Business Heroes v Opavě podruhé: Seznamka podnikatelů a jejich nápadů

Aktivity podporující podnikání a jeho rozvoj se nebývale množí a domnožily se i do Opavy. Protože i já se řadím mezi parazity (uf, už je to ohrané), tak jsem s očekáváním vyrazil na setkání Business Heroes. Cílem těchto setkání je představit podnikatelské nápady a úspěchy a samozřejmě se seznámit s lidmi, které vlastně podle obličeje znáte (bo Opava je malá), ale teď k nim získáte i jméno.

V pondělí na sedmou večerní jsem tedy dorazil do Obecního domu, kde se salónek už plnil lidmi. Naštěstí jsem hned na kraji narazil na Tomáše (a později dorazila také Blanka a Radim), s nimiž jsem se seznámil nedávno a chtěli jsme založit coworkingové centrum. Centrum v klasické formě zatím nebude, ale už začalo fungovat v hlavách. Zjistili jsme, že je nás dost (a další přibývají) na to, abychom společné nápady začali realizovat. Coworking se neváže na jednu místnost, jde o propojení nápadů a lidí. A o to šlo také na pondělním setkání.

3+1 podnikatelské záměry

Prvním bodem programu bylo představení podnikatelských záměrů tří lidí, čtvrtá pak vystoupila z publika Pavla (tedy nepřipraveně). První záměr (Veronika) byl otevření kamenné prodejny s místními potravinami – ovocem, zeleninou, mléčnými výrobky apod. Byl jediný, který mi připadal životaschopný, byť mě v této fázi nepřesvědčil k investici.

Každý jsme dostali milion „béhádíků“ ve dvou bankocetlích a měli jsme za úkol je investovat.

Druhý záměr prezentoval Jirka, který už reálně začal. Prodává v e-shopu biodegradabilní obaly. Pokud taky váháte nad významem toho příšerného slova, tak si řekněte bioplast neboli ekologické (=snadno rozložitelné) obalové materiály. Vyrábějí se z kukuřičných škrobů a mají spoustu výhod, zatím jsou ovšem dražší než klasická chemická výroba. Myšlenka by mě oslovila více, kdyby Jirka zapracoval na způsobu prezentace. A tím nemyslím jen modré písmo na sytě zeleném pozadí, ale také to, že pro většinu lidí to mohla být zcela nová informace. Dost dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, co vlastně nabízí – bioplast chápu, ale že prodává kelímky a krabičky na jídlo (a ne třeba poradenství nebo bioplast jako surovinu), mi chvilku trvalo. Také mě moc nezaujaly prupovídky kolem jeho věku a peněz od rodičů. A hlavně chybělo sdělení, kdo je jeho hlavní zákazník a co poptává nebo nabízí.

Další záměr – Petra – mě nezaujal vůbec. Šlo o masáže unavených a stresovaných rodičů, kteří pak mají špatný vliv na děti. Petra nebyla připravená a v několika chvílích vůbec nemluvila a utopila se ve vlastních myšlenkách. Mám pocit, že masérů, kosmetiček a kadeřnic je furt dostatek, ale samozřejmě se můžu plést. Petra ovšem až nakonec řekla, že provozovnu by měla doma v Brumovicích a že nikam dojíždět nebude, protože má doma děti. Ač sympatická žena, tohle mě neoslovilo. Myslím, že by měl být každý „lektor“ alespoň formálně připravený, vstupovat před desítky lidí se slovy „Nemám nic připravené“ a pak chvílemi mlčet, mi přijde trochu nevhodné.

Z publika se pak přihlásila energická Pavla, která chce provozovat obchod s oblečením pro těhotné. To mi taky přijde dost neoriginální a tuctové, což jsem si dovolil nahlas říct, ale Pavla dokázala důrazně argumentovat, proč se pletu a proč takový obchod v Opavě chybí. Legrační bylo, že v publiku byla přítomna paní, která takový krámek provozuje v Kravařích, odkud – stejně jako Pavla – pochází. Někdy je i malý svět nějak velký. 🙂 Pavla byla přesvědčivá a i když bych do prodeje textilu nedal ani korunu, držím ji palce, aby to zkusila a vyšlo jí to. Má totiž určitě pravdu (a já jsem jen pesimista ;-))

Speed dating

Pak se šlo randit. Všichni jsme se sešli v zadní části, na parketu. Během tří minut jsme měli za úkol seznámit se s někým, koho neznáme, zjistit jeho oblíbenou bravu, čím chtěl být v dětství a v čem podniká. Organizátoři bohužel byli moc tajemní a neřekli to předem, takže jsem si nechal vizitky v bundě u stolu – pak jsem to horkotěžko doháněl. Poučení pro příště. Seznamování proběhlo v osmi kolech, takže jsem poznal osm lidí –

  • Honzu – jednatel firmy Branka-Závlaha, která pěstuje květiny, zeleninu a stará se o zelené plochy
  • Simonu – pečuje o ruce a nohy, chce se odlišit tím, že používá přírodní produkty
  • Lucii – převezme po mamince zákazníky účetnictví
  • Ondřeje – webový programátor, seděli jsme spolu u stolu a věřím v další spolupráci
  • Ondřeje – kouč manažerských dovedností (organizátor akce)
  • Pavouka (Petra) – je z Brna z neziskovky Veronica, shodou okolností školil na opavském Magistrátu, profesí informatik a vydal před časem článek na OpenOffice.cz: Nezisková, ekologická organizace používá OpenOffice.org
  • Aničku – provozuje na Nákladní školu tance u tyče(!)
  • Jirku – toho, který prezentoval druhý záměr

Dále pak ještě další lidi mimo oficiální seznamování, Tinu, lektorku angličtiny, mmj. Oldu a Marii, kteří žijí ve Státech. Marie pracuje jako social media manager, stará se klientům o profily na Twitteru a Facebooku.
A to už jsme stáli Mezi trhy a kolem procházející Blanka se smála.

Bylo to motivující, zábavné, přínosné (nápady, kontakty!) a těším se na další. Díky nejen organizátorům.

Příští týden se koná jiná akce – obchodní snídaně v rámci projektu BigThinking. Budu tam!