Jak začít s rekonstrukcí bytu – informace, pár tipů a trocha zkušeností

O tom, že budeme rekonstruovat byt, jsem psal v tomto článku. To už je fakt dlouho. To jsem třeba ještě neměl neteřinku a dneska je jí víc než pět měsíců. Nebo jsem ještě dělal v QCM a už nedělám.  Mezitím celá věc usnula, a tak sepíšu, jak to dosud probíhalo, je v tom pár inspirativních momentů.

 

Kontaktovali jsme tehdy jednu minifirmu (zřejmě o jediné zaměstnankyni), od které jsme měli v záměru získat něco jako projektový záměr. Čekali jsme, že navrhne tohle, schválí záměr změnit tohle, doporučí vybourat nebo postavit tohle. Několik schůzek, sdělení našich představ, nezbytné požadavky, dohodnuto, udělejte návrhy.

Po několika týdnech se mé nesmělé návrhy schůzky změnily na urgence a žádosti, její odpovědi z nabídek na omluvy. Když přišla odpověď „Včera jsem náhle onemocněla, proto jsem nedorazila na schůzku“, letěla ostrá „kopačka“. Dost nás to znechutilo, nestálo to sice peníze, ale promarnili jsme dost času; ale tohle jsou asi ty nezbytné zkušenosti.

Následovala druhá rešerše a užší výběr, v podstatě ihned se z něj vyprofilovala jedna firma. Zatím ji nebudu jmenovat, ještě nekončíme. (Kdo víte, neuvádějte prosím jméno, díky.) První schůzku si pamatuju matně, vím, že i paní Š. přišla pozdě (což byl zásadní problém ženy v první firmě). Nicméně paní Š. si nás dovedla získat ukecaností přesně na hraně, kdy to ještě je zábavné – otestovala si naše reakce na některé „věci, co se nosí“ a podle toho nám nabízela řešení. Příklad to může být u našeho požadavku propojit kuchyň s obývacím prostorem – dodnes nevím, jestli to ona sama má, nebo nemá v oblibě. Je to jedno, dokázala přesvědčivě obhajovat tu variantu, kterou chceme my, a uvádět u ní také rizika nebo nevýhody.

Konec června, začátek července, dovolené – ne naše (o té píšu v článku Letní dovolenou v Toskánsku doporučuje devět z deseti sýrů). Přes ujištění, že 10.7. budou připraveny dva návrhy, se tak nestalo a musíme urgovat. Dovolené, ale už na tom děláme. Dalších x dní. Telefonát, jestli chceme záchod v koupelně, nebo zvlášť. Do prdele, to jsme hlásili už 25. června… Začínáme propadat skepsi a řešíme, jak změnit přístup.

Paní Š. přichází s návrhy, jeden jako bonus (určitě za zpoždění). Každý je zajímavý, žádný ale nevyhovuje z více než 40%. Stěna, jejíž odstranění jsem bral jako symbol pro nový byt, ve všech projektech zůstala – a zůstane i ve skutečnosti. 😀 Procházíme návrhy, vyhazujeme balast. Potom už sami a v rodině kroutíme hlavou nad takovými nesmysly a smějeme se poctivě zakresleným kytkám na nejdebilnějších místech. Krystalizuje to, co nechceme.

Nechceme kuchyň vprostřed bytu, musel by se celý zvednout o cca 20 cm kvůli odpadům a jejich spádu, čímž by samozřejmě vznikl zbytečný schod, snížil se strop a hlavně by byla níž okna. Bylo by to drahé. Později se dozvídáme, že se to zvedá dřevěnou konstrukcí, což nám tohle řešení ještě víc zprotivilo.

Ze všech tří projektů jsme vybrali nejlepší věci – jako třeba pracovnu, která nás ani ve snu nenapadla – a vracíme se ke svému (jak bylo řečeno na první schůzce) konzervativnímu návrhu. Dostává injekce v podobě cizích nápadů. Rýsuje se obrys budoucích změn:

  • pracovna za kuchyní
  • kuchyně co nejblíž k odpadům
  • kuchyně prodloužená do obývacího prostoru
  • dva díly kuchyňské linky, velký prostor mezi nimi
  • žádný televizní oltář
  • hluboké skříně
  • malá ložnice, jen pro postel
  • světlá předsíň, botníky promyšlené a na míru
  • ne o moc větší koupelna: sprchový kout, komín pračka-sušička, bojler

Paní Š. potvrzuje, že práce můžou trvat do konce ledna – extrémní scénář. Sháníme podnájem, nevíme ale od kdy do kdy.

Před naším odjezdem do Itálie je hrubá dohoda hotova, připravují se projekty. Sehnali jsme podnájem. Po příjezdu dostáváme plány a kopii dokumentace, která jde na stavební úřad. Druhé kolo rodinných porad, hledání slabin, vymýšlení oprav. Návštěva v Blumu a veletrhu v Letňanech. Kuchyni bude dělat jiná firma (resp. bude ji dělat švagr pracují v té firmě), scházíme se  u nich a vybíráme styl kuchyně, materiál a barvy.

Firmy vyřizuje papíry, obíháme majitele bytů ve vchodě a žádáme souhlas. Diví se, podepisují. Příprava podkladů pro stavební úřad. Dostáváme kopie, včetně návrhu rozpočtu, hrubá cena stavby je bez DPH oceněna na 770 tisíc.  O slabší z nás se pokoušejí mdloby. Důrazný telefonát, že tohle tedy ne. Ujištění, že to číslo je pro statistiky ministerstva stavebnictví a potrubí.

Vyžadujeme schůzku – máme množství dotazů a komentářů, stále nevíme, kolik to vlastně má stát. V plánu jsou jisté věci jinak než podle našich požadavků. Čeká se na položkový rozpočet. Čeká se bezmála 14 dní. Neděláme nic, domlouváme okolnosti ohledně pronájmu dočasného útočiště.

Schůzka, dotazy vyjasněny, vše prodiskutováno. Položkový rozpočet na cca 520 tisíc s DPH. Uff. Je to dost, ale žít se s tím dá. Není v tom kuchyň a vestavěné skříně, ale jinak se to týká:

  • bourání příček, odstranění jádra, odstranění starého vybavení, odstranění omítek na převažující ploše stěn
  • odstranění podlahových krytin
  • odvod a likvidace suti a odpadu
  • vyzdění  jádra, vybourání dveřního otvoru, postavení příčky, kapotování vybraných částí sádrokartonem
  • omítnutí drtivé plochy stěn, přeštukování stropů
  • položení podlahových krytin (komplet vše nové)
  • postavení, obložení koupelny, WC
  • nová elektroinstalace, síťový kabel (ano,  budeme mít chytrý byt, myslím tím ethernet)
  • příprava pro kuchyň (odpady, odvětrávání atd. atp.)
  • dodávka a montáž dveří včetně bezpečnostních
  • a další podobné a související práce

Pak přišel návrh smlouvy. Najednou se v ní objevuje datum konce roku a majstr prý prohlásil, co by tam měl v prosinci ještě dělat? Prý chce mít v listopadu hotovo… 🙂 Byt jsme vyklidili, nejtěžší věci jsou přestěhované do přechodného, něco je ve sklepě (švára, díky!). Opakované návštěvy ve „specializovaných“ obchodech (např. Stavebniny Janík – moc pěkné centrum). Staveniště jsme předali, zatím se odstranilo vybavení a části podlah – ještě se nebourá.

Dáváme opět dohromady finanční zdroje a hlavně dny, kdy k nim budeme mít přístup. Podařilo se nám sehnat i stavební dozor (je to problém, to bych nečekal), takže jsme snad na nic nezapomněli. Bourají nám byt. A stavějí nový! 🙂

17 komentářů u „Jak začít s rekonstrukcí bytu – informace, pár tipů a trocha zkušeností“

  1. Teda tolik adrenalinu, to bych nečekala. Jinak přeju hodně úspěchů při realizaci. Já si momentálně „lebedím“ na kolejích v buňce typu „2×3“ (dva pokoje po třech) s výhledem na Kunratickou spojku. Držím pěsti 🙂

  2. Ten stůl poznávám 🙂 Nějak se mi vryl do paměti. Pěkný to kus…

  3. @martidlo: To je jen začátek… 😀 Koleje jsou ok, ale jen do jistého věku, pak to člověka začne… mu to vadit.

    @lzap: Nejsi jediný, komu se líbí; já ho nesnáším, je hnusný, nepraktický a těším se, až ho vyhodím. Vryl? Kolikrát jsi u mě byl? Dvakrát? 😀

  4. Nezávidím…my už to máme za sebou a jsme rádi, a to jsme v tom museli tak trochu žít. Buďte rádi, že jste pryč. A až se vrátíte, to bude paráda…snad…doufejte. A stavte se už konečně na čumendu(inspiraci) a pokec. Budeme se těšit…

  5. K te fotce se sbalenymi vecmi jsi mel jset dopsat – najdi jednoho Otika… 😉 Jinak stavebnim dozorum neverit – jsou to stejni sejdiri jako zednici/instalateri/elektrikari a ostatni. Kdyz u tech zedniku/instalateru/elektrikaru nemuzes stat od rana do vecera, tak je chod alespon pravidelne navstevovat.

  6. Týjo, jste s tím pohnuli teda:) koukám na ty černé parkety, je to to co si myslím? Prostý něcojakoasfalt, kteý vylízá meziparketovýma spárama na povrch? My jsme toho měli plné chodby, všechno pryč.

  7. @Hodža: Doprčic, nemůže taky někdo přispět s nějakou pozitivní zkušeností? 😀 Jsme ostražití, až jsme z toho… unavení. Někomu se přece musí dát věřit.

    @Marthy: Jo, je to něcojakoasfalt, konkrétně něco jako térpapír. Úplně nový. 😀 Třicetiletý archiv.. 😉

  8. No ono těžko po zkušenostech přispět něčím pozitivním. My jsme při pokusu o ponechání prací na „odbornících“ dospěli do té fáze ostražitosti, že už dva roky si raději pomalu (jak jsou finance a čas) předělávám byt sami 🙂 Tož držím palec, ať se daří!

  9. rekonstrukce bytů domu, zateplování, stavební práce, zednické práce najdete na https://elmixstav.cz. Tato firma je spolehlivé a zabývá se také odvětvím nemovitostí.

  10. Ahoj, tak to je tedy úlet. On už ten první moment výběru firmy je opravdu hodně důležitý. Měla jsem to štěstí nebo spíš neštěstí, že já už rekonstruovala dokonce 3 x a pokaždé jinou nemovitost. Nicméně jsem aspoň postupně nasbírala zkušenosti, jak na to jít či nejít, ale to až u té třetí rekonstrukce. První jsem jela přes známé a to se moc nevyplatilo, u druhé jsem si typovala firmy v databázích katalogů a u té poslední jsem měla asi nejvíc rozumu a zkusila zadat zadarmo poptávku na poptávači, nebo jak se to jmenuje. Přesně tady na tom https://www.aaapoptavka.cz/poptavky/27-stavebnictvi.html aspoň jsem si ušetřila obštrukce s hledáním po celém internetu a mohla si vklidu vybírat. Každopdáně pokud mohu posoudit zpětně, tak důležité je, prostě to vzít co nejrychleji, ale co nejvíce ze široka a pak ty firmy prostě protřídit, nechat udělat kalkulace a rozhodně doporučuju koukat na reference. No jo, ale kdo to má dělat tolikrát, aby na to přišel, myslím, že by měly existovat nějaké poradny nebo něco podobného, které vyřeší i ten finální výběr.
    Ale zpět k Vám, pěkně veselé jste to měli.

  11. Tak to byla „radost“ během rekonstrukce:-) Mimochodem – v článku nefungují obrázky…

  12. Dobry den taky mam skušenost s firmou Elmixstav z Haviřova,mužu jen a jen doporučit max spokojenost.

  13. No já jsem jednou u známého viděl ten binec u probíhající rekonstrukce a řekl jsem si, že to zažít nechci. Takže jsem to řešil profi 😀 Kuchyni jsem moc neřešil, nechal jsem si akorát udělat návrhy koupelny a po odsouhlasení jsem to nechal celé na firmě. jediný co bylo na nic, že při tak rozsáhlé akci jsme se museli na pár ni odstěhovat.

  14. Slyšeli jste již něco o 3D vizualizaci https://aramova.cz/ Dnes nejvyhledávanější varianta v podobě 360° panoramatické fotografie. Ta umožní pohled, který je k nerozeznání od skutečnosti.

Komentáře nejsou povoleny.