Irglová nominována na Oscara

Novinky uvádějí, že Markéta Irglová a Glen Hansard jsou nominováni na Oscara za nejlepší filmovou píseň. Bomba zpráva, která by mě za normálních okolností potěšila, ale za současné situace si nejsem vůbec jistý.

Myslím, že je něco špatně, otázka je, kdo chybu udělal. Irglová, Hansard a jejich film má jednu trapnou nevýhodu: nedá se vůbec říct, že by je v Česku lidi znali. Průměrný Čech (sebe počítám) vůbec neví, co je to za lidi, písničku neslyšeli („náš“ rozhlas nic takového nehraje ani když o tom přímo mluví), film neviděli, o dvojici nic neví. Jo, Glen není Čech, je Ir!

Komicky proto zní křečovité „patriotské“ výkřiky „Největší úspěch české hudby!“ Irglová sice je Češka, ale přivlastňovat si ji, jak to rádi děláme (viz Forman, Kundera, Kafka nebo třeba ten astronaut „s českými kořeny“), mi zní fakt už dost trapně. Ale zase si člověk připadá jak mula, když přizná, že o této +-dvacetileté holce před dvěma měsíci neslyšel ani notu. Čest výjimkám.

Stejně si myslím, že to ale v podstatě není naše chyba. Američani prostě vybrali na nominace špatné lidi – vždyť proboha zpívají anglicky a písnička se jmenuje Falling slowly. Takže bych se odvážil tvrdit, že český naturel spíše vyjadřuje plná taška Evy a Vaška. Ale o tom by palcové titulky na Novinkách nebyly. Možná tak v Haló novinách.

5 komentářů u „Irglová nominována na Oscara“

  1. Film jsem viděl a upřímně řečeno je mi šumafuk jestli dostanou za svojí hudbu nějaká ocenění. Myslím, že když děláte něco vážně kvalitního a všichni o tom ví, ocenění je to poslední na co čekáte.

  2. Shovívavost Vlastíku, úspěch to je (samozřejmě ne české hudby) a ten je třeba prodat. Nic nového pod českým sluncem. A možná to alespoň přitáhne lidi do kina. I když je opravdu škoda, že se písnička nikde nehraje a o Glenovi se vůbec nemluví, není to rozhodně žádný „nikdo“ z Irska.

  3. Netvrdím a ani si nemyslím, že by byl nikdo – právě proto mi přijde ironické, že celý úspěch považují mnoha média za český. 🙂 Ale je fakt, že jsem četl také korektní články ve smyslu „irský film s českou zpěvačkou“.

    Písničku jsem slyšel, na mě moc romantická, ale hrát by ji mohli. Ale na Rádiožurnál. Posloucháte Rááááádiožurnál. je asi moc dlouhá nebo krátká nebo není teď a tady nebo prostě cokoliv…

  4. Hmmmm. Ja na filmu byl 2x, videl jsem jej ale vickrat. Poprve jsem vubec netusil, ze Marketa je ceska, nevsiml jsem si ani titulku. Az po druhem shlednuti. A mam soundtrack, je to velmi silne CD, neni tam jen jedna dobra pisnicka, je jich tam vic. Oni to asi pojimaji v sirsim kontextu (ti co nominuji). Nicmene kdyz jsem vsem ten film doporucoval (videl jsem trailer na internetu), nikdo nevedel, o cem to je.

    Dneska je situace jina – tento vikend jsem Falling slowly slysel v radiu, noviny pisi o nominaci. Ja si teda dneska myslim, ze lidi film docela znaji. Mozna je to ale zdani.

Komentáře nejsou povoleny.