Jak si založit běžný účet v cizí měně a kolik to stojí

Ve snaze najít nejvýhodnější podmínky pro založení a vedení účtu v cizí měně u banky s českým zastoupením jsem si ze sazebníků vypsal základní údaje. Ukázalo se, že shromáždění takových informací není tak triviální, jak jsem si původně myslel, takže své poznatky nabízím i ostatním. V několika případech bylo nutné vyžádat si informace od telefonních operátorů příslušných institucí, protože ceníky zveřejněné na webu neobsahovaly všechny údaje.

Toto je asi první hostovaný příspěvek na tomto blogu – od kamaráda Roberta Krátkého. Děkuju mu za originální téma, můžeteho kontaktovat na Twitteru.

Posuzované parametry

Potřebuji účet v eurech, z čehož vyplývá i skladba porovnávaných parametrů jednotlivých nabídek. Jde zejména o zvýhodněné platby v rámci EU, které jsou umožněny díky systému SEPA. Pokud chcete účet např. v amerických dolarech nebo jiné měně, bude vás zajímat sazba za běžné zahraniční platby – SEPA nevyužijete. Kromě toho mě zajímá správa účtu přes internet a možnost získání platební karty. Překvapilo mě, nakolik se tyto možnosti u jednotlivých bank liší.

SEPA

Nedostatek informací na webech bank se týká zejména poplatku za příchozí nebo odchozí platby v režimu SEPA (Single Euro Payments Area – jednotná oblast pro platby v eurech) neboli „europlatby“. Vzhledem k tomu, že podpora plateb SEPA není (zatím) pro banky povinná, ne všechny české ústavy tuto možnost nabízejí. Některé banky ji sice podporují, ale nezmiňují v ceníku a další ji mají připravenou pro nová vydání sazebníků chystaných na jaro 2012.

Platby SEPA jsou v cenících definovány takto:

Platba podle Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 924/2009 ve znění pozdějších předpisů o přeshraničních platbách v eurech do výše 50 000 EUR v rámci zemí EHP s platným, správně zadaným identifikačním kódem banky (BIC), číslem účtu příjemce v podobě IBAN, variantou poplatku SHA a bez zvláštních požadavků na zpracování.

Platební karty

Často také z online ceníků nebylo zřejmé, jestli banka nabízí možnost vydání platební karty k cizoměnovému účtu. Některé banky to neumožňují, jiné poskytují univerzální kartu, kterou klient může využívat pro účet v korunách a cizí měně zároveň (obyčejně lze ke kartě přiřadit konkrétní účet např. prostřednictvím internetového bankovnictví, ale občas se prostě platby k příslušným účtům přiřazují automaticky podle toho, v jaké měně transakce proběhla).

Uvedené poplatky za platební karty jsou u některých bank účtovány měsíčně, u jiných ročně. V tabulce není tato věc nijak rozlišována, ale poznáte ji snadno: „stovkové“ poplatky jsou za rok, „desítkové“ za měsíc. Co se týká rozlišení karet od společností VISA a Mastercard, tak je-li v tabulce uvedeno jediné číslo, znamená to, že banka nabízí karty od obou firem za stejnou cenu. Je-li poplatek za Mastercard/VISA (Maestro/Electron) různý, je v tabulce použito lomítko.

Nejlepší volba?

Každý má jiné nároky a záleží i na tom, k jakému účelu chcete účet používat. Roli hraje také to, jestli už jste klientem některé z bank. Z nabídky „velkých“ bankovních domů vychází asi nejlépe ČSOB, ale pokud už máte účet v KB nebo Citibank, tak je výhodnější přidat účet k stávajícímu balíčku služeb tam. Z „levných“ bank je nejspíš nejvýhodnější Air Bank nebo ZUNO – podle toho, jestli chcete kartu a nečekáte časté příchozí zahraniční platby (Air Bank) nebo čekáte časté platby ze zahraničí a kartu nepotřebujete (ZUNO). Kompromis mezi oběma je FIO, která má také bezkonkurenčně nejlevnější odchozí platby.

Pamatujte na to, že pokud budete chtít převést peníze z tuzemského cizoměnového účtu na tuzemský korunový účet, jedná se vlastně o zahraniční platbu, a proto se na takovou transakci vztahují poplatky za SEPA platbu.

banka vedení účtu elektronické bankovnictví příchozí SEPA platba odchozí SEPA platba platební karta Maestro/Electron (neembosovaná, tzv. elektronická) platební karta Mastercard/VISA (klasická embosovaná)
Air Bank 0 0 200 Kč 200 Kč 0/–
Citibank 169 Kč1) 0 90 Kč 1 %, min. 300 Kč, max. 2 000 Kč 0/–
Česká spořitelna 20 Kč 100 Kč 100 Kč 220 Kč
ČSOB 20 Kč 20 Kč 150 250 Kč –/20 Kč 45 Kč
Equa bank 128 Kč2) 0 0 vydání 99 Kč, vedení 0
Era (Poštovní spořitelna) 30 Kč 0 150 Kč 250 Kč 42 Kč
Evropsko-ruská banka 0 0 200 Kč 250 Kč –/950 Kč
FIO 0 0 1 € 2 € 0,42 € 1,65/1,63 €
GE Money Bank 1 € 100 Kč 220 Kč
J&T Banka 0 0 0 1 % (min. 150 Kč, max. 1 500 Kč) 0/–
Komerční banka 50 Kč3) 39 Kč 145 Kč 195 Kč 200 Kč/– 490 Kč/–
LBBW Bank CZ 0 0 200 Kč 0,9 %, min. 350 Kč, max. 2 000 Kč 0 50 Kč
mBank
Oberbank AG 2 €4) 0 250 Kč 150 Kč 240 Kč/– 600 Kč/–
ReiffeisenBank 90 Kč5) 90 Kč 200 Kč 220 Kč 45 Kč 65 Kč
UniCredit Bank 50 Kč 70 Kč 200 Kč 250 Kč 200 Kč 500 Kč
Volksbank 47 Kč 47 Kč 150 Kč 250 Kč 19 Kč 41 Kč
ZUNO 0 0 0 180
  1. Citikonto Plus + cizoměnový účet (zdarma při připsání min. 25 000 Kč měsíčně nebo průměrném měsíčním zůstatku min. 250 000 Kč).
  2. Účet v CZK + cizoměnový (pouze 29 Kč při připsání min. 15 000 Kč měsíčně nebo průměrném měsíčním zůstatku min. 150 000 Kč).
  3. V rámci balíčku MůjÚčet (68 Kč) je možné mít cizoměnový účet za 29 Kč (poplatek za MůjÚčet lze snížit až o 34 Kč, pokud jsou splněny různé podmínky – obrat, provázání s dalšími produkty: penz. připojištění, životní pojištění, úvěr, hypotéka, investice atd.).
  4. čtvrtletně
  5. eKonto + „měnová složka“, tj. běžný i cizoměnný účet (zdarma při kreditním obratu min. 25 000 Kč měsíčně nebo výše deposit/investic v měsíci min. 500 000 Kč).

Zajímavosti

  • GE: operátorka chtěla na začátek hovoru znát mé celé jméno (ačkoliv jsem se představil celým jménem) a datum narození. Když jsem odmítl, dál na tom netrvala a řekla mi, co jsem chtěl vědět.
  • ČS: nesoulad mezi sazebníkem na webu a tím, který mají telefonní operátoři; operátorka byla navíc úplně bezradná a říkala věci typu „no, když to tam na našem webu vidíte, tak to snad bude pravda“.
  • Operátoři Era a Equa vůbec netušili, co je to SEPA.

8 komentářů u „Jak si založit běžný účet v cizí měně a kolik to stojí“

  1. Jen doplním, že mBank sice účet v zahraniční měně nenabízí, ale SEPA platby jsou docela levné: 49 Kč za odchozí i příchozí platby. FIO je dobrá, ale fakt hodně ztrácí v platebních kartách. Tím, že to mají přes ČSOB, to nemají online. Než se operace s kartou objeví v internetovém bankovnictví, trvá to i několik dní. Kontextu ostatních poplatků FIO jsou ty karty taky docela drahé.

  2. Jiří Eischmann: Určitě, to pozdní zúčtování je problém, nicméně pouze dočasný. Od června (začátku, či konce) bude mít FIO vlastní karty, které budou samozřejmě s účtem propojeny online. Je logické, že teď zúčtování probíha se zpožděním, protože ČSOB samozřejmě nechce podporovat tyto nízkonákladové banky, aby jí utíkali klienti. Proto jim háže klacky pod nohy, jak jen umí.

    Další věc je, že FIO je jedinou českou bankou, takže si musí tvrdě vyjednat veškeré podmínky s karetními asociacemi jakoby od píky. Ostatní zahraniční banky již mají ty dohody dlouhou dobu vyjednané, takže pro ně není problém karty vydávat. mBank je samozřejmě polská banka zaštítěná Commerzbank (která má ty smlouvy určitě už drahnou dobu). Air bank je sice také s Fiem jediná česká banka (sice vlastněná nizozemskou PPF), ale ta měla karty pořešené už dávněji přes Home Credit, případně přes PPF banku.

    Navíc srovnávat jakousi papírovou skořápku mBank s 9 pobočkami a Fio bankou, která jich má 62 je neporovnatelné. Nehledě na složitost ceníku od mBank: když uděláš to a to, tak my ti dáme to a to. Podívej se na ceník Fia – jednoduchý, přehledný a bez podmínek.

    No a poslední věc k poplatkům za kartu. V současné době se vydává k účtu ve Fiu karta Maestro (neembosovaná, ale s možností platit na internetu – má CCV kód) a 10 výběry z Fio bankomatů zdarma a v síti ČSOB za 6 Kč. Jaké budou ceny za jejich karty zatím nevíme.

  3. To jsem rád, že budou mít brzo vlastní karty. Já proti FIO nic nemám, brokerský účet u nich mám už 8 let. Jen ty karty jsou zatím v mém případě dealbreaker. Uvidím, s čím přijdou a kolik to bude stát. Zatím jsou v mém případě i dražší než mBank. Ta sice zkomplikovala ceník, ale i tak je pro mě konkrétně nejlevnější a jestli plním různé podmínky, nesleduju. Neřeším, jestli zaplatím měsíčně o 10 Kč víc nebo méně. Absence poboček mně osobně nevadí, spíš naopak aspoň to nutí banku mít všechno v internetbankingu. Za poslední tři roky jsem musel pobočku mBank navštívit jen jednou a to jsem si tam byl jenom vyzvednout deštník, který jsem vyhrál 🙂

  4. Nekomentuji, potřebuji poradit. Mám kamarádku, které je z Jižní Afriky. Zde učí a vydělává v CZK a posílá peníze na svůj USD účet v JAR. Tudíž platí za směnu a ještě za odeslání na účet do neevropské země. Lze to nějak optimalizovat? Svoji češtinou se v bance nedomluví.

  5. M.Zubik: trochu pozdni komentar… co treba moneybookers.com (nove skrill) nebo neco podobneho na mezinarodni prevody penez? Ja jsem moneybookers pouzival na prevody na filipiny, spokojenost.

  6. Potřebovala bych poradit jak nejlépe poslat franky ze Švýcarska do Česka. Děkuji.

  7. Potřeboval bych radu jak založit účet ve švýcarské bance a jaké děkuji.

Komentáře nejsou povoleny.