výsledku se volá vyhledávací stroj, kterému je přiřazena zkratka „le“ a na cílovém webu se hledá text „fstab“.


Vyhledávacího stroje

Ještě lze nastavit, jestli tím oddělovacím znakem má být právě mezera; také můžete určit, který vyhledávací stroj budete používat jako předvolený – asi Google.

Tip: Nastavte si takto vyhledávání na svém blogu.

A poznámka na závěr: ano, Firefox to umí úplně stejně. Ale právě proto jsem chtěl napsat, že Konqui není pozadu. 🙂

8 komentářů u „Vyhledávací stroje v Konqueroru“

  1. Souhlasím. Mám Konqueror čím dál víc rád, používám ho téměř výhradně na web a v poslední době jsem objevil i jeho kouzlo na práci s dokumenty, například emulátor terminálu.

  2. Ano v některých případech dokonce zvládá určité stránky lépe, než Opera nebo Firefox (kupříkladu nespadne 🙂

    Zatím je pro mne primárem Opera, Konqueror jsem jednu dobu používal na gmail (když tam něco zkonili a Opera padala).

    Věřím, že časem přejdu na Konqueror úplně.

  3. „neví někdo, jak to menu rozbalit klávesovou zkratkou?“
    Vím a povím. 🙂 Jako v programu v práci to je ALT+šipka dolu

  4. A jak to políčko zaměřím? Alt šipka je běžná klávesa pro ovládání rozbalovacího seznamu, díky, ale nic nového. Jak klávesnicí zaměřím tu ikonku pro výběr enginu?

  5. A zkoušels to? Vždyť to nefunguje, to mi zaměří vyhledávací políčko čili totéž jako Ctrl-j, Klikni si myší na ikonu Google, který tam asi máš jako default. Rozbalí se ti seznam vyhledávacích enginů. A to chci udělat klávesnicí, bez toho prvního kliknutí myší.

  6. Konqueror ma ale jednu vec, ktoru Firefox myslim nema. To, ze sa nastavene vyhladavavace objavuju v menu praveho tlacitka. Takze staci oznacit slovo, pravy klik a vybrat jeden z vyhladavacov. Firefox tam ma len Google, Konqueror aj dalsie.

Komentáře nejsou povoleny.