Napsal a odeslal jsem další newsletter, snad to není nemoc

Na začátku roku 2012 jsem se rozhodl, že psaní newsletterů vezmu vážně, protože jsem si přečetl tisíc a jeden důvod, proč se to má dělat a proč je psaní newsletteru výhodné. Viděl jsem výborné newslettery, často americké, ale poslední dobou vídám kvalitní  i ty česky psané. Přihlásil jsem si jich skoro několik desítek z neziskového sektoru a sleduji je. Z některých adres ještě žádný nepřišel, z některých chodí pravidelně, někdy je vidět, že to fakt tomu autorovi nejde, jinde jsou patrné zkušenosti se psaním a publikováním textu.

Mám za sebou zhruba 2,5 roku psaní newsletteru za Liberix a devět měsíců psaní newsletteru za LinuxEXPRES a OpenOffice.cz (na střídačku co týden). Samozřejmě jsou chvíle, kdy fakt nevím, o čem psát, kolikrát se v Liberixu za měsíc neuděje nic, co by stálo za publikování, jindy jsou to věci, které jsou zvenku nezajímavé.

Newsletter se zhodnocuje několikrát

Psaní mě ale baví. Hlavně jsem potěšen archivem newsletteru pro OpenOffice.cz, kde se pomalu skládají tipy, které myslím mají pro uživatele svou hodnotu (třeba Zjistěte, co o vás ukládají vaše dokumenty nebo Nastavte si správně ukládání dokumentů, pak bude pozdě). Taky newsletter pro LinuxEXPRES se mi píše snadno, protože témat mám hodně (nemám ale už chuť a motivaci psát o tom článek, proto mi vyhovuje krátký formát newsletteru).

Dostávám se ale do stavu, kdy sice neztrácím chuť, ale ztrácím směr. Přece jen jsem předpokládal více reakcí, Petr Valach poctivě reaguje na každý, děkuju. Ale i podle pravidla 90-9-1 bych měl mít v průměru alespoň deset reakcí na každý newsletter. A ono nic. Pozoruju větší angažovanost čtenářů, kteří odebírají newsletter Liberixu, protože ten si museli aktivně přihlásit, kdežto na webech LE a OO.cz jsme je před časem zapnuli stylem deus ex machina (což není ideální, ale potřebovali jsme bod nula). Ale přesto reakce nejsou podle očekávání.

Jakým směrem pokračovat?

Nejde mi ani tak o sledování výkonnosti mailu. Nějakou dobu jsem používal sledování událostí, takže bylo vidět, na co lidi klikají, ale praktický význam to pro mě nemělo. Nepoužíváme ani speciální software, sleduju pouze vrácené maily (příčiny neřeším, jsou v 99 % na straně uživatele). Trochu paradoxní je, že když newsletter vyjde jako článek na webu, má dobrou čtenost, lidi u něj diskutují a hodnotí ho kladně. Nikdo nikdy nereptal, že už to četl v mailu (což bych čekal).

Zkrátka – máte někdo zkušenost s posíláním newsletterů, abyste mi poradili, jak s tím v této fázi pracovat? Budu je psát dál, ale vlastně nevím, co sledovat a vyhodnocovat. Lidi si je neposílají, nesdílejí je, určitá část je čte, ale drze mlčí. Asi by to měl být první cíl – navýšit čtenost. Jak toho dosáhnout?

smartemailing.gif

10 komentářů u „Napsal a odeslal jsem další newsletter, snad to není nemoc“

  1. Novinky sleduji přes RSS, G+, Facebook a portál pravednes.cz.
    Když mi přijdou novinky mailem, obvykle se podívám raději přímo na web než bych četl mail.

  2. Ještě mne napadlo zkusit MailChimp, posílat jako kampaň a využít nástroje, které MailChimp nabízí k vyhodnocení.

  3. No, pro mě je novinka, že by někdo očekával reakci na newsletter.
    Newsletter je pro mě částečné něco jako vyžádaná reklama, částečně (chci vědět, co se v Liberixu resp. Linuxexpresu děje) a sbírka zajímavých tipů (na akce, na SW atd).

  4. @Petr Pravda Ale to nejsou novinky ve smyslu „co vyšlo na webu“. To jsou tipy na práci (LE, OO.cz) a neformální informace (Liberix). Na web je dáváme jen proto, že máme málo obsahu a tohle vypadalo, že by to mohlo hrát ještě nějakou roli. Smyslem je poslat to mailem, ne pověsit na web. Na webu se to ocitá později.
    Mailchimp mě neláká, nepotřebuju vědět, kolik lidí to otevře a nedovedu si představit, že by mnozí linuxáci povolili JavaScript .. 😉

    @Vladimír Vojta Snažím se vyvolat reakci, newslettery skoro vždy obsahují výzvu k akci. K tomu včerejšímu jsem dostal dvě reakce, což je dobrý výsledek.
    Mrzí mě, že to berete jako reklamu, byla tam jen jednou. Je to vždy originální obsahový text (a o tom, co se děje v LE, nepíšu, protože není co; píšu zásadně o softwaru). Nicméně když to vím, budu s tím dále pracovat.

  5. Já taky, ale newsletterem posíláme krátké tipy, které na webu nejsou. Myslím si, že je škoda nevyužít příležitosti – kontaktů na stovky uživatelů portálu.

  6. Osobně nedám dopustit na Mailchimp, uživatel má možnost sám se z newsletteru odhlásit (což je dnes povinost, u klasického emailu nevím, jak bych ručně prováděl).
    Ve svém newsletteru posílam i odkazy na určitou problematickou oblast (funkce v Excelu, grafy v Excelu, atd., téma zpravodaje tak reaguje na časté dotazy) . Sice informace byly publikovany na mém webu, ale uživatelé o nich nemusí vědět. Mohou hledat pod jinými názvy (navíc dle ohlasu jim tyto odkazy nevadí a oceňuji je, vidím ve statistice MailChimp i v ohlasech na emailu).

  7. Mně se Vlastovy originální newslettery prostě líbí, řehtám se u nich pokaždé jak nějaký debil 😀 Vlasta má totiž super vyřídilku a některá slovní spojení jsou naprosto neodolatelná a nepřekonatelná. No, co udělat pro zvýšení počtu reakcí, jak zvýšit čtenost? Nevím… Možná bych se soustředil na to, co uživatele opravdu zajímá, a to „teď a nyní“, ne „potom, někdy, časem“. Třeba si vzal za inspiraci forum. No já vím, snadno se radí, ale dát takovou věc do kupy…

    Jo mimochodem, když je tam nějaký obrázek, nepsobí to tak stroze a myslím, že si to i víc lidí přečte. Určitě se vyplatí dodržovat jednotný vzhled a styl, ale obrázky nejsou na škodu.

Komentáře nejsou povoleny.