Aktuální dění v Liberixu – profilování činností a nové možnosti

Liberix se začíná poměrně jasně profilovat – poslední dobou navštěvuji semináře a konference spjaté se školstvím a je mi stále jasnější, že tam je třeba působit a začít orat ono obrovské pole. Ačkoliv jsem pár let učil, nemyslím si jako mnozí čtenáři, že znám všechny důvody a příčiny, proč se nedaří zavést tzv. volně šiřitelný software do škol.

Liberix se účastní konferencí a seminářů

Lidi jsou přesvědčení, že když hráli nebo hrají fotbal, můžou radit trenérovi nároďáku. A protože každý chodil do školy, zcela jasně ví, co je tam blbě a jak by to napravil. To není nic nového. Ale najít skutečné příčiny toho, proč se ve školách nepoužívá software, který je česky, je kvalitní a ještě navíc zdarma, je obtížné. Také proto jsem rád, když mohu s učiteli mluvit přímo a když mě (tedy nás, Liberix) pozvou  na akci, kterou pořádají. V současné době jsou to tyhle semináře či minikonference:

  • 29.10. 2009: Open source řešení v sítích – konference na Slezské univerzitě, pracovišti v Karviné. To byla akce odborného charakteru, kde se sešli jednak akademičtí pracovníci školy a jednak firmy, které zase prezentovaly praktická řešení. Výstupem pro Liberix z toho je oboustranná kladná zkušenost s organizací akce a společné plány na další aktivity (ať už s konkrétními lidmi nebo s univerzitním pracovištěm).
  • 7.-8.11. 2009: LinuxAlt Brno – konference na FIT VUT v Brně. Tak tohle je akce, která existovala samostatně tuším od roku 2005, pořádá ji skupina Linux v Brně. Tihle kluci a holky se na jaře 2008 rozhodli připojit k Liberixu, takže od té doby jsou naší součástí. Vytvořili skvělou tradici a perfektně zvládají organizační věci, takže úspěch ja zaručen každý rok.
  • 13.11.2009: minikonference Prameny tvořivosti na Gymnáziu Hladnov (je v Ostravě), která uzavírala druhý ročník soutěže Origin. Učitelé soutěžili o nejlepší elektronický výukový materiál, což mi přijde jako další z jednoduchých a perfektních nápadů. Velmi mě to zaujalo a přemýšlím, že bychom uskutečnili něco podobného, ale jen pro programy z oblasti svobodného softwaru.
  • 23.11.2009: konference Učitelé sobě, Technická univerzita Liberec. Díky jarní konferenci Počítač ve škole, kde jsem poznal pana Pešata, jsem dostal příležitost seznámit se svobodným softwarem učitele v Liberci. K tomu použiju distribuci Edubuntu, jejíž autoři konečně opět pochopili, že prostě musí nabízet live systém běžící z DVD a nejen balík, který si doinstalujete do běžícího Ubuntu. Zážitky doplním po akci.
  • 28.11. 2009: Den stavitelství a architektury na SPŠ stavební Opava. Se školou jsem se dohodl na delší spolupráci, v sobotu odpoledne budu prezentovat aktivity Liberixu, ukazovat lidem Linux a rozdávat cédéčka a samolepky. Opavaci, stavte se, ať víme, jestli to má smysl. Od 2.12. pak budou probíhat veřejně přístupné semináře, kde budu svobodný software prezentovat blíže. Je naplánováno cca deset bloků, zatím nevím, jestli každých 14 dní, nebo jinak. Všichni jsou srdečně zváni.
Edubuntu 9.10

Existují ještě další plány, ale až v novém roce, proto seznam ukončím. Za další důležité věci, které se rozjíždějí, považuji následující.

Liberix přijímá dary

Oficiálně jsme zveřejnili výzvu k finanční podpoře, tj. k darování. Liberix je neziskovka a peníze potřebuje. Proto si o ně říkáme a zároveň dodáváme, k čemu je potřebujeme:

  • odměna pro redaktora, který bude připravovat openMagazin
  • odměna pro korektora webů, které spravujeme
  • odměna pro autory, kteří píší články – více peněz nám umožní připravit více obsahu
  • vytvoření propagačních materiálů (elektronických i tištěných) pro naše akce – samolepky, letáky, CD se softwarem a další

V okamžiku, kdy budeme mít dost peněz, máme v záloze další způsoby, jak je smysluplně investovat. Jen pro pořádek uvedu, že nezisková organizace neexistuje proto, aby vytvářela zisk, ale proto, aby naplňovala cíle své hlavní činnosti. Naše hlavní činnost je propagace a prosazování otevřených řešení a svobodných technologiíí, přesněji se to dozvíte ze zakládací listiny (1,8 MB PDF). Pokud peníze vyděláme, musíme je investovat, což také děláme.

Liberix prodává knihy

Nové knihy o Ubuntu a Mandriva Linuxu ještě nemají pořádné „promo“, ale už jsou na světě. Liberix je prodává, protože pro něj představují zisk. Pokud nechcete nebo nemůžete z nějakého důvodu darovat peníze, kupte si u nás knihu nebo čtyři. 🙂 Peníze budou využity ke stejným účelům jako dary.

Liberix komunikuje o106

Sledujte, co děláme, budeme mít dobrý pocit, že máme publikum. Existuje mnoho způsobů – samozřejmě web Liberix.cz, moderní Twitter nebo naše weby. Velmi brzy spustíme službu Newsletter – budete se moci přihlásit k oblasti, která vás zajímá. V pravidelných intervalech pak dostanete e-mail s informacemi. Bude to přímý informační kanál. Zatím plánujeme tyto tematické skupiny, pokud vás napadá další, napište prosím.

  • openMagazin – jakmile vyjde, rozešleme e-maily
  • Informace z Liberixu – aktuální informace – co se děje, jak pokračují naše aktivity, v čem potřebujeme pomoci, jaké máme plány, dosažené úspěchy a neúspěchy

Budu rád za komentáře a případné nabídky pomoci. Stále hledáme spolupracovníky všeho zaměření, např. pro překlad programů nebo focení nebo vytvoření komiksu nebo psaní tiskovek nebo moderování fóra nebo pomoc s organizací seminářů…

3 komentáře u „Aktuální dění v Liberixu – profilování činností a nové možnosti“

  1. Ahoj Vlasto, jsem moc ráda, že to na té moji bývalé stavárně vyšlo. Myslím, že s panem Rychtarem se ti bude moc dobře spolupracovat. Až budu doma, tak se zastavím na seminář. Držím pěsti, M.

  2. JJ, díky za tip, domluvili jsme se rychle a dokonce na více věcech, než jsem původně doufal. Vidím to pozitivně, teď jen aby přišli lidi – v plánu je opravdu cca deset seminářů, tak bych měl rád plnou učebnu. 🙂 Tak se někdy stav… 😉

Komentáře nejsou povoleny.