Převod dat z KDE3 do KDE4, jednoduchý správce kontaktů

KDEUž jsem tady několikrát psal o tom, že se mi na prostředí KDE líbí fakt, že jsou programy propojené a sdílejí stejná data, typicky by to mohla být data ze správce kontaktů (za papírových časů se mu říkalo adresář, dneska má to slovo v  počítačovině jiný význam). Je paráda, když máte jeden zdroj, kam si z různých programů ukládáte data a v různých programech je pak můžete načítat. Zrada číhala jinde.

Velmi mě totiž zklamala jedna věc – nebyla to ani skutečnost, že se KDE 3.5 už dlouho nevyvíjí, ani to nebyla skutečnost, že KDE řady 4 nebylo v době vydání zralé (dnes už je, viz mé jiné články, třeba na LinuxEXPRESu). Bylo to něco, o čem jsem nečetl ani bajt – migrace, převod.

Nastavení KDE3 a KDE4

Data si převedl snad jeden program, který používám – Krusader? Nevím. Ostatní programy to nejenže neřešily, ale vývojáři udělali hodně pro to, aby to uživatelům co nejvíc zamotali. V KDE4 se dají používat programy určené pro KDE3 – jinak to nejde, takový K3b pořád ještě není přepsaný, Quanta zřejmě ani nebude. Na druhou stranu – pokud používáte KDE3, můžete si spustit programy určené pro KDE4. Narazíte v okamžiku, kdy budete změnit chtít písmo v editoru, asociace k příponám nebo upravit záložky.

Programy pro KDE3 ukládají svá nastavení v adresáři .kde, programy pro KDE4 v adresáři .kde4. A aby to bolelo, i když nepoužíváte KDE3, ale máte aplikace, jako je Quanta, která má z  KDE3 jen velmi nezbytné drobnosti, není způsob, jak nastavit její vzhled nebo upravit písmo rozhraní. Nastavuje se totiž pomocí Ovládací centra KDE(3), které si musíte speciálně doinstalovat – pokud chcete jen KDE4, nemáte na výběr, taháte celé KDE3. A aby to bolelo ještě jednou, nastavení se ukládá do zmiňovaného .kde, takže sladit vzhled programů dá pěknou fušku – nové programy pomocí systemsettings, staré programy pomocí kcontrol, nezapomeňme na GTK programy… :-/

Jak převést data z KDE3 do KDE4 nikdo neřešil

No a data? Jsou uložená v $KDEHOME/share/apps, v případě správce kontaktů je to adresář kabc. Takže všechny kontakty jsem měl v .kde/share/apps/kabc – jenže to je historický relikt, používám nový KMail (a na něj napojené úložiště KAddressBooku), který ukládá data do .kde4/share/apps/. Fakt nevím, jestli mi KMail při prvním spuštění převedl kompletní poštu a kontakty, ale myslím že ne. Být neinformovaný uživatel, zuřím.

A i když jsem informovaný, pády KMailu byly v počátcích tak drsné, že neukládal nastavení a když běžel několik hodin a následně spadl, bral s sebou do kopřiv skoro všecko. Tak jsem přišel o pečlivě vytvořený seznam kontaktů a zbyl mi jenom ten posbíraný. Dospěl jsem k závěru, že potřebuji ultimátní stabilní malou aplikaci, která poběží vždy a s jejíž pomocí si budu udržovat a rozšiřovat velmi podrobný seznam kontaktů. Ten pak vždy jen importuji do poštovního programu – už teď mám hodně počítačů a hodně pošťáků, je potřeba mít ta data centralizovaně. (Agendu už jsme vyřešil a Kontact už nepoužívám.)

Hledám správce kontaktů – „adresář“

Takže – co poradíte? Hledal jsem a našel něco málo. Jaké mám představy?

  • Program by mohl běžet v Qt, ale GTK programy mi nevadí, vlastně se mi líbí – hlavně ty psané v Pythonu. Takže asi neutrální postoj.
  • Nemá žádné speciální závislosti, ideálně žádné.
  • Výhodou je přenositelnost na flashce.
  • Ukládá data do jednoho souboru ve formátu vcard nebo LDIF, také třeba exportuje v CSV.
  • Je to jen správce kontaktů, nic víc. Obsahuje rozumnou paletu políček.

Co jsem našel a nevyhovuje

  • Kniha adres KDE – KAddressBook – od něj chci pryč z výše uvedených důvodů
  • Rubrica – není v repozitářích Mandrivy a na Ubuntu mi po několika kliknutích spadla; sice se mi líbí a splňuje požadavky, ale nechová se stabilně, nevyvíjí se a neudržuje
  • abook – nechci 🙂
  • Osmo už je moc inteligentní
  • ..a to je zhruba tak vše, pokud pominu staré projekty 🙁

5 komentářů u „Převod dat z KDE3 do KDE4, jednoduchý správce kontaktů“

  1. Jak převést data z KDE3 do KDE4 nikdo neřešil? Určite? Nie som si tým taký istý. Ja som používal KDE3 v OpenSUSE a jedného dňa som sa odhlásil a prihlásil som sa do KDE4 a všetky dáta z KDE3 som mal aj v KDE4. Okrem jednej veci a to bol práve Kmail. To som musel urobiť ručne. Ale kontakty z KAddressbook, bookmarky z Konqueroru, heslá z KWallet, všetko z Kopete, dokonca aj niektoré klávesové skratky (to ma prekvapilo) som mal hneď automaticky v KDE4. V openSUSE je to skrátka čiastočne vyriešené.

    Inak s kabc som mal problémy v KDE3, ale už vyše mesiaca používam KMail 4 spolu s kabc a zatiaľ žiadny pád. Najväčší problém je session manager, ten si niekedy neuloží sessiona spustí sa mi predchádzajúca.

  2. Ešte som si spomenul, že Thiago Maceira písal v blogu, že prechod z Qt4.4 na Qt4.5 rieši niektoré samovoľné pády KMailu a Kontactu.

    BTW, čo Akonadi ako náhrada KAddressbook? Asi to ešte nie je veľmi použiteľné, ale v repozitároch openSUSE už sú balíčky.

  3. Mandriva Linux nic takového nemá, bohužel. ale to podle mě měli řešit autoři KDE…

    Pokud se nepletu, je Akonadi pouze server čili backend pro práci s daty aplikací PIM.

    V případě těchto programů nechci pořád na něco čekat (upgrade Qt je mi zcela lhostejný), copak je problém jednoduchý správce kontaktů? Fakt nějaký neznáte?

  4. Pravda, mali by to riešiť autori KDE. Bral som to ako samozrejmosť. Ešte keď som sa hral s beta verziami, tak som občas zmazal celý profil kde4 a vždy sa potom znovu importovali nastavenia z KDE3. Som vždy prekvapený, keď zistím, že v ďalších KDE distribúciách nefungujú základné veci, ktoré v SuSE odjakživa fungovali.

    Ja som mal s KAddressBook taký problém, že zrazu z ničoho nič narástla veľkosť súboru s dátami na 100 MB a viac a to znamenalo vždy pád. Stačilo zmazať a použiť zálohu, ktorá mala niekoľko stoviek KB a pár dní bol pokoj. A potom znovu. S verziou 4.2 tento problém zatiaľ nemám. A áno, Akonadi je samozrejme backend, to som doplietol. Ale dúfam, že to zlepší situáciu s KAddressBook.

    Inak, ja tie ostatné aplikácie nemôžem používať. Chýbala by mi integrácia s ostatnými aplikáciami KDE.

Komentáře nejsou povoleny.