Absurdity cestování s ČD: bordel

Ne ani tak bordel fyzický, i když na ten narazíte, pokud chcete, také, ale hlavně bordel organizační a informační. České dráhy nepoužívají krizový management, možná proto, že by musel úřadovat v podstatě pořád. Každou chvíli je někde srážka vlaku a auta, vlaku a vlaku, občas vlaku a něčeho jiného. Často někdo něco ukradne, takže něco nefunguje. Buďme konkrétní.

Shop ČD

Byl jsem v neděli v Praze, zpátky jsem se (stejně jako tam) chystal vlakem. V jedenáct dopoledne jsem zasedl k počítači, abych si koupil lístek. Eliška samozřejmě nebyla, nebyla ovšem už 14 dní před tímto víkendem, kdy jsem to zkoušel.

Po chvíli hledání spoje jsem znervózněl – nebylo možné koupit jízdenku do Opavy-Východ. Vyhledávací políčka jsou v shopu v porovnání s IDOSem úplně tupá a nenapovídají. Takže zadáte Praha – Opava a jen vám to oznámí, že se daný spoj nepodařilo najít, protože buď zrovna nic nejede, nebo spoj vůbec neexistuje. Dalo mi to deset minut, než jsem zjistil, že lze vyhledávat jen přímé spoje! Nechtělo se mi věřit, že by tam byla taková pitomá podmínka.

Vyhledání spoje v shopu

Tím se dostává použitelnost na 70 %. Volal jsem na infolinku, kde mi paní mé obavy potvrdila. Odjezd z Prahy 18:06 (lístek koupen v shopu a vytištěn), příjezd na Svinov 21.59 (+10-30 minut zpoždění),  odjezd do Opavy 22:12 (spíše jsem předpokládal, že vlak bude čekat). Nebylo kdy koupit lístek Ostrava-Svinov – Opava-Východ. Varianty, pro pobavení publika:

  • koupit v Praze u přepážky lístek na In-kartu (odpadá pohodlí nákupu přes net, místenku nutno koupit, stojí 80 Kč)
  • koupit přes net lístek do Ovy (místenka zdarma + sleva), lístek Ova-Opa koupit na přepážce v Praze (odpadá pohodlí netu)
  • risknout to a lístek (ne)koupit podle situace v Ově – načerno nejezdím a ve vlaku bych platil příplatek, což by eliminovalo slevu získanou nákupem první jízdenky přes net

Zvolil jsem druhou variantu, lístek s automatickou místenkou vytiskl a na přepážku jsem si šel pro lístek za 31 korun Ova-Opa. Ale celé je to postavené na hlavu. :-/

Odjezdy pro hvězdy

S Českými drahami není nikdy vyhráno. Pamatujte: nikdy! Lístky a místenku jsem měl, šli jsme rovnou na perón s tím, že když se netrefíme, přeběhneme. Po chvíli se spustil nádražní rozhlas a v jednom kuse jel celou hodinu a půl do odjezdu vlaku. Celý železniční uzel Praha hl.n. téměř zkolaboval kvůli „poruše zabezpečovacího zařízení“. Nevím, co kde který kretén zase ukradl, ale nechápu

  • jak je možné téměř vyřadit moderní nádraží z provozu
  • proč plechová huba hlásí pořád to stejné
  • proč plechová huba hlásí, že nefunguje informační systém a že máme sledovat česky mluvící plechovou hubu, když tam byla většina cizinců, kteří na ČR tímpádem dlouho nezapomenou
  • proč nestojí na každém peróně zaměstanec ČD s vysílačkou, který by věděl, co se děje
  • jak můžou bez náhrady rušit vlaky
  • že to normální a slušné zaměstance nesere a neřeší to zevnitř
  • jestli ten přejetý chlap byl zloděj toho zařízení, nebo nějaký jiný chudák

IC měl na odjezdu 80 minut zpoždění, cesta byla ok, na Sviňák jsme dojeli s 82minutovým zpožděním. Vlak na Opu samozřejmě už dávno v Opavě. Žádné peníze se nevrací, jak bývalo kdysi, dráhy neřeknou ani fň, prostě vás tam nechají stát. Busy v 23:25 nejezdí a už vůbec ne na Opavu. Poslední vlak jel 0:30 – nádraží samozřejmě personáluprázdné, jen dvě chudiny na přepážce. Čekárna zavřená, žádná možnost dát si kafe, záchod jsem radši nezkoušel. Barák duchů, jen všudypřítomná plechová huba. Pivo na stánku – po ostravsku…

Wécéjenka

Zuzka si užila minulý týden – cesta Praha – Srní na Šumavě „jí“ trvala 12 hodin. Že se tomu nedá věřit? Hm, ale bylo to tak…

V Sušici chtěla jít na záchod. Klíč na pokladně, která ovšem byla do 13.05 zavřená. Stále se musíme doprošovat, že chceme na záchod. Pořád o tom musí nějaká baba vědět, pořád vám někdo musí dovolit, abyste si ulevili. Ale co je důležité – dá vám doklad. Můžete si ho dát do nákladů.

doklad za použití WC v Sušici

6 komentářů u „Absurdity cestování s ČD: bordel“

  1. Vstupenka na WC, to je tedy nářez. Holt opatření proti bezdomovcům, která ovšem ve skutečnosti pocítí cestující (dá-li se takto člověk, který přijel s 82 minutovým zpožděním, nazvat).

  2. Mám podobné zkušenosti. Buď to funguje skvěle, nebo se to prostě sere, jedno po druhém.

    Trochu mě to mrzí, protože vlakem cestuju hrozně rád, občas je to ale opravdu na dlouho a náhrady veškeré žádné. Někteří zaměstnanci sice občas vypadají, že jim je to opravdu líto (jiní vás ale ochotně zdupou), to je ale tak všechno.

  3. Kamarád pracuje ve firmě, která programuje ten jejich systém 😉

    Chce to fakt pevný nervy. Člověk by rád šetřil životní prostředí, ale tohle je fakt házení klacků pod nohy…

  4. Hehe,tak to sis opravdu užil!

    Jo a WC na Sviňáku je fajne – za 5,- Kč a bez lístku :o)

  5. No, buď rád, že jsi nemusel k této dopravě použít italského vlaku. Nechutnější hajzlík než v Římě na zastávce San Pietro jsem ještě neviděl a plechová huba raději nehlásí +/- nic.

Komentáře nejsou povoleny.