Osmý květen, Den osvobození

Druhá světová válka skončila před jedním průměrným lidským životem. Generace, která byla válkou postižena nebo skoro vyhubena, již téměř nežije. Generace, která budovala poválečnou Evropu, svůj život uzavírá. Další a další pokolení se rodí, něco chtějí, něco tvoří, zrají, stárnou a smiřují se s tím, že ne všechno stihnou.

Zapomínáme podle mě  na to, že svoboda není samozřejmost a že žijeme v bohaté a bezpečné zemi. Demokracie, kterou vytváříme, není voňavá, pěkná a spravedlivá. Ale pořád je hodně důvodů věřit tomu, že je to nejlepší, co Evropa v posledních 150 letech zažila a že máme sakra hodně důvodů si toho vážit.

Předchozí generace neměly tolik technologických hraček, tolik volného času a tolik svobody nakládat se svým životem jako my. Zatímco dnes hledáme obyčejný chleba, protože je levnější dělat náhražky, po válce byl chleba znakem blahobytu.

Stále se dívám na válečné filmy, které dávají televize každý rok. Stále obdivuji odvahu lidí, kteří ve velké válce bojovali proti zlu. A stále si myslím, že i když je to bezmála 70 let, kdy to skončilo, musíme si to připomínat.

Nejen kvůli těm, kteří zemřeli, ale kvůli těm, kteří se narodí. Doufám, že naše odvaha postavit se zlu není jako tento prapor.

Zlo je bohužel stále mezi námi.

7 komentářů u „Osmý květen, Den osvobození“

  1. Rouhačských několik otázek: 67 ;let od konce 2. sv. války. Není to náhodou „jen“ konec WW2 v Evropě, kdežto s Japonskem se ještě nějaký měsíc válčilo (do 2. září 1945)? A proč se stejně neslaví i 11. listopadu, kdy skončila 1. světová válka?
    BTW: 11. 11. se slaví jako „mezinárodní den veteránů“, ale nic neříká o konci WW1.

  2. Na datu nezáleží, i kdyby to bylo 65 nebo 72, je to strašně dávno.

    11. listopadu není podle mě dnešním pohledem co slavit – další válce nezabránila, destabilizovala Evropu (pohledem mocností) a stala se jednou ze živných zdrojů války druhé. A navíc je to ještě déle, nedváno zemřel její poslední účastník na celém světě. Spojení s dnešním světem už de facto není.

    Ale zapomenuta není, stačí jet třeba do Verdunu.

  3. Cítím z příspěvku velký optimismus a pocit štěstí, a chápu to, narodil se Ti syn….

  4. Nepopírám to, ale obdiv k oficiálním i neoficiálním hrdinům zejména druhé světové války chovám už dlouho. Letci RAF, partyzáni, Nicolas Winton, odbojáři…

    A pak si člověk přečte, že v zemi, která dala světu demokracii, vítězí ve volbách nacionalistická strana, která chce vyhánět lidi a odstranit zápach přistěhovalců…
    https://www.ceskenoviny.cz/tema/zpravy/recti-radikalove-sili-chteji-vyhnat-imigranty-zaminovat-hranice/787038&id_seznam=40

Komentáře nejsou povoleny.