Hláska: rozhledna v srdci Opavy

Hláska je stavba hodná svého jména. Tyčí se uprostřed Opavy už několik staletí. Menší část své existence plní funkci sídla magistrátu. Radnice nemohla být lépe zvolena či vybrána: Hláska je srdcem Opavy. Jak místně, stojí v samotném centru a tvoří jeho přirozené jádro, tak organizačně – donedávna zde sídlilo množství magistrátních odborů, které už jsou všechny přestěhovány na Krnovskou, kde vznikl úřednický „kampus“. Když se řekne „Hláska“, každý ví. Jak jinak by se měly jmenovat „městské“ noviny? Jistě, Hláska.

Před časem (po rekonstrukci) se Hláska konečně otevřela běžným návštěvníkům a stala se z ní právoplatná rozhledna uprostřed města. Bohužel jsem se nechal ovlivnit informacemi o tom, že je třeba si lístek koupit předem, že je o výstupy velký zájem a tak vůbec. Blbost.

Obrázek hlaska 9

Krtek na schodech

Dáma rozhodla, že půjdeme na Hlásku a rozhodla dobře. Byli jsme tam sami – lístek nám dole prodali mladíci, nahoře to jistila slečna, jinak tam byl jen starší manželský pár.

Rozhled byl úžasný, protože Opava je krásné město! Mraky byly dramatické, bylo vidět i trochu z Jeseníků, cvilínská rozhledna bohužel ne (ani Úvalno).

Obrázek hlaska 8

Krtek na věži

Zvrchu vypadá všechno jinak. Byl jsem tam poprvé a potěšilo mě, že je Opava tak pestrá a zajímavá nejen ze země.

Obrázek hlaska 7

Tam bydlím, heč! 🙂

Obrázek hlaska 1

Vpravo Slezanka, za ní začíná Hrnčířská

Obrázek hlaska 2

Mezi trhy, v pozadí Katerein

Obrázek hlaska 3

Divadlo, konkatedrála

Obrázek hlaska 4

Pražáci mají Václava a koně, my máme Kouli!

Obrázek hlaska 5

Kamyšin neboli Hotel Koruna

Obrázek hlaska 6

Tý jo, ani nevím, jak se ten kostel jmenuje…

3 komentáře u „Hláska: rozhledna v srdci Opavy“

  1. Krásný výhled, dobrá inspirace!
    Akorát: proč tak vyvaluješ oči?

  2. Zřejmě moc vitamínů, tak jsem hyperaktivní. A bulvy se mi tlačí ven, nevím, co s tím. 🙁 Bojím se, že je budu nosit na špagátkách… :‘-(

Komentáře nejsou povoleny.