Školil jsem učitele v Přerově v používání LibreOffice a dalšího open source

V prosinci jsme v Liberixu zorganizovali setkání učitelů, kteří používají volně šiřitelný software (kompletní report a fotky) – hlavně open-source software, ale nejen ten. A teď  – 3. a 4. ledna 2013 – se realizovalo dlouho připravované školení na Základní škole U tenisu v Přerově.

S Jardou Krejčím jsme byli dohodnutí snad dva roky předem, teď došlo na realizaci. Jejich škola – díky němu – používá open source již od roku 2003 – přečtěte si článek na LinuxEXPRESu. Patří tak mezi pravděpodobně nejstarší školu, která cílevědomě využívá open source.

Uživatelům je to samozřejmě jedno.

Vždycky jde o funkčnost softwaru. Je přínosné vidět, jak pracují uživatelé, které vidím v praxi u počítače. Jak přemýšlí, jaké mají (nebo nemají) postupy, co od programu očekávají, co je zaskočí nebo co se jim zalíbí. Někdy může zapůsobit detail, který je pro mě samozřejmý, jindy zůstane moje vychytávka neoceněna.

Mluvil jsem hlavně o stylech. Nejprve v Impressu, druhý den ve Writeru. Impress je v tomto ohledu překvapivě složitý – snažil jsem se  vysvětlit význam šablony, předlohy snímku, rozvržení snímku, stylů prezentace, grafických stylů a následného využití pro konkrétní práci. Nebylo to úplně jednoduché. Spousta věcí působí v Impressu samoúčelně, důležité detaily nefungují podle očekávání či předpokladů:

  • přesun předloh v režimu jejich úpravy
  • nemožnost přidat rozložení – jejich počet je fixní
  • dualita mezi standardním textovým boxem a objektem typu textbox – každý se styluje jinak

Oproti tomu Writer je jasný a funguje dokonale. Jedna kolegyně začala během školení upravovat svůj ručně formátovaný zpěvníček: formát stránky A6, bez číslování stránek, ruční formátování textu. Kromě nové kostry typu první strana-levá strana-pravá strana ji nejvíce potěšilo, že LibreOffice dokáže tisknout více stran na list a rovnou vytvořit příručku. To znamená, že na list tiskne první a poslední stránku, druhou a předposlední atd. atp., až se obsah sejde na prostředním listu. Původně neřešitelný problém (spíše neznalost) byl  snadno vyřešen (Soubor | Tisk | Rozvržení stránek | Příručka). Ke konci školení už dostával zpěvník nové obrysy a kolegyně měla radost z toho, že pochopila, proč jsou styly výhodné, a že zpěvník vypadá lépe.

Takových momentů bylo několik a díky nim jsem získal dobrý pocit z toho, že moje práce měla smysl. Doufám, že takových školení bude přibývat, další mě čeká v únoru 2013 a půjde o lidi z neziskovek.

 

11 komentářů u „Školil jsem učitele v Přerově v používání LibreOffice a dalšího open source“

  1. Mnoho štěstí při dalším školení. 🙂 Ať se daří.

  2. No koukám, že vývojáři Impressu by si zaloužili důrazný feedback 😉

  3. Čistá pravda. Pro člověka je mnoho věcí absolutně automatických a ve výsledku zjistí, že ostatní lidi to tak nevidí. A jindy než při školení na to člověk povětšinou nepřijde.

  4. „Spousta věcí působí v Impressu samoúčelně, důležité detaily nefungují podle očekávání či předpokladů:

    přesun předloh v režimu jejich úpravy
    nemožnost přidat rozložení – jejich počet je fixní
    dualita mezi standardním textovým boxem a objektem typu textbox – každý se styluje jinak

    Pak se tezko divit, kdyz s tim maji delat a ze zakonite trpi pri srovnani se zatracovanym Powerpointem.
    (jinak my jedeme na OO asi od r. 2004)

Komentáře nejsou povoleny.